Local

Vestea aşteptată de ieşeni! Terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi se apropie de marea deschidere. Peste 400 de muncitori lucrează pe şantier la ultimele detalii – FOTO

Publicat: 23 oct. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Vestea aşteptată de ieşeni Terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi se apropie de marea deschidere. Peste 400 de muncitori lucrează pe şantier la ultimele detalii - FOTO
Iașul va avea un terminal de 100 de milioane de euro

Lucrările de la terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi se apropie de final. Doar 30 de procente din proiect au mai rămas de finalizat

Proiectul privind realizarea terminalului T4 din cadrul Aeroportului Internațional Iași avansează de la o zi la alta. Se muncește cu simț de răspundere și conform indicațiilor tehnice din contract. Proiectul este susținut din fonduri europene și ajunge la o valoare de aproape 100 de milioane de euro. Un procent de 15 la sută din această sumă este asigurat din contribuția de la bugetul de stat.

Terminalul T4, realizat în proporţie de 70 la sută

Peste 400 de muncitori lucrează, în această perioadă, la fațade, amenajări interioare, finisaje, dar și la cele două coridoare care vor conecta terminalul T3 de noul terminal T4.

„Lucrările la noul terminalul T4 de la Aeroportul International din Iași au ajuns la stadiul de 70 la sută. În trei ani de administrație liberală, am pornit de la zero cel mai amplu proces de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Iași, un proiect în valoare de 90 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane – fonduri europene. Oficial, am depășit 1,7 milioane de pasageri care au călătorit pe Aeroportul Iași în primele nouă luni ale acestui an, mai mult cu 15 procente decât numărul de pasageri înregistrat în tot anul 2022.

Rezultatele pe care le înregistrăm lună de lună la aeroport sunt un indicator clar că viziunea și direcția de dezvoltare a aerogării sunt cele mai potrivite și că dezvoltăm, în Iași, cel mai mare proiect de infrastructură aeroportuară din istoria județului nostru și a întregii regiuni”, a spus Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Mai mult decât atât, Romeo Vatră, directorul aerogării ieşene, a transmis faptul că se depun toate eforturile necesare pentru ca proiectul să fie finalizat cu succes şi să devină operaţional în primăvara anului 2024.

„Depunem eforturi să finalizăm cât mai repede proiectul, astfel încât T4 să poată deveni operațional din primăvara anului viitor. Faptul că am reușit să parcurgem, în timp record, toate etapele implementării demonstrează implicarea și determinarea noastră de a construi un aeroport în adevăratul sens al cuvântului, care va oferi servicii de înaltă calitate și condiții optime pentru procesare.

Cu noul terminal, de zece ori mai mare decât infrastructura noastră actuală, Aeroportul Iași va deveni mult mai atractiv pentru companiile aeriene, creșterea conectivității fiind unul dintre obiectivele noastre principale de dezvoltare”, a transmis Romeo Vatră, director general al R.A. Aeroportul Iași.

Iașul va avea un terminal de 100 de milioane de euro

Valoarea totală a proiectului depășește 447 de milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro, valoarea eligibilă fiind de peste 303 milioane de lei. Din această sumă, 85 la sută reprezintă contribuția de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 13 la sută este cea de la bugetul de stat.

Restul sumei, în jur de 90 de milioane, va fi alocat din bugetul aeroportului. Terminalul 4 va fi cel mai mare terminal din țară după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 mp. În T4, pasagerii vor avea la dispoziție șapte porți pentru „Plecări” și trei porți pentru „Sosiri”.

Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate. Prin noul terminal, 3,3 milioane de pasageri vor putea fi procesați în fiecare an. Execuția lucrărilor este realizată de compania Strabag SRL.

Terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi a ajuns la un stadiu de finalizare de 70 la sută. Acesta va deveni operaţional în primăvara anului 2024.

Comentarii
Adauga un comentariu