Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » AstraZeneca: vaccinul anti-Covid ar putea fi disponibil până la finalul anului, chiar dacă au fost oprite testele
AstraZeneca: vaccinul anti-Covid ar putea fi disponibil până la finalul anului, chiar dacă au fost oprite testele

AstraZeneca: vaccinul anti-Covid ar putea fi disponibil până la finalul anului, chiar dacă au fost oprite testele

10 sept. 2020, 18:29,
în Sanatate

Reprezentantii grupului farmaceutic britanic AstraZeneca sustin ca obţinerea unui vaccin împotriva COVID-19 care să fie disponibil până la sfârşitul anului este în continuare posibilă. Asta desi studiile clinice ale vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford au fost oprite in aceasta saptamana din cauza ca o persoana s-a imbolnavit.

Vaccinul AstraZeneca ar putea fi disponibil până la finalul anului

„Credem ca vom putea avea un vaccin până la sfârşitul anului, începutul anului viitor”, a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, în cadrul unei conferinţe desfăşurată online, găzduită de grupul media Tortoise, şi potrivit comentariilor confirmate de un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Pascal Soriot a explicat, însă, că decizia de a relua studiile clinice nu revine grupului său, ci unui comitet de experţi independenţi.

În cadrul conferinţei, directorul francez a reiterat că o astfel de pauză în studiile clinice nu este anormală, însă a avut mai multă rezonanţă având în vedere interesul manifestat faţă de acest vaccin, considerat unul dintre cele mai promiţătoare la nivel mondial.

O boală potențial inexplicabilă

AstraZeneca nu a dezvăluit nicio informație despre posibilul efect secundar, cu excepția numirii acestuia „o boală potențial inexplicabilă”. Site-ul de știri despre sănătate STAT a anuntat primul pauza în testare, spunând că posibilul efect secundar s-a produs în Regatul Unit.

La sfârșitul lunii trecute, AstraZeneca a început să recruteze 30.000 de persoane în SUA pentru cel mai mare studiu al acestuia asupra vaccinului anti-Covid. De asemenea, compania testează vaccinul, dezvoltat de Universitatea Oxford, pe mii de oameni din Marea Britanie și în studii mai mici din Brazilia și Africa de Sud.

Alte două vaccinuri se află în teste, în faza finală, în Statele Unite, unul realizat de Moderna Inc. și celălalt de Pfizer și BioNTech din Germania. Aceste două vaccinuri funcționează diferit de cele ale AstraZeneca, iar studiile au recrutat deja aproximativ două treimi din voluntarii necesari.

Opririle temporare ale studiilor medicale de amploare nu sunt neobișnuite, iar investigarea oricărei reacții grave sau neașteptate este o parte obligatorie a testelor de siguranță. AstraZeneca a subliniat că este posibil ca problema să fie o coincidență: boli de tot felul ar putea apărea în cazurile a mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *