Titlurile zilei

Un ieșean cu o afacere de succes vrea să readucă gustul din copilărie în farfuriile clienților cu pretenții. A învățat rețeta de la bunici și vrea să fie recunoscut pentru asta în toată țară

Publicat: 11 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un ieșean cu o afacere de succes vrea să readucă gustul din copilărie în farfuriile clienților cu pretenții. A învățat rețeta de la bunici și vrea să fie recunoscut pentru asta în toată țară
Cristian Lascarache este primul fermier din Iași care poate obține atestatul de producător tradițional pentru lactatele făcute ca pe vremea bunicii. Vrea să obțină acest document pentru că certifică încă o dată că produsele sale sunt fără E-uri și conservanți. În Iași sunt atestate tradițional 18 produse din carne, fructe și legume sau de patiserie

Cristian Lascarache este primul fermier din Iași care poate obține atestatul de producător tradițional pentru lactatele făcute ca pe vremea bunicii. Vrea să obțină acest document pentru că certifică încă o dată că produsele sale sunt fără E-uri și conservanți. În Iași sunt atestate tradițional 18 produse din carne, fructe și legume sau de patiserie

Crescătorul de bovine și ovine, din comuna Țigănăși, din Iași, a dezvoltat o afacere de succes cu produsele sale, însă vrea să mai obțină un document care arată calitatea lor. Cristian Lascarache, în vârstă de 45 de ani, vrea să primească atestatul de producător tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„În luna mai am depus documentația și sunt în așteptare. Vreau să obțin atestatul pentru cașul de oaie, urda de oaie și telemea de oaie. Dacă tot le fac natural, fără prostii, cu metode folosite de pe vremea bunicilor, să obțin și atestatul de producător tradițional. La noi au fost deja în control de la autoritățile care dau avizul și acum aștept documentele. Eu am crescut de mic copil la fermă, am văzut cum se cresc animalele și m-am apucat și eu, cu fratele meu, de cumpărat animale.

După ce am terminat școala, m-am apucat de fermă. Acum am 600 de oi și 30 de vaci. La noi în sat, din 600 de vaci, mai sunt 18. Nu au oamenii unde să le ducă la păscut și nu au ce face cu laptele. Bătrânul nu poate merge la Iași să vândă lapte. Noi mergem la piață, la Hala Centrală și vindem produsele, la piața Alexandru, și facem livrări la domiciliu, acum, cu vremurile astea”, susține Cristian Lascarache, fermier din comuna Țigănași.

Cristian Lascarache, fermier din județul Iași: „Dacă tot fac lactate bio, de ce să nu iau și atestatul?

Crescătorul din comuna Țigănași spune că dacă ar fi avut mai multă școală, poate ar fi avut o meserie. Însă pentru că din familie e moștenită ferma, se ocupă de afacere atât el, cât și fratele. A obținut 15.000 de euro, fonduri europene, și investiția totală în fermă se ridică la 60.000 de euro. Spune că nu găsește angajați.

„Am luat numai 15.000 de euro pentru că nu aveam liceul. Dacă-l aveam, nu mai stăteam la coada vacii (n.r.- râde). Când se dădea pentru „tineri fermieri”, nu m-am încadrat din cauza vârstei. M-am bucurat când au zis că aduc ciobani vietnamezi, dar nu s-a întâmplat nimic. E foarte slab cu angajații. Dacă nu ar fi și fratele, aș lucra non-stop. Fratele meu a plecat să muncească în străinătate și s-a întors pentru că e multă muncă și stres mare.

Noi dăm oile, să aibă grijă de ele, altui cioban. Am un coleg cu vreo 100 de oi și stă și cu oile noastre. Problema e că la animale e foarte greu. Nu ai sărbătoare, nu ai program. Tinerii nu vor să se ocupe de asta. Copiii mei nici nu vor să audă. Câteodată soția mă ceartă și îmi spune să vând animalele, să fac altceva”, mai spune fermierul din satul Cârniceni.

Fermierul: „Persoanele care fac alergii la stomac nu mănâncă caș natural. Iar brânza se strică pe iarnă”

Fermierul spune că toate produsele sale sunt naturale.

„Cașul natural are cheag natural, de miel. Persoanele care fac alergii la stomac nu mănâncă caș natural. Iar brânza se strică pe iarnă. Noi vindem la piață laptele cu 4 lei litrul, iar dacă nu îl vindem acolo, îl dăm la procesator. Avem noroc de faptul că asigurăm furajele și nu mai trebuie să le plătim. Sunt foarte scumpe. Mai ales în ultimul an, s-au scumpit foarte mult”, mai spune Cristian Lascarache.

Noi produse din carne au fost atestate tradițional la Iași. „Cârnații gustul bunicii”, „Pastrama țărănească” și „Costița afumată” sunt noile produse tradiționale din Iași, făcute după rețetele bunicii, cu atestat de la MADR. Produsele atestate recent sunt produse de Marius Dorobanțu, ieșean care a investit în afacere atât fonduri proprii, cât și fonduri europene. Suma totală cheltuită până acum pentru producerea preparatelor tradiționale este în valoare de 230.000 de euro.

În Iași sunt atestate tradițional 18 produse din carne, legume și fructe sau de patiserie

Numărul producătorilor care vor să obțină atestatul de producător tradițional, așa cum este și cazul crescătorului Cristian Lascarache, este în creștere la Iași. În prezent sunt atestate 18 produse tradiționale din carne, legume, fructe sau de patiserie. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva. Atestatul presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei. Măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.

Adauga un comentariu