International

Ultima dezbatere prezidențială dintre Donald Trump și Joe Biden se va desfășura cu microfoanele închise

Publicat: 20 oct. 2020
Joe Biden și Donald Trump
Joe Biden și Donald Trump

Ultima dezbatere prezidențială dintre Donald Trump și Joe Biden se va desfășura joi, 22 octombrie, cu microfoanele închise. Noua regulă impusă presupune ca microfoanele să fie oprite pe anumite segmente pentru a preveni situația din prima dezbatere când președintele și-a întrerupt constant contracandidatul dar și pe moderatorul dezbaterii.

Decizia impunerii regulii privind oprirea microfoanelor a fost luată de Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale, organizația non-partizană care se ocupă de organizarea acestor dezbateri. Comisia s-a reunit luni, 19 octombrie, pentru a discuta impunerea de noi reguli menite să ducă la evitarea haosului din prima dezbatere.

Potrivit CNN, decizia de a opri microfoanele pe perioada în care candidații nu au dreptul de a vorbi a fost luată cu unanimitate de voturi. „Această schimbare nu reprezintă o modificare a regulilor, ci mai degrabă o măsură pentru a promova respectarea regulilor pe care ambele campanii le-au acceptat”, au spus reprezentanții CNN.

Ultima dezbatere prezidențială: Donald Trump, nemulțumit de noua regulă impusă

Donald Trump a anunțat că va participa la dezbaterea programată pentru ziua de joi, 22 octombrie, însă a adăugat că noile reguli sunt „foarte nedrepte”.

Prima dezbatere dintre Trump și Biden a avut loc în data de 29 septembrie și a fost moderată de jurnalistul Fox News Chris Wallace. Dominată de insulte și întreruperi între cei doi candidați, dar și organizată în contextul restricțiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului, dezbaterea a demonstrat încă o dată nivelul de polarizare politică puternică din Statele Unite. A doua dezbatere, programată pe 15 octombrie, a fost anulată după ce președintele a refuzat să se prezinte la o dezbatere virtuală, în contextul în care era bolnav de Covid-19. În locul ei, au fost organizate două evenimente electorale de tip Town Hall, în care candidații s-au adresat, individual, votanților.

Donald Trump se va testa înainte de dezbatere

Preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, 19 octombrie, că se va testa pentru noul coronavirus înainte de următoarea dezbatere prezidenţială cu democratul Joe Biden.

„Sigur, nu voi avea o problemă cu asta”, a spus Trump reporterilor, întrebat fiind dacă se va testa înainte de dezbaterea care va avea loc joi, 22 octombrie, la Nashville.

Donald Trump a anunţat pe 2 octombrie că a fost testat pozitiv pentru Covid-19 şi a refuzat să spună când a fot testat ultima oară negativ, înainte de prima dezbatere prezidenţială, care a avut loc pe 29 septembrie.

Donald Trump: „Nu am de gând să-mi pierd timpul!“

Pe 8 octombrie, după prima dezbatere, Donald Trump spunea că nu vrea o dezbatere online cu Joe Biden, la scurt timp după anunțul comisiei pentru dezbateri. Comisia pentru dezbateri prezidențiale a decis joi ca a doua dezbatere prezidențială dintre Donald Trump și Joe Biden să fie organizată online, pentru a proteja sănătatea participanților, după ce președintele SUA a fost diagnosticat cu COVID-19.

„Pentru a proteja sănătatea și siguranța tuturor participanților la cea de-a doua dezbatere prezidențială, evenimentul va lua forma unei întâlniri la care candidații vor participa din locații separate”, se arată într-un comunicat al comisiei.

Donald Trump a considerat atunci o asemenea dezbatere ca fiind o pierdere de timp.

„Nu voi face o dezbatere virtuală”, a declarat Trump pentru Fox Business. „Comisia încearcă să îl protejeze pe candidatul democrat. Nu am de gând să-mi pierd timpul. Să stai în spatele unui computer, ridicol! Ești întrerupt… Nu voi participa la o dezbatere online”, a mai adăugat președintele american, Donald Trump.

Adauga un comentariu