Prima pagină » Eveniment-Social » Una dintre cele mai mari investiții din orașul Iași, într-o clădire gigant unde s-au băgat 4.3 milioane de euro, este gata în vara acestui an – (GALERIE FOTO SPECTACULOASå)

Una dintre cele mai mari investiții din orașul Iași, într-o clădire gigant unde s-au băgat 4.3 milioane de euro, este gata în vara acestui an – (GALERIE FOTO SPECTACULOASå)

04 ian. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași, în vara anului acesta (2021), se va finaliza una dintre cele mai mari și spectaculoase investiții din ultimii 10 ani! Totul pentru o clădire gigant și unde s-au băgat 4.3 milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea și restaurarea Ansamblului Mănăstirii „Frumoasa”, proces derulat cu fonduri de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Este vorba despre clădiri istorice ce datează de acum patru secole

În vara anului acesta, la Iași se va finaliza una dintre cele mai mari și spectaculoase investiții din ultimii 10 ani! Este vorba despre o clădire gigant unde s-au băgat 4.3 milioane de euro. Reabilitarea Ansamblului Mitropolitan al Mănăstirii „Frumoasa” se realizează cu fonduri de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ARD-NE). Proiectul include reabilitarea monumentelor din cadrul Ansamblului ridicat la finalul secolului al XVI-lea. Lucrările de reabilitare ale Ansamblului se derulează cu fonduri europene și au început în vara lui 2018.

Ansamblul Mănăstirii „Frumoasa” a fost construit în anul 1587. Suprafața totală a edificiului de cult este de 14.906 metri

Mănăstirea „Frumoasa” a fost construită în anul 1587, fiind refăcută în 1726-1733 și cuprinde 5 corpuri de clădiri: Biserica „Sfinții Voievozi” (1836-1839), Palatul de pe ziduri, ruinele „Palatului pentru femei” (secolul al XVIII-lea), Turnul clopotniță (1819-1833) și zidul de incintă (1726-1733). Suprafața totală a mănăstirii este de 14.906 metri. Aici, acum doi ani, într-o criptă s-au găsit oseminte. Totul este coroborat cu o altă descoperire, în aceeași zonă, de data aceasta fiind vorba despre un mic tezaur, estimat la 50 de mii de euro.

Tezaur, de acum sute de ani, ce valorează 50 de mii de euro

În această criptă a fost descoperit un tezaur compus din 18 monede din aur într-un mormânt, parțial deranjat.

„Monedele sunt bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Olanda, Prusia, Silezia, Austria, Ungaria și Transilvania și au în total o greutate de 63 de grame de aur. Având în vedere structura monetară a tezaurului, starea de conservare deosebită a monedelor, precum și prețul de catalog al unor piese similare, tezaurul descoperit are o valoare estimativă de peste 50.000 de euro”, arăta, la acel moment, dr. Mădalin-Cornel Văleanu, cercetător științific principal/arheolog expert.

Acesta este responsabil științific de șantier, dar și angajat al Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași.

Una dintre cele mai importante lucrări de restaurare și reabilitare din România

Pe de altă parte, trebuie spus că mare parte din actualele vestigii de la Frumoasa datează din secolul al XIX-lea, dar sunt și construcții mai vechi care merg până în secolul al XV-lea. Datele istorice arată că două dintre construcțiile Ansamblului Mănăstirii „Frumoasa” se disting. Primul este „Palatul de pe Ziduri” și are o vechime de aproximativ trei secole.

„În Lista Monumentelor Istorice (LMI), acesta are codul IS-II-m-A-04006.02, iar, ca datare, vorbim de anii 1726-1733. Acest edificiu este o construcție cu o arhitectură neoclasică, având intrarea principală în curtea mănăstirii. El a fost o construcție gândită tocmai ca un palat din timpul Renașterii italiene, având în mijloc o scară interioară. Inițial, fațada opusă intrării în palat ducea spre o grădină și un lac amenajat special în jurul Mănăstirii „Frumoasa”, pe unde se intra cu o barcă asemănătoare cu cele pentru vechile calești, care astăzi a fost zidită. De precizat că, acum, fațada iese din planul zidului mănăstirii chiar spre exterior”, se arată în documente.

Legenda savuroasă a locului supranumit „Palatul pentru Femei”

De asemenea, având codul IS-II-m-A-04006.03, tot la „Frumoasa” se găsesc și ruinele așa-numitului „Palat pentru Femei”.

„Un alt monument istoric din cadrul Mănăstirii «Frumoasa», conform LMI din 2014 și realizat de către Institutul Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, este reprezentat de ruinele edificiului cunoscut ca «Palatul pentru Femei». Concret, domnitorul Moldovei, Grigore al II-lea Ghica (1726-1733, 1735-1739, 1739-1741 și 1747-1748), care restaurase Mănăstirea «Frumoasa» între anii 1727-1733, a construit «un ansamblu de palate minunate după moda orientală de la Țarigrad». Peste un deceniu, în timpul ocupației rusești de la 1739, casele clădite de Grigore Ghica la «Frumoasa» au fost dărâmate.

În primăvara anului 1740, Ghica a pus să se clădească alte case în incinta mănăstirii. Pe de altă parte, «Palatul Domnițelor» avea două mari incinte la parter, de unde se putea intra chiar în camerele domnițelor. Sub palat se aflau niște pivnițe, cu mai multe încăperi. Palatul avea tavanul susținut de pilaștri legați între ei prin niște arcuri de piatră. În prezent, «Palatul Domnițelor», aflat la mică distanță de turnul-clopotniță, este în ruină”, mai arată dovezile documentare istorice din arhive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024