Reporterii BZI au testat cele mai comune legume ce se folosesc în prepararea salatelor, din Piața Alexandru cel Bun și supermarketul Kaufland din Iași, cu un aparat omologat, care indică nitrații din fructe și legume. Legumele analizate au fost: roșie, castravete, ridiche, ceapă verde, varză albă și salată verde. Rezultatele obținute cu aparatul „Greentest” au fost surprinzătoare.
Legumele ce nu ar trebui să fie consumate sunt ridichile și varza albă din Iași
Vara este sezonul în care salatele sunt unele dintre cele mai rapide și gustoase preparate pe care oamenii le consumă. În acest sens, ieșenii ar trebui să cunoască care dintre legume pot fi incluse în salata lor. Reporterii BZI au testat din Piața Alexandru cel Bun următoarele legume: roșie, castravete, ridiche roșie, salată verde, ceapă verde și varză albă. Acestea provin din Galați. În cadrul verzei albe, dispozitivul pe care reporterii BZI l-au folosit are o normă la această legumă de 900 mg/kg. Rezultatul afișat a fost de 1.400 mg/kg, afișând mesajul: „elevated nitrate content suggests to eat moderately”, ceea ce, prin traducere, înseamnă că: „conținutul crescut de nitrați sugerează să mănânci moderat”. Prețul per kilogram de varză albă este de 5 lei.
Următoarea legumă analizată în Piața Alexandru cel Bun a fost ridichea. Pe aparatul de testat nitrații în fructe și legume, valoarea normală la ridiche este de 1500 mg/kg. Rezultatul indicat pe aparat a fost uimitor, și anume de 5.700 mg/kg. Mesajul afișat a fost „excessive nitrate content suggests product is unsafe”, ceea ce, prin traducere, înseamnă: „conținutul excesiv de nitrați sugerează că produsul este nesigur”.
Salata verde vândută la 2 lei legătura, în Piața Alexandru cel Bun, a trecut de testul aparatului Greentest. Pe aparatul folosit de reporterii BZI norma de nitrați a acestei legume este în mod normal de 2.000 mg/kg, iar mesajul afișat a fost: „conținutul scăzut de nitrați înseamnă că produsul este sigur”.
În cazul castraveților vânduți în piața din Iași, nivelul normal de nitrați ce este afișat pe ecran este de 400 mg/kg, iar în urma analizei, rezultatul a fost de 300 mg/kg. Acest lucru înseamnă că produsul este sigur pentru consum.
Roșiile oltenești din Piața Alexandru cel Bun sunt și ele bune pentru consum. Norma afișată pe aparat în cadrul acestei legume este de 300 de mg/kg, iar rezultatul afișat a arătat o normă de 110 mg/kg, ceea ce presupune: „conținutul scăzut de nitrați înseamnă că produsul este sigur”.
Ceapa verde a trecut și ea de testul aparatului Greentest, norma afișată pe aparat fiind de 600 mg/kg, iar rezultatele au indicat o valoare de 250 mg/kg, ceea ce înseamnă că ceapa verde este bună pentru consum.
Reporterii BZI au măsurat nivelul de nitrați și din căpșunile ce se comercializează în cele mai frecventate piețe și supermarketuri din Iași.
În Kaufland, ridichile și varza albă sunt total nesigure pentru consum
Testul celor mai folosite legume ale verii a continuat cu analizarea celor vândute în supermarketul Kaufland. Rezultatele indicate au fost similare cu cele din cadrul legumelor provenite din Piața Alexandru cel Bun. Ridichea din Kaufland are o valoare de nitrați de 3300 de mg/kg, deși limita este de 1500 mg/kg. Acest lucru indică faptul: „conținutul excesiv de nitrați sugerează că produsul este nesigur”.
Varza albă din Kaufland nu este nici ea bună pentru a fi consumată. La analiza acestei legume, valoarea indicată pe aparat a fost de 2.400 mg/kg, deși limita este de 900 mg/kg. Acest rezultat indică mesajul: „conținutul excesiv de nitrați sugerează că produsul este nesigur”.
Castravetele din Kaufland are o normă pe aparatul Greentest de 400 de mg/kg, iar rezultatul afișat a fost de 330 mg/kg, ceea ce înseamnă că produsul este bun pentru consum. După ce reporterii BZI au analizat roșia vândută în acest supermarket, au sesizat că ea este bună pentru consum. Norma acestei legume este de 300 mg/kg, iar rezultatul indicat a arătat valoarea de 150 mg/kg.
Ceapa verde din Kaufland este bună pentru consum. Norma acesteia este de 600 mg/kg, iar după analiza cu aparatul Greentest, valoarea indicată a fost de 250 mg/kg, ceea ce înseamnă: „conținutul scăzut de nitrați înseamnă că produsul este sigur”.
Reporterii BZI au testat nivelul de nitrați din cele mai consumate legume ale acestui sezon, care sunt comercializate în Piața Alexandru cel Bun și supermarketul Kaufland, ambele din Iași. Rezultatele au arătat că legumele cu cel mai mare nivel de nitrați sunt ridichile și varza albă, iar acestea ar trebui să fie evitate.
statu criminal si penalu de chirica cu mafia ecopiata va da multa otrava !!!
ATENTIE IN PIATA ALEXANDRU SI NICOLINA SE VINDE CARNE SI PRODUSE DIN CARNE EXPIRATA SI ALTERATA FARA ACTE DE CALITATE SAU PROVENIENTA ,OPC IASI NU SE IMPLICA DE PESTE 20 DE ANI ,ACESTI TALHARI DIN PIETE VAND SI CARTOFI NOI LA SACI LA 10 LEI LG CE IN CATEVA ORE II GASESTI STRICATI !