WoW!

Vitamina care ne fereşte de pneumonie. Poate preveni sau trata o răceală?

Publicat: 30 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vitamina care ne fereşte de pneumonie. Poate preveni sau trata o răceală

La primele semne de răceală, multe persoane trec pe suplimentele cu vitamina C. Acest nutrient a ajuns să fie atât de folosit încât se regăseşte în sucurile fortificate, în picăturile pentru tuse sau în ceaiuri. Chiar dacă nu te ajuta să scapi de guturai sau gripă, previne complicaţiile pulmonare.

Vitamina C a fost pentru prima dată recomandata pentru răceli începând cu 1970. Este un antioxidant pe care corpul îl foloseşte pentru a se menţine puternic şi sănătos, menţinând sănătatea oaselor, a muşchilor, a vaselor de sânge şi ajutând la formarea colagenului. O regăsim în fructele şi legumele proaspete, în special în portocale şi alte citrice. Se găseşte ca supliment sub formă de pastile sau lichida.

Vitamina care ne fereşte de pneumonii. Poate preveni sau trata o răceală?

Vitamina C este studiată de mulţi ani ca tratament posibil pentru răceli, dar şi ca modalitate de a le preveni. Însă, cercetările de până acum nu sunt tocmai îmbucurătoare. Per total, s-au descoperit puţine beneficii clare ale acesteia în prevenirea şi tratarea răcelilor.

O cercetare care a analizat sute de studii făcute asupra subiectului a arătat că cei care consumă zilnic vitamina C nu sunt protejaţi de răceli. În unele cazuri, însă, administrarea ei a dus la îmbunătăţirea simptomelor. Atunci când vitamina a început să fie luată după ce simptomele răcelilor s-au instalat, nu au mai existat beneficii. Însă efectele s-au dovedit diferite în funcţie de persoană, scrie doctorulzilei.ro

Spre exemplu, la cei care aleargă şi merg la maratoane, vitamina C luată zilnic a redus la jumătate riscul de a lua o răceală. Concluzia: cei care iau zilnic 0,2 grame de vitamina C nu vor avea mai puţine răceli, însă vor fi mai scurte cu câteva zile. Chiar dacă nu vindecă răceli, vitamina C previne complicaţiile lor, au mai arătat studiile: „Dacă iei vitamina C, riscul de complicaţii (pneumonie sau infecţii la plămâni) scade”, spun cercetătorii.

În general, aceasta vitamină este sigură când este consumată din fructe şi legume. Dozele prea mari de vitamina C din suplimente (peste 2.000 de mg pe zi la adulţi) pot însă cauza pietre la rinichi, greaţa şi diaree.

Vitamina care ne fereşte de pneumonii. Pediatru: „O recomad după vârsta de 1 an”

La copii, vitamina C este extrem de importantă, fiind principalul motor al sistemului imunitar al copilului. Alimentele cu cel mai mare conţinut de vitamina C sunt citricele, kiwi, ardeii verzi şi roşii, căpşunile, tomatele, broccoli, cartofii (în special cartofii dulci), salată şi legumele verzi, varza, fructele de pădure şi ananasul. Vitamina C se elimină repede din organism, deci rar putem vorbi de consum excesiv.

Totuşi, doza indicată copiilor nu trebuie să treacă de 500 de mg pe zi, pentru a evita tulburările digestive (diaree, dureri de burtă). „Recomand vitamina C după vârsta de un an, la cei mai micuţi picături, la cei mai mari efervescenta. Dacă însă boala este asociată cu vărsături nu este cazul să se dea ”, spuneAlexis Cochino, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Bucureşti.

Scade riscul de infarct

Vitamina C nu ajută doar în răceli, ci şi când este vorba despre stres sau infarct. O meta- analiză a arătat că vitamina C ajuta persoanele al căror sistem imunitar a fost afectat de stres pentru că este un nutrient sensibil, primul afectat la alcoolici, fumători sau obezi, ceea ce îl face ideal pentru a ne păstra sănătatea. O cercetare publicată de American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că persoanele care au o concentraţie mai mare de vitamina C în sânge au un risc cu 42% mai mic de a face infarct. Motivele nu sunt clare. Însă este sigur că cei care consumă multe fructe şi legume au mai multă vitamina C în sânge.

Alimentele indicate

Iată ce alimente pot fi consumate pentru a se ajunge la 500 de mg pe zi, cât recomanda medicii:

  • Ardei roşu, 1, 2 ceşti – 95 de mg
  • Broccoli, o ceaşcă – 74 de mg
  • Varza roşie – 1, 2 ceşti: 40 de mg
  • Kiwi, unul mediu – 70 de mg
  • Suc de roşii, o ceaşcă – 45 de mg.
Adauga un comentariu