Sanatate

Vezică urinară dureroasă. Cum se manifestă sindromul și cum poate fi ameliorată durerea

Publicat: 13 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vezică urinară dureroasă. Cum se manifestă sindromul și cum poate fi ameliorată durerea
Simptomele și manifestările cistitei interstițiale variază foarte mult la fiecare pacient

Sindromul de vezică urinară dureroasă, sau cistită interstitială, este o boală cronica în care pacienții prezintă dureri în vezica urinară, zona pelviană, nevoia frecventă, puternică de a urina și urinarea pe timp de noapte. Cistita interstițială apare mai des la femei și duce la o scădere semnificativă a calității vieții.

Simptomele și manifestările cistitei interstițiale variază foarte mult la fiecare pacient. De asemenea, simptomele se pot schimba odată cu evoluția bolii, intensificându-se, de exemplu, în timpul menstruației, când stați, în timpul stresului sau al contactului sexual. Simptomele afecțiunii includ durere în zona pelviană sau între vagin și anus la femei și între scrot și anus la bărbați. Durere pelvină cronică, nevoia constantă, insuportabilă de a urina, urinare frecventă, adesea în porții mici. Pacienții cu simptome severe pot urina de până la 100 de ori pe zi. De asemenea, este foarte frecventă urinarea pe timp de noapte. Unele persoane simt durere și disconfort în timpul umplerii vezicii urinare. De obicei, golirea vezicii urinare aduce ușurare.

femeie care se tine de abdomen din cauza vezicii urinare
Antihistaminice, ajută la reducerea simptomelor de urinare frecventă și ameliorează nevoile puternice

Vezică urinară dureroasă. Cum are loc diagnosticul cistitei interstițiale

Medicul vă va întreba în detaliu despre simptomele dumneavoastră, vă va cere să completați un jurnal de urinare. Aceasta este o înregistrare detaliată a fiecărei urinare, cantitatea de lichid pe care o beți, precum și o descriere a simptomelor care însoțesc urinarea cel puțin 2-3 zile.

În timpul examinării, medicul examinează zona organelor genitale externe, vaginul, colul uterin, deschiderea externă a uretrei, vezica urinară și uterul sunt examinate prin abdomen. De asemenea, se examinează rectul și anusul.

grafica femeie care se tine de zona intima
Medicul vă va întreba în detaliu despre simptomele dumneavoastră, vă va cere să completați un jurnal de urinare

Se examinează și o cultură bacteriologică de urină cu antibiogramă pentru a exclude o infecție urinară. Unii medici efectuează și test de sensibilitate cu soluție de potasiu. Esența testului este introducerea în vezică a apei obișnuite și a soluției de potasiu una după alta. Pacientului i se cere să evalueze gradul de durere și nevoia de a urina pe o scară de 5 puncte. Dacă durerea apare la introducerea unei soluții de potasiu, acesta este un semn de cistită interstițială sau de infecție urinară. La oamenii sănătoși, ambele soluții nu provoacă reacții.

Cistoscopia este o examinare optică a vezicii urinare folosind un instrument special numit cistoscop, care este introdus în vezică prin uretră sub anestezie locală sau generală. Odată cu introducerea unui cistoscop prin uretră, acesta poate fi și examinat. Aceste studii instrumentale sunt printre cele mai importante în urologie și servesc la diagnosticarea bolilor uretrei, vezicii urinare și rinichilor. Cu ajutorul ureteroscopiei, poate fi detectată inflamația cronică a uretrei și infecțiile urinare.

Tratamentul afecțiunii. Cât de greu este să scapi de acest disconfort

Până în prezent, nu există un singur regim acceptat pentru tratamentul cistitei interstițiale, potrivit pentru fiecare pacient. Cel mai adesea, tratamentul este complex. Și poate dura timp până să fie selectată o terapie individuală cu un efect bun, la fel ca și în cazul infecției urinare.

femeie care se tine de zona intima stand pe veceu din cauza vezicii urinare
Durere pelvină cronică, nevoia constantă, insuportabilă de a urina, urinare frecventă, adesea în porții mici.

Fizioterapia poate ajuta la reducerea durerii dacă este cauzată de spasmul mușchilor podelei pelvine. Se efectuează pe aparatul Urostim, terapie de biofeedback cu stimulare electrică a mușchilor podelei pelvine.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ajută la reducerea durerii. Antidepresivele și ceaiurile din plante precum și amitriptilina și imipramina ajută la relaxarea vezicii urinare și ameliorează durerea. Antihistaminice, ajută la reducerea simptomelor de urinare frecventă și ameliorează nevoile puternice.

Pentru a scăpa de vezica urinară dureroasă unii medici recomandă neurostimulare transcutanată. Se realizează folosind electrozi pentru piele. Impulsurile electrice măresc fluxul de sânge în vezică, întăresc mușchii, ceea ce vă permite să vă controlați mai bine vezica urinară și să rețină dorința de a urina. Electrozii sunt instalați fie în regiunea lombară, fie deasupra uterului, timpul și durata tratamentului sunt selectate individual.

femeie care sta pe veceu si se tine de abdomen
Simptomele afecțiunii includ durere în zona pelviană sau între vagin și anus la femei și între scrot și anus la bărbați
Adauga un comentariu