Titlurile zilei

Veste importantă pentru șoferii din Iași! Nu vor mai putea parca pe marginea străzilor din oraș. Regulile de circulație vor fi schimbate complet

Publicat: 13 mart. 2021
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din zona Casa Modei, municipiul Iași
Primăria pregătește o serie de schimbări în traficul din oraș, printre proiecte fiind și unele legate de o bandă unică pentru transportul public, iar pietonalul din centrul municipiului Iași ar putea fi extins

Șoferii din municipiul Iași vor avea parte de o serie de surprize neplăcute. Primăria Iași pregătește un set de obiective care să cuprindă printre altele bandă unică de transport public, extinderea pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt sau crearea a 100 de kilometri de piste pentru bicicliști. Aleșii locali ai PNL Iași au cerut sprijin de la cei ai USR/PLUS pentru implementarea obiectivelor

Un set de 22 de obiective au fost luate în calcul de conducerea de la Palatul Roznovanu pentru cartierele din municipiul Iași. Proiectele ar urma să fie implementate cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Iași. În calcul au fost luate proiecte pentru transportul public, extinderea spațiilor verzi, dar și reabilitarea unor instituții de învățământ. Cele mai importante proiecte de acest gen țin de o bandă unică de transport public în municipiu, dar și extinderea pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt până la Casa Modei. Primarul Mihai Chirica a menționat că proiectele ar urma să fie implementate pe termen scurt, mediu și lung, urmând a trece prin deliberativul local.

Sprijin de la consilierii USR/PLUS și PNL pentru investițiile Primăriei

Pimarul Mihai Chirica a susținut că grupul PNL va discuta cu cei de la USR/PLUS pentru susținerea celor 22 de obiective. Mihai Chirica susține că este nevoie de o „căsătorie pe termen scurt” și chiar dacă acele formațiuni nu se înțeleg la nivel local, ar trebui să bată palma pentru a implementa obiectivele.

„E o căsătorie neconvențională, de moment. Este însă spre binele Iașului. Dacă în vremea interbelică se făceau asemenea căsătorii între aceste case, de data aceasta vorbim despre partidele politice. E vorba despre PNL și USR/PLUS. Vrem să facem asta spre binele Iașului. Am stabilit un program, o agendă de lucru, un certificat de mariaj pe baza căruia vrem să convingem ieșenii că le dorim binele. Vrem să facem echipă pentru Iași”, a susținut primarul Mihai Chirica.

Lista completă a proiectelor de la Primăria Iași

Printre proiectele avansate de primarul Mihai Chirica se află centura verde a municipiului Iași, respectiv o pădure urbană în zona Șes Bahlui. Un alt proiect este legat de extinderea transportului ecologic în zona metropolitană Iași. În plus, a fost vehiculată și varianta construirii a 100 de kilometri de piste pentru biciclete în municipiul Iași. Primăria vrea o bandă unică pentru transportul public în comun în municipiu, bandă care ar duce la dispariția mașinilor parcate pe marginea drumului. Un alt proiect privește plantarea unor arbori în municipiu. De asemenea, conform primarului Mihai Chirica, se urmărește extinderea pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt până la intersecția cu Casa Modei. Municipalitatea a trimis deja adrese celor care au magazine în zona centrală a municipiului.

Investiții pe termen mediu și lung derulate de Primărie prin Consiliul Local

În plus, Primăria vrea să deruleze un proiect pentru digitalizarea instituției, dar și unul legat de brandul municipiului. În lista proiectelor pe termen scurt mai apare și cel legat de modernizarea unor spații de joacă și a unor terenuri de sport în municipiul Iași. În lista proiectelor pe termen mediu se regăsește un proiect privind Centrul Regional de Tineret „Regina Maria”, dar și un parc tehnologic și industrial pentru industrii creative. Primarul Mihai Chirica a precizat că în calcul vor fi luate și alte obiective.

„Vorbim și de 4 noi creșe cu 600 de locuri, dar și de noi grădinițe cu 1.000 de locuri. În această listă găsim și reabilitarea Școlii Normale Vasile Lupu, parcări verzi subterane, albia verde a Bahluiului și pasarele în Podu Roș. De asemenea, în calcul intră și 5 săli de sport la școlile ieșene”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Autoritatea locală vrea să implementeze și proiecte pe termen lung, respectiv Spitalul Regional de Urgență, Autostrada A8 sau proiectul pentru Centru Regional de Cercetare a Creierului. Acest obiectiv a fost deja avizat de plenul CL recent, urmând a fi derulat cu fonduri europene. În listă mai apare și un stadion nou, dar și centura municipiului Iași.

