Local

UMF Iași a finalizat cinci proiecte de mare anvergură, cu finanțare europeană – FOTO

Publicat: 07 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
UMF Iași a finalizat cinci proiecte de mare anvergură cu finanțare europeană - FOTO
Aceste proiecte au impulsionat progresul semnificativ în cercetare, inovare și asistență medicală în regiunea de Nord-Est a României

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași anunță finalizarea a cinci proiecte de anvergură, finanțate de Uniunea Europeană, cu o valoare totală cumulată de peste 134 milioane de lei.

Aceste proiecte au impulsionat progresul semnificativ în cercetare, inovare și asistență medicală în regiunea de Nord-Est a României.

UMF Iași a finalizat cinci proiecte de mare anvergură, cu finanțare europeană

Cele cinci proiecte de mare anvergură, finalizate de UMF Iași cu finanțare europeană sunt:

CENEMED (Valoare totală: 66.813.161,60 lei):
LIVE(RO)2-EST (Valoare totală: 52.364.533,76 lei):
MAVIS (Valoare totală: 6.432.815,15 lei)
NET4SCIENCE (Valoare totală: 1.637.996 lei – partea UMF Iași)
OBDIA-NET (Valoare totală: 7.054.191 lei)

Aceste proiecte, cu o valoare totală cumulată de aproximativ 134.302.699 lei, evidențiază angajamentul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași în avansarea cercetării medicale, inovării și îmbunătățirii serviciilor de sănătate prin utilizarea eficientă a fondurilor europene.

Viorel Scripcariu, rector UMF Iași:

„Un număr de 5 proiecte importante ale UMF se finalizează la sfârșitul acestui an și eu zic că ceea ce am realizat în acest an a fost deosebit de important, proiecte cu o valoane totală de peste 134 de milioane de lei și evidențiază angajamentul nostru în impulsionarea și susținerea cercetării. Robotul chirugical are două console, într-un an și ceva s-au făcut 140 și ceva de intervenții chirugicale. Suntem mândri că am făcut acest lucru. Universitatea evoluează mult mai repede decât evoluează spitalele din Iaşi. Relațiile dintre unele spitale cu UMF nu sunt foarte bune, noi am pus Robotul chirurgical la IRO, pentru că era cel mai nou. A venit cu 300 de kit-uri, o intervenție chircurigală este în jur de 10-15 de mii de euro, iar CAS nu decontează”.

Vasile Asandei, director general al ADR Nord Est:

„Sunteți unul dintre cei mai valoroși parteneri ai noștri în regiune. Eu spun deseori că banii sunt un instrument și dacă știm să folosim corect acest instrument el devine o șansă. Dacă ne uităm la lumea de azi, vedem că pe deoparte există oportunități, se vorbește despre mulți bani care urmează să între în România, pe de altă parte sunt multe crize care stau la orizont sau se produc deja și mi-a plăcut o vorbă auzită, este foarte important să nu ratăm nici o criză, pentru că ele pot reprezenta oportunități, iar în acest context, sănătatea rămâne o preocupare fundamentală a tuturor”.

Diana Cimpoeșu, manager proiect CENEMED:

„Sunt onorată să fiu managerul proiectului CENEMED. A fost un proiect de suflet care s-a născut într-o vară, ne-am gândit să scriem acest prospect pentru că pacienții noștri aveau nevoie să ducem mai departe planurile pe care le aveam și avem nevoie de niște instrumente. Avem de făcut achiziții de echipamente și clar, cercetare. Peste 66 de milioane de lei, tot ce am pus acolo s-a potrivit în această valoare. Perioada de implantare se termină acum în decembrie, avem niște indicatori. E greu să faci cercetare clinică, a trebuit să depunem proiecte, să angajăm cercetători noi și să dăm sarcini noi cercetătorilor. Am cheltuit banii cu folos pe aceste echipamente. CENEMED a salvat vieți, sunt oameni care trăiesc pentru că s-a muncit în CENEMED”.

Prof. dr. Adrian Covic:

„Vorbim de un proiect unic, MAVIS, un proiect unic pentru universitate, nu numai de medicină, un proiect de transfer tehnologic. De la început acest proiect a avut și are ca motto „Sky îs the limit”.

Programul LIVE (RO)2 EST s-a desfășurat gratuit în 12 orașe din România, și au fost testat peste 99.000 de pacienți, persoane ce provin din medii defavorizate.

Cei depistați pozitivi au fost aduși la Iaşi și au fost testați gratuit complet. Aceste analize per persoana ar fi costat 1.500 de lei.

Adauga un comentariu