Local

Tragedie la CJ Iaşi. Unul dintre din cei mai vechi angajaţi ai instituţiei a încetat din viaţă

Publicat: 26 ian. 2022
Virgil Axinie, șoferul angajaților CJ Iași
Virgil Axinie, cel care le-a stat alături șefilor din Casa Pătrată Iași atât în perioada regimului comunist, cât și după Revoluție, a murit

Tragedie la Consiliul Judeţean Iaşi. Virgil Axinie, unul din cei mai vechi angajaţi ai instituţiei a murit la vârsta de 62 de ani. Acesta a lucrat la instituţia judeţeană încă înainte de 1989 şi chiar a participat la evenimentele care au dus la răsturnarea regimului comunist, având şi certificat de revoluţionar.

Decesul lui Virgil Axinie a fost unul fulgerător, vestea căzând ca un trăsnet peste colegii lui din CJ Iaşi.

Potrivit medicilor, ieșeanul avea o serie de probleme de sănătate mai vechi.

Virgil Axinie, singurul martor al crimei de la Revoluţie

Viaţa unui ieşean care a văzut moartea cu ochii în zilele tulburi ale Revoluţiei din 1989 cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Virgil Axinie a fost unicul martor al singurei crime comise la Iaşi în acel decembrie însângerat al anului 1989. Un ARO militar condus de acesta, un maior pe scaunul din dreapta, o armă încărcată şi şapte cartuşe trase inexplicabil în pieptul unui inginer, acestea sunt detaliile unei întâmplări petrecute la Iaşi, într-o noapte de Crăciun.

Scena tragică, din urmă cu 21 ani, în care maiorul Gheorghe Giurca a apăsat pe trăgaciul pistolului, îi provoacă coşmaruri şi astăzi lui Virgil Axinie. Acesta nu poate uita cadenţa pistolului, corpul distorsionat al inginerului Romeo Badea, sângele acestuia pe geamurile autoturismului militar sau cele şapte tuburi de cartuş pe care le-a cules de pe podeaua maşinii.

Cu toate că a fost singurul om de lângă care s-au tras la câţiva milimetri focuri de armă, Virgil Axinie a devenit revoluţionar cu acte în regulă abia în anul 2010. Autorităţilor le-au trebuit peste 20 ani pentru a-i recunoaşte calitatea de participant la Revoluţie.

A fost șoferul liderilor PCR din Iași. Zeci de ani în slujba capilor regimului comunist

Virgil Axinie a fost și șoferul unor lideri importanți ai PCR din ultima decadă a regimului. La 26 de ani a ajuns aproape de cei care decideau destinele ieșenilor în anii de tristă amintire.

„La 18 ani, în 1978, m-am angajat la Întreprinderea de Transporturi Auto Iași. Am lucrat acolo până în 1986, când am ajuns la sediul Comitetului Județean PCR. Prima dată am lucrat o lună, pentru că am fost detașat să țin locul altcuiva. Apoi s-a ivit oportunitatea de angajare și am intrat aici. Din septembrie 1986 și până în prezent sunt aici, în această clădire. Am lucrat prima dată ca șofer pentru Constantin Cracea, șeful secției de organizare de la partid. După 2 ani, în 1988, am ajuns să lucrez cu Gheorghe Gurincu, primul secretar al UTC de la Iași”, a spus Virgil Axinie.
Comentarii
Adauga un comentariu