Comentarii
 • Mai bine ati face majoritatea stradutelor din spatele blocurilor, sens unic, sau inmultit numarul masinilor si se circula foarte greu.
  Asa stiu una si buna, intru obligatoriu printr-un capat al strazii si ies prin celalalt capat.. Treaba rezolvata usor, domnule primar.

 • Nu mai fiti botanisti. A aruncat ieri Chirica o pastila precum vrea treaba asta cu parcatul la marile bulevarde si a dat drept exemplu bulevardul Independentei ca acolo nu a mai facut nimeni panarama si deodata gata, vrea tirarea tuturor masinilor de la bulevarde sa dispara. Da da da, cum sa nu, vezi sa nu. Sa-l vad eu pe Chirica cum scoate masnile parcate pe asa numita prima banda (unde ai si semn interzis stationarea, nu parcarea) si unde le muta ??!! Pacurariul are oleaca de masini la bulevard, Nicolina fix la fel. Iar daca Chirica crede ca face miscarea asta si nu le ofera nimic iesenilor, chiar s-ar putea lasa cu mari proteste in fata la primarie. Intre timp la Cluj sunt ridicate cam 5000 locuri de parcare cu plata, toate noi, la Iasi, fix zero. Oare ce are Boc mai special si lui Chirica ii lipseste ?

 • Aloo unde sunt parcarile multietajate, unde sunt parcarile in cartiere? Cum naiba sa dispara masinile, unde sa le parchezi???
  AVETI ALTERNATIVA, faceti parcari si dupa obligati lumea sa elibereze strada! Unde sa parcam

 • Vorbim…. Degeaba vorbim! Nu stiu cum o sa o mai scoata la capat cu atatea proiecte promise, dar neimplementate. Deja suntem intr-un SF…

 • Cred ca iesenii trebuie sa ia de acum atitudine impotriva acestui afacerist imobiliar. Atentionam si pe cei din alianta consiliului ca iesenii nu au dat votul pentru ca acest primar ales ocazional, sa faca ce vrea el. Nu trebuie sa faca aliante in Primarie, ci trebuie sa consulte iesenii. Sa faca parcari, sa le faca un pret decent si nu sa vina el cu proiecte visatoare care sa-i astupe prostiile facute la CTP cu achizitii de vechituri.

 • USR incepe sa tradeze, vrea odul lui Chirica. In campanie au spui FARA PENALI, acuma bat palma cu ei.
  USR ciuma rosie

 • Sa nu uitam ca pretul pentru ora de parcare in parcarile primariei este de 5 lei. Aproape dublu fata de parcarea subterana de la Palas…

 • Bai parere ,tine ti parerea pentru tine ,ai masina ,eu nu am prefer trasportul ecologic ,transport si bicicleta ,vreau sa ajung rapid la destinatie ,cum ajungi si tu cu masina care imi nenoroceste sanatatea datorita noxelor care le elimina ,o parchezi in spatele blocului,in spania si in tarile europene gasesti parcare fata de resedinta si la 2 km !

 • Bai norocea ,ai masina si vrei confort parcheaza in spatele blocului gasesti tu parcare la 1 km cum se face si in spania ……eu nu am masina si vreau sa ma bucur de transport rapid ecologic si piste de biciclete ,noxele masinii tale imi pun viata in pericol asa ca te rugam stai jos ai nota 4!

 • Agariciul de Chirica a distrus si cateva din putinele parcari vechi (de exemplu, cea de langa SRI, cu vreo 150 de locuri, a dat-o unui mafiot imobiliar sa faca bloc), nu face nici una noua, dar interzice oprirea masinilor… Ce prosti l-or fi votat pe hotul asta cu 5 vile pe numele copiilor?

 • mars in etalia sau espanea si stai acolo. eu am venit din vaslui aici ca sa am casa si masina, nu sa ma frectioneze astia ca tine cu vrajelile lor. noxe dai de la fasole si hamburgher, cu masina merg ca am nevoie, nu de placerea noxelor. cara tu cu bicicleta cumparaturile si mobila.

 • am discutat personal cu d-nul CHIRICA despre revenirea strazii ICBratianu la strada cu sens unic asa cum o aveam de prin 1978 si raspunsul a fost clar NU VREAU EU . Acum mai nou au taiat salcimi de 4 ani ca sa puna gazon , au scos gardurile vii de la Y- uri (independentii )si au si aparut masini pe spatiul verde . OROARE . Pun o intrebare ..daca ai treaba pe independentii unde poti opri masina ????,daca stai in Y-uri unde parchezi pe timpul noptii ???

