Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat două proiecte PNRR, pentru dezvoltarea și promovarea cercetării științifice fundamentale din România

Publicat: 25 mai 2024
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a lansat două proiecte PNRR pentru dezvoltarea și promovarea cercetării științifice fundamentale din România
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat două proiecte PNRR

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a lansat, vineri, 24 mai 2024, la ora 10.00, în Sala Senatului, două proiecte PNRR, pentru dezvoltarea și promovarea cercetării științifice fundamentale din România.

UAIC a lansat două proiecte PNRR

Lansarea a avut loc în cadrul deschiderii conferinței internaționale EURINT 2024 – „Debating Europe: new approaches, action tools and integration scenarios”, organizată de Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept a UAIC.

Rezultate în urma unei competiții naționale, proiectele de cercetare „City: Future Organisation of Changes in Urbanisation and Sustainability” și „SAGES: Spatial Analysis of Growth Environment and Sustainable Well-being” abordează teme de maximă importanță pentru o dezvoltare urbană durabilă și rezilientă, precum și pentru creșterea competitivității și vizibilității internaționale a cercetării românești.

Proiectele vor fi implementare de echipe interdisciplinare, coordonate de doi cercetători de renume la nivel internațional (Karima KOURTIT și  Peter NIJKAMP), care vor avea o contribuție semnificativă în dezvoltarea cunoștințelor și a practicilor în domeniul studiilor europene și a dezvoltării regionale și urbane.

Obiectivele celor două proiecte

Cele două proiecte au o finanțare totală de 11.367.226 de lei, asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR-III-C9-2023 – I8_runda 2, Componenta C9. Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare, I8. Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare).

Obiectivul general al proiectului „City: Future Organisation of Changes in Urbanisation and Sustainability” este îmbunătățirea înțelegerii rezilienței orașelor din Uniunea Europeană prin elaborarea unui cadru teoretic inovativ pentru depistarea vulnerabilităților urbane și evaluarea capacității de transformare a orașelor. De asemenea, proiectul urmărește dezvoltarea unui model analitic de guvernanță urbană, ancorat în dovezi empirice, prin valorificarea potențialului tehnologiilor și soluțiilor orașelor inteligente, pentru obținerea unei calități durabile în cadrul arealurilor urbane. Proiectul se desfășoară în perioada 27 martie 2024 – 30 iunie 2026. Valoarea totală este de 5.713.644 de lei, din care valoarea finanțării PNRR este de 5.580.797 de lei, iar valoarea TVA, de 132.847 de lei, aferentă valorii finanțate prin PNRR, asigurată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții, în conformitate cu legislația în vigoare.

Obiectivul general al proiectului „SAGES: Spatial Analysis of Growth Environment and Sustainable Well-being” este elaborarea unui cadru conceptual inovator privind bunăstarea, ca paradigmă integratoare a dezvoltării (incluzând creșterea economică, incluziunea și sustenabilitatea). Acesta va permite identificarea, modelarea și evaluarea factorilor cantitativi și calitativi necesari creșterii eficienței și eficacității politicilor publice în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață ale cetățenilor. Proiectul se desfășoară în perioada 27 martie 2024 – 30 iunie 2026. Valoarea totală a proiectului este de 5.653.582 de lei, din care valoarea finanțării PNRR este de 5.518.599 de lei și valoarea TVA, de 134.983 de lei, aferentă valorii finanțate prin PNRR, asigurată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții, în conformitate cu legislația în vigoare.

Comentarii
  • Nu sunt bani risipiti. Intra in buzunarele profesorilor. Ei au cerut, ei vor pune mana pe ei. Vor fi rasplatiti cu precadere votantii noului rector.
    Cat despre cercetare… stiam ca e facuta de cercetarori, in institute ce cercetare. Nu in unitati de invatamant, de care profesori. Fie ei si universitari.

  • Plm ✠, te inseli. Rankingul profesorului este determinat de realizarile sale stiintifice. Asa-i in toata lumea.

Adauga un comentariu