Emblematicul palat Beldiman din Iași, sediul corpului B al Palatului Copiilor, va fi reabilitat. Muncitorii au reluat lucrările care valorează peste 19 milioane de lei
După aproximativ 10 ani de eforturi administrative, contractul de finanțare a fost semnat în luna octombrie a anului 2024 de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Educației, prin Palatul Copiilor din Iași. La finalizarea lucrărilor, clădirea va găzdui un muzeu dedicat istoriei școlii preuniversitare ieșene.
Clădirea emblematicului palat din Iași va fi reabilitată cu peste 19 milioane de lei. Muncitorii au reluat lucrările de restaurare
Recent, șantierul de la Palatul Beldiman a fost redeschis, iar muncitorii lucrează în interiorul acestuia, dar și în exterior. Clădirea a ajuns una dărăpănată, iar acest lucru se poate observa din imaginile surprinse de la fața locului. Este important de știut că lucrările de restaurare sunt efectuate de firma Iasicon SRL. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 19.590.800 lei, TVA inclus. Finanțarea este asigurată de la bugetul de stat, cu 17.665.317 lei acoperiți de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru cheltuieli eligibile, și 1.925.483 de lei alocați de Ministerul Educației. Durata estimată de execuție a lucrărilor este de 24 de luni, iar la final, Palatul Beldiman va deveni o clădire de referință pentru educația și cultura ieșeană.
Sediul Corpului B al Palatului Copiilor Iași, cunoscut de către ieșeni drept Palatul Beldiman, este o clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), la poziția 1.225, având cod LMI IS II-m-B-04032. Clădirea, fostă casă boierească, este monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului prin caracterul său eclectic, fiind prezente și numeroase elemente decorative de inspirație barocă și gotică. Construcția existentă are structura de rezistență realizată din cărămidă, planșee din beton și lemn, iar fundațiile sunt din piatră. Începând cu anul 1974, clădirea îndeplinește funcția de Clubul Copiilor Iași. Acțiunea cumulată a evenimentelor petrecute pe parcursul existenței edificiului, cel puțin un incendiu și mai multe cutremure puternice care au culminat cu cel din 1977, dar și acțiunea factorilor de mediu, și-au lăsat puternic amprenta asupra clădirii.
Potrivit proiectului, clădirea nu va fi modificată
Conform proiectului, funcțiunea clădirii nu va fi modificată. Mai mult, suprafața utilă a Palatului Beldiman va fi mărită prin mansardarea imobilului. Regimul de înălțime a imobilului este P+1E, cu o suprafață desfășurată de 1.051 metri pătrați.
„Prin consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii din Strada Săulescu, nr. 10, din Iași, se repune în circuitul cultural și istoric un imobil cu semnificație în istoria locală și națională. Clădirea va fi debarasată de unele anexe-parazite care s-au alipit corpului inițial, iar funcționalul propus, reprodus după liniile structurii originale, va reda caracteristicile arhitecturale de epocă (neoclasicism cu elemente gotice). De asemenea, odată cu refacerea șarpantei și a plasticii arhitecturale a fațadelor, se vor reconstitui elementele decorative inițiale cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale, conform uzanței la data construirii”, se precizează în caietul de sarcini.
Astfel, au reînceput lucrările de restaurare a emblematicului palat din Iași, Beldiman. Clădirea a fost lăsată zeci de ani în paragină, însă aceasta și-ar putea recăpăta strălucirea.
Are 20 de ani de când a început reabilitarea!
Mai bine il daramau si il faceau din nou. Costa mai putin.
dacă restaurarea costă 19 mil. de ron valoarea de piață cât este ?