 • Daca tot copiaza o ideie buna so copieze toata !, in occident pe banda speciala destinata transportului public circula si taxiurile si masinile electrice !, restul care incalca regula primesc acasa frumos fara sa fie fugariti in trafic amenda insotita cu poza de pe camerele de supraveghere montate pe tot traseul

 • Chrica e cel mai handicapat si oligofren primar din tara, e fara egal. Intreba cineva mai sus de ce e diferit Boc de Chirica, pt ca e mai inteligent si sigur are si consilieri mai destepti decat prostalanii de pe langa Chirica. Auzi, banda unica pt transport in comun! Unde sa dispara masinile de pe prima banda din cartiere bai Chrico? Le ducem la casele si apartamentele alea multe de pe numele copchiilor, pe care le-ai primit spaga de cand esti primar si le faci jocurile dezvoltatorilor imobiliari? Sau ti le aducem in fata casei, in Galata, sa faci slalom printre ele la prima ora a diminetii? Mare BOU esti!

 • E am rata la o masina si la sotie i am.luat una cu banii cash . Am venit la Iasi sa ne luam casa in rate prima casa si nu mai ramane bani pt parcare . Daca ne suparati ne ducem la botosani !

 • La puscarie ajunge si asta in scurt timp, asemenea predecesorului si mentorului sau Gigi! O sa-i iasa pe ochi toate spagile primite! In toata primaria sunt numai infractori alcoolisti care vin la munca pentru a primi foloase necuvenite de la smecherii cu bani. In toate barfele discutate la o tigara, pe la colturi, se vorbeste doar despre comisioane luate de unul, de altul, pana la varf. PSD, PNL, nu conteaza cine e, smecherii se vor discuta mereu atat timp cat DANA nu-si face treaba!!

 • La puscarie ajunge si asta in scurt timp, asemenea predecesorului si mentorului sau Gigi! O sa-i iasa pe ochi toate spagile primite! In toata primaria sunt numai infractori alcoolisti care vin la munca pentru a primi foloase necuvenite de la smecherii cu bani. In toate barfele discutate la o tigara, pe la colturi, se vorbeste doar despre comisioane luate de unul, de altul, pana la varf. PSD, PNL, nu conteaza cine e, smecherii se vor discuta mereu atat timp cat DANA nu-si face treaba!!

 • Cel mai de kkt primar din tara! Futu-ti moaca aia de oligofren balos ! Sa crapi si tu si toata familia ta de boraturi handicapate ! Pustia sa se aleaga de toate spagile pe care le-ai luat !

 • o turma de prosti conduc orasul .In loc sa se amenajeze parcari ei -consilierii si cu Danonino au idei peste idei.Bai desteptilor pentru fiecare masina primaria incaseaza taxe din care sunteti platiti.Mai reduceti boschetii din spatele blocurilor si faceti parcari de care vreti ecologice ,etajate si cum vreti numai faceti.Asta-i solutia !

 • Afara masinile din oras ar fi idee ff buna . Vrem un oras verde cu piste de biciclete si transport public si metropolitan ff bine dezvoltat , eventual aprovizionarea permisa doar noaptea ! Dar nu o sa faca nimeni asta din motive electorale . Ei nu sunt in stare sa scoata nici traficul greu din oras . Plus meltenii cu gura mare care ia fatat masa in masina , cum sa mearga ei cu ratc !!

 • Gogosi. Cine are timp sa-l creada?
  Inchipuiti-va un lenes care locuieste intr-o sandrama pe care nu o dat un var in ultimii 10 ani. Si acuma sta la portita damblagita de la drum si le explica vecinilor cum va face el din sandramaua aceea o casa independenta energetic, si cu telescop la mansarda, ca are pasiune pentru astronomie.
  Cam asa-i Chirica acuma.

 • Gogosi. Cine are timp sa-l creada?
  Inchipuiti-va un lenes care sta intr-o sandrama de casa pe care nu o dat un var in ultimii 10 ani, dar acuma sta la portita damblagita de la drum si le explica vecinilor cum va face el din sandramaua aceea o casa independenta energetic, si cu telescop la mansarda, ca are pasiune pentru astronomie.
  Cam asa-i Chirica acuma.

 • D-l primar a facut foarte multe locuri de parcare in Iasi, are tot dreptul sa faca asta ,ei viseaza noaptea cai verzi cu coada albastra si ziua vor sa faca suntem varza nu avem un loc amenajat de parcare ,cautam disperati sa gasim un loc platim taxe,impozite si parcam pe unde apucam ,sa gasesti un loc de parcare este un noroc ,Sunt cartiere unde s-au licitat 10-15 locuri de parcare si acolo locuiesc sute de oameni .Trebuie sa oferi prima data oamenilor apoi sa ceri sa respecte asa este normal ,dar cum la noi este anormal e bine asa.

