Viticultorii din Iași au căutat o nouă piață de desfacere a producției pe timp de pandemie de COVID-19. Aceștia au făcut profit în anul 2020 din vânzările online după ce domeniul HoReCa, principalul partener de afaceri al producătorilor de vinuri, s-a prăbușit. Viticultorii din Iași susțin că pandemia de coronavirus nu va afecta dezvoltarea afacerilor, mai ales că aceștia au planuri să investească fonduri europene în afaceri
Viticultorii din Iași au căutat o nouă piață de desfacere a producției pe timp de pandemie de COVID-19. Dacă unii au avut deja avantajul comercializării produselor pe piața externă chiar înainte de pandemie, alți producători din Iași au fost nevoiți să caute noi piețe de desfacere pentru a nu rămâne cu marfa nevândută. Unul dintre viticultorii din Iași care susține că nu a înregistrat pierderi financiare semnificative în această perioadă și vrea chiar să se dezvolte este Cătălin Vărzari, viticultor care deține aproape 50 de hectare de viță-de-vie în comuna Cotnari, din Iași.
Cătălin Vărzari, viticultor din Iași: „Vânzările sunt la fel ca în anul 2019. Anul acesta vom finaliza crama de la Cotnari”
Viticultorul povestește că a avut vânzări mai puține în luna martie 2020, însă după aceea vânzările au revenit la normal.
„Noi am închis numai o săptămână, la începutul stării de urgență. Într-adevăr, noi nu am avut vânzări cred că vreo lună, dar după aceea am vândut aproape ca anul trecut în cele 3 magazine pe care le avem deschise în Iași. Nu am trimis angajații acasă, am comercializat aceeași cantitate de vinuri ca în anul 2019. Sperăm ca până la sfârșitul anului 2020 să vindem toată producția de anul trecut. Noi suntem autorizați să vindem 100.000 de litri anual. Ne-a afectat puțin faptul că s-au anulat evenimentele, iar noi colaboram cu mediul HoReCa, deci pe partea aceasta am suferit niște modificări, însă nu avem pierderi financiare. Situația la noi este normală, respectăm regulile de igienă, suntem adaptați acestei situații”, susține Cătălin Vărzari.
Viticultorii din Iași au nevoie de zilieri pentru culesul viei și speră că cei reîntorși din străinătate nu vor pleca din nou din țară
Viticultorul susține că în viitorul apropiat va inaugura o cramă chiar în Cotnari, pe care plănuia să o finalizeze încă din anul 2019.
„Noi suntem acum în proces de finalizare a cramei noastre, o cramă făcută numai cu piatră din Cotnari. Era în plan să o finalizăm în acest an și în maximum o lună vom reuși. În curând începem culesul și sperăm că nu o să ducem lipsă de zilieri. Sperăm să nu mai plece în Italia la cules de struguri pentru că și aici avem destui struguri pe care să-i culeagă. Noi avem aproape 50 de hectare de viță-de-vie în Cotnari”, mai spune Cătălin Vărzari.
Marian Lucaci, viticultor din Iași: „Obiceiurile consumatorilor s-au schimbat în perioada pandemiei”
Un alt producător din Iași care nu a resimțit efectele pandemiei de COVID-19 din punct de vedere financiar, ci din contră, a înregistrat profituri din vânzările online pe timp de pandemie de COVID-19 este Marian Lucaci, viticultor cu 20 de hectare de viță- de-vie în comuna Aroneanu. Producătorul povestește că obiceiurile consumatorilor s-au schimbat în această perioadă.
„Obiceiurile consumatorilor s-au schimbat în perioada pandemiei și se vor schimba și mai mult, de aceea s-au orientat spre piața online. Vreau să investesc în afacere și să modernizez podgoria cu bani europeni. Am văzut că UE ajută viticultorii cu mai mulți bani. Noi am înregistrat vânzări mai mari cu 20-30 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut”, susține viticultorul.
Viticultorii din Iași care vor să-și modernizeze plantațiile viticole
Astfel, dacă prin programul de investiții vie-vin în anii precedenți viticultorii din Iași care aveau 50 la sută din suma ce voiau să o investească primeau tot atât pentru a face investiții, situația s-a schimbat după pandemie. Comisia Europeană a făcut o derogare pentru a sprijini sectorul viniviticol și acordă 60 la sută din bani pentru investiții, iar suma ar putea crește cu încă 10 la sută. În județul Iași sunt cultivate cu viță-de-vie peste 1.000 de hectare, însă suprafața va crește anul acesta datorită fondurilor europene obținute de viticultorii ieșeni în programele de reconversie derulate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași.