Boli si tratamente

Vaccinul Covid-19 poate avea „efecte secundare dificile”, avertizează medicii

Publicat: 26 nov. 2020
vaccin covid
Doză de vaccin anti-COVID-19

Vaccinul Covid-19 poate avea „efecte secundare dificile„, avertizează medicii americani. Scopul avertismentului? Informarea pacienților în prealabil, astfel încât să se poată pregăti pentru posibilele reacții adverse și să revină pentru a doua doză necesară.

Acesta este un mare pas înainte în lupta împotriva epidemiei de coronavirus: primele vaccinuri împotriva Covid-19 ar trebui să fie disponibile la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021. În timp ce distribuirea lor este iminentă, unii se întreabă despre potențialele efecte secundare.

Într-o întâlnire cu reprezentanti ai Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), medicii au vorbit discutat pe această temă. Acestia spun că vaccinul nu va fi „agreabil”. Cu toate acestea, aceste efecte neplăcute ar trebui să fie de scurtă durată.

Probabil că pacienții nu se vor simți prea bine

Dacă acești experți alertează pacienții, este pentru ca acestia să nu-și facă griji cu privire la posibilele efecte neplăcute ale vaccinului.

„Vor simti că au facut un vaccin. Probabil că nu se vor simți prea bine. Dar trebuie să revină pentru a doua doză”, a reamintit dr. Sandra Fryhofer de la American Medical Association (AMA), potrivit Femme Actuelle.

Vaccinurile dezvoltate de laboratoarele Pfizer și Moderna necesită injectarea a două doze la intervale diferite. Unii medici își fac griji că efectele secundare ale primei doze vor descuraja pacienții să facă a doua doză de care au nevoie. Prin urmare, aceștia doresc să îi informeze în prealabil, astfel încât să se poată pregăti pentru aceasta experienta:

„Trebuie să conștientizăm pacienții că aceasta nu va fi o plimbare în parc”, a adăugat dr. Sandra Fryhofer.

Vaccinul Covid-19 are efecte secundare de scurtă durată

Ce simptome pot apărea? Febră mare, dureri de cap, dureri musculare sau chiar oboseală sunt cele raportate de participanții la studiile clinice privind vaccinurile Moderna și Pfizer. Unii dintre ei au precizat totuși că aceste efecte durează doar o zi.

Moderna a recunoscut că vaccinul său ar putea provoca reacții adverse precum oboseală, rigiditate musculară, dureri articulare și dureri de cap.

„Aceste evenimente adverse au fost în general de scurtă durată”, au spus reprezentantii Moderna într-o declarație de pe 16 noiembrie.

Adauga un comentariu