 • Nu ne place și nu vrem să fim civilizați aici la Iași e mârlănia pe primul loc, fiecare face ce vrea și lasă mașina pe unde vrea cu scuza că nu ia făcut primăria parcare și unde are parcare cică e prea scump vor moca, mai văd apoi că vreți un transport civilizat vă aduce acuși tramvaie noi de 32 m lungime că să ce…??? or să stea blocate în trafic aici la noi e pusă mașina personală pe primul loc, după care transportul în comun, sau faceți un exercițiu dacă toți cei care folosesc transportul în comun și-ar lua câte o mașină unde sar ajunge, la noi normalul a ajuns ca un tramvai cu 100 persone să stea dupa câteva mașini care virează stânga în care sunt 5-6 persoane.

 • Excelența Voastră domnule primar,
  Da’ ce te mai iubesc și te venerează ieșenii !!!!
  Sper că ai frigidere destule prin case !

 • Daca toate alea 100 de persoane din tramvai sunt la fel de idioate si analfabete ca tine, merita sa stea blocate in trafic, ca sa nu-si plictiseasca familia, colegii sau prietenii.

 • V-a luat mintile cu niste gazon pus prin cartiere de firmele agreate si l-ati votat in masa, iar acum va plangeti. Suportati-l cu tot cu ideile tampite care-i cutreiera capetul! Sa speram ca-l inchid mai repede!

 • Foarte simpla.
  1. Traficul greu afara din oras. Fa centurile ocolitoare, iar in oras fa aprovizionarea diar cu dube mici.
  2. Santierele. Cine construieste, verificare zilnica. Praf, betoniere, roti curate. Asmute politia locala pe ei, la asta chiar sunt buni.
  3. Tot cu politia locala poti identifica masinile cu numere de alte judete, parcate printre blocuri. Afli ale cui sunt si de ce sunt aici. Treci prin consiliu o hotarare liberala ( il intrebi pe Boc cum se face) si taxezi toti guvizii de Dunare, vasluiasii, bostonienii, etc, cei care ori au venit la studii cu masina, ori si-au cumparat apartament aici dar masina a ramas cu impozitul de platit „acasa” de unde guvidul mai primeste pachet. Taxa, suprataxa, se gaseste o solutie de descurajare ca sa scapam de masinile astea. Ori macar sa plateasca aici impozitele.
  Daca mai renunti si la imbecilitatea cu autobuzele electrice si treci pe troleibuze, ai toate sansele sa mai prinzi un mandat. Fii curajos. Baga mare la popor, ca tie oricum iti curge pe partea de imobiliare.

 • E de mers cu mașinile în fața casei chiricului pentru a parca indiferent unde avem treabă, că așa ne sfătuiesc unii, să lasăm mașinile și la doi km de reședințe sau față de locurile unde avem treabă. Orice treabă are ieșeanul , aduce cât de puțin venit la bugetul local. dacă nu încăpem să parcăm în fața casei lui , sau se crează ambuteiaje la parcare la poartă să începem clacsonatul. Să fim mulți doritori și să clacsonăm până va soluționa problema parcărilor. Oricum n-au suficienți gabori pentru a ține piept șoferilor amatori.

 • Ai mei au trait viata in comunism. Bunicul avea masina. Bunica avea masina. Nu au platit niciodata loc de parcare, nici in fata locuintei, nici in oras, nici pe litoral sau pe Valea Prahovei in concedii. Era suficient ca plateau impozitele locale. Mici si alea.
  Cand voi implini 18 ani sa am drept de vot, e clar cu cine voi vota, da ??

 • In sfârșit o idee buna. Se gasesc parcări in spatele blocurilor. Dacă a reușit in București acest model, va prinde și in Iasi. Oricum orașul este plin de hârburi, bicicleta mea este mai valoroasa decât “mașinile “ agaricilor.

 • CEA MAI BUNA VESTE DIN ULTIMII 20 DE ANI DIN ROMANIA. IN SFARSIT O SA AVEM SI NOI SOFERII PE UNDE CIRCULA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BRAVO PRIMARULE! BRAVO IASULUI!! IN SFARSIT CEVA BUN !!!!!!!!!!!

 • EU CIRCUL CU BICICLETA DESI AM SALARIU DE 15 000 LEI LUNAR LA PRIVAT POT SA-MI IAU MASINA NOU, MERCEDES ULTIMUL MODEL DE JEEP IN RATE DAR NU VREAU !!

Adauga un comentariu