Mihai și Raluca Petrilă, un cuplu din Iași îndrăgostit de Italia, au deschis o gelaterie care te poartă pe drumurile din peninsulă. Pentru ca totul să fie cât mai apropiat de Italia, au comandat echipamente de acolo și folosesc mare parte din materia primă de la artizanii locali italieni
Mihai Petrilă (35 de ani) și Raluca Petrilă (34 de ani) au deschis recent o afacere dulce, cu înghețată ca în Italia. Tânărul cuplu a investit 100.000 de euro în acest business și sunt impresionați de feedbackul neașteptat din partea clienților. Cosi Buono este vizavi de Colegiul Național, într-un spațiu care te duce cu gândul la gelateriile italiene.
Un cuplu a deschis în centrul Iașului o gelaterie ca în Italia
Raluca și Mihai au fost fascinați mereu de înghețata italiană, așa că și-au spus că pot să aducă și acasă gustul din Italia. Mihai povestește că vacanțele din Italia au fost impulsul de care aveau nevoie pentru a deschide o gelaterie.
„Cele mai multe vacanțe ale noastre au avut loc în Italia, în mai multe regiuni. Ne-am îndrăgostit de această țară încă de când eram studenți eu și soția, și făceam primele vacanțe. Cel mai mult ne place în Veneția. E un loc pe care, dacă ai răbdare să îl descoperi, te întorci cu drag acolo. Cea mai bună înghețată am mâncat-o în Torino, în Nord, la Alberto Marchetti. Se regăsesc niște sortimente unice, aș putea spune, e o gelaterie cu tradiție. În 2015, eu plecam în Torino pentru a lucra la o fabrică de panificație. Student fiind, aveam nevoie de niște bani, să mă descurc pe timpul studenției. Mă cunoscusem cu Raluca și a reușit să vină în Torino cu un program Erasmus. Am fost împreună pentru prima dată, ne plimbam mult prin oraș, pe lângă oraș, și mâncam înghețată. Mereu spuneam că, atunci când o să fim mari, o să avem propria gelaterie. Au trecut mulți ani, dar după 11 ani, avem propria gelaterie”, spune Mihai Petrilă.
Mihai Petrilă: „În primul rând, este visul meu, dar a devenit și visul soției”
Rețetele sunt făcute de un gelatier italian, care a venit la Iași pentru a-i ajuta.
„Demersurile pentru acest business au început acum doi ani, când m-am înscris la Universitatea «Gheorghe Asachi», la un master, Inovare și Antreprenoriat, cu gândul că poate voi reuși să prind o finanțare. Pe atunci, facultățile puteau să acceseze finanțări pentru diverse granturi, cum era Innotech Student. Nu a fost să fie, pentru că nu s-au mai acordat granturi atunci. Eu am terminat acest master, am fost bucuros pentru că am învățat foarte multe. Investiția este din fonduri proprii, o sumă destul de importantă, aproximativ 100.000 de euro. Echipamentele sunt scumpe, au fost făcute pe comandă special pentru noi, în Italia. Mașina de înghețată, pasteurizator, vitrine, dar și materia primă. Folosim fisticul de Bronte, din Sudul Italiei. El, de acolo, trebuie să vină, dintr-un sătuc unde, practic, locatarii de acolo din asta trăiesc. Se consideră că este cel mai bun fistic. În primul rând, este visul meu, dar a devenit și visul soției și îi mulțumesc că ea a făcut primul pas. M-a înscris la primul curs de gelato, a luat legătura cu maestrul gelatier, a venit aici și am făcut primele cursuri. El ne acordă suport, mereu, când avem nevoie de sfaturi”, mai spune Mihai.
O altă afacere de succes din Iași este a antreprenoarei Oana Berea.
Ce sortimente de gelato preferă clienții din Iași?
Mihai mai spune că au primit un feedback pozitiv din partea clienților din Iași.
„Înghețata italiană diferă de la o gelaterie la alta, pentru că fiecare are o direcție. Depinde foarte mult însă calitatea materiei prime, care să-i ofere o cremozitate, o textură, texturi diferite, arome. E un cumul, un total senzorial unde este gust, miros, totul într-un echilibru perfect. Acum avem 18 sortimente, dar rețeta este pentru 36 de arome, pe care, constant, încercăm să le schimbăm, în funcție și de cerințe. Noi am testat și lucrăm acum la o rețetă cu Aperol, pentru că este cerută. În topul preferințelor clienților este înghețata cu fistic, cu mango, marsala. În fiecare zi, noi facem din fiecare, dar la fistic am făcut de mai multe ori. Folosim fructe de la producători locali. Conceptul numelui provine de la faptul că noi ne dorim ca toți vizitatorii noștri să poată spune că au mâncat o înghețată atât de bună, ceea ce înseamnă «cosi buono» în limba italiană. Feedbackul din partea clienților este unul neașteptat. Știam ce înghețată este pe piață, consumatorii s-au obișnuit cu un anumit tip de înghețată și, în același timp, oferta este variată, dar clienții sunt deschiși și doritori de nou. Citeam, zilele acestea, și recenziile de pe Google, și nu avem nicio recenzie negativă. Deja ne gândim și la sezonul rece, și facem niște demersuri în această direcție. Oamenii au început să consume din ce în ce mai multă înghețată, chiar și în sezonul rece. Noi pregătim înghețata în fiecare zi, procesul fiind mai lung. Sunt mai multe baze pe care le pregătim. De exemplu, baza pentru înghețata cu lapte, care nu are cacao”, mai explică Mihai Petrilă.
Pe de altă parte, Ioana Mărisac, o altă tânără din Iași, a deschis o afacere de succes în domeniul beauty.
Cuplul din Iași, Mihai și Raluca, a deschis o gelaterie ca în Italia, după ce s-au îndrăgostit de această țară.
Aveți WC in gelaterie? Cred că am intoleranta la lactoză, dar, de felul meu, îmi place foarte mult înghețata. Mă simt cam aiurea când vin cu iubi la întâlnire și mă apucă balonarea, urmată de beșini lungi și puturoase și, inevitabil, de diaree.
Pupici!
La iarnă-s ori în faliment, ori pe covrigi.
Succes! Oameni curajoși, bravo lor. Poate au noroc și rezistă până vor veni la putere niste guvernanți interesați de binele românilor, nu de jupuirea lor. Succes și putere! Optimism și rezistență! Și vânzare bună!
De ce „ca in Italia”?
In Italia se fac mici „ca in Romania” de catre intreprinzatori italieni? Nu.
Publicul tinta e format din romani care se straduiesc sa para snobi, reusind a fi doar ridicoli.
Nu există nicăieri altundeva înghețată ca în Italia.
Probabil ca ai mancat inghetata doar in Etalea 🙂
Cea mai buna înghețată am mâncat-o la un iarmaroc la Butea, com. Miclăușeni.
Cind ne veti mai plati reclama sa vedeti inghetata voastra o sa fie mai rea decat cea din fasia Gaza. Mai bine cheltuiati banii pe flyere si le distribuiati in Piata Unirii.
cea mai buna inghetata mancata vreodata, a fost la Venetia ! cum traversezi podul Rialto-dinspre statia care duce la aeroportul Marco Polo- pe partea dreapta este inghetata de cacao la 2,5 euro deosebit de buna, extraordinara, de-a dreptul fabuloasa !! 2,5 euro era in primavara, acuma nu stiu cat o mai fi
Italea….pentru saracii, e raiul pe Pamant…pentru oameni care au calatorit/ calatoresc mult de fel…italea te pi*i pe ea….o cizma plina de hogorogi naclaiati si afemeiati/libidinosi, cu oameni ieftini si falsi….asta e italea…
…e doar o constatare dupa calatorii nenumarate in italea in relatie de business….italenii sunt nistebretardati in ambalaje vandabile…atat…0 ca oameni…cat despre cei doi ce si-au deschis business dupa model broscaresc, le foresc sa le infloreasca businessul( desi locul e fix langa tarom, deci putin outside „traficului/ vadului”)…oricum succes mult sa aveti 🙂
Ps: de broscari sa nu aud sau sa ii vad la cate familii solide au distrus, calarind femeile oamenilor cu japca, neplata contributii pensii, neam de jogodii …in fine
Ai mari pribleme și cu exprimarea în scris, nu știu cine îți citește delirul dar și nări dificultăți cu înțelegerea unui text, nu despre cum sunt italienii este vorba în poveste.
In primul rand e un articol de presa, nu o poveste….
Stiu perfect deapre ce este vorba in articol, si crede-ma inteleg mult mai mult decat crezi tu…
Ca aleg nici macar sa le pronunt numele acestei natii spurcate de lingusitori e algerea mea…au urat succes celor in cauza cu business-ul…
Ps: lasa asa…vezi-ti de treburi mai importante ca n-ai tu treaba cu ce spun eu aici…nu stii, n-ai trait spurcaciunea acestei natii de hodorogi…
Succes! Bravo lor ca întreprind ceva și nu se complac ca multe alte săracii pe care le întâlnești aici pe forum.
In primul rand e un articol de presa, nu o poveste….
Stiu perfect deapre ce este vorba in articol, si crede-ma inteleg mult mai mult decat crezi tu…
Ca aleg nici macar sa le pronunt numele acestei natii spurcate de lingusitori e algerea mea…au urat succes celor in cauza cu business-ul…
Ps: lasa asa…vezi-ti de treburi mai importante ca n-ai tu treaba cu ce spun eu aici…nu stii, n-ai trait spurcaciunea acestei natii de hodorogi…