National

Vremea rea pune stăpânire pe România. Se anunță Cod galben de vânt puternic şi ninsoare viscolită

Publicat: 29 nov. 2021
Ninsoare viscolită
Ninsoare viscolită

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că există o avertizare de Cod galben de vânt puternic şi ninsoare viscolită, valabilă până marţi dimineață. Și în Capitală, vremea se schimbă drastic.

Şi mâine, ultima zi din această toamnă va predomina o vreme mai rece decât în mod obișnuit, pentru că temperaturile maxime se vor situa la scara întregii ţări între 0 până la 7 grade.

O dimineață rece -6 până la 3 grade. În zona montană înaltă va ninge mai consistent în Carpaţii Occidentali şi Orientali dar şi în partea de nord-vest, centru a ţării precum şi prin zonele deluroase. Vorbim şi de intensificări ale vântului la altitudini mai mari de 1.500 de metri, de rafale care vor depăși 80-100km/h, iar ninsoarea va putea fi viscolită.

Intensificări ale vântului şi în zona de vest a Olteniei şi estul Dobrogei la cote mai reduse 65-75km/h. De altfel în aceasta dimineața până la ora 3 vorbim şi de o atenționare meteorologică de Cod Galben pentru zona Carpaților Orientali unde la altitudini mai mari de 1.700 de metri rafalele depășesc 80-90km/h şi va ninge viscolit.

„Prima zi din această iarnă 2021-2022 vorbim de o ușoară creștere a valorilor de temperaturi, vorbim de maxime de la 2-12 grade, dar o dimineața rece cu valori de temperaturi între -5 până la cel mult 3-4 grade în Zona litoralului.

La munte precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare, iar în restul ţării vorbim în partea de veste, centru şi nord de precipitații slabe predominant sub formă de ploaie şi lapoviță şi de asemenea intensificări ale vântului la altitudini mari în zona montană înaltă de peste 80-100km/h în continuare, a spus Elena Mateescu, director ANM

Furtună Turcia. Patru oameni au murit și alte 19 persoane au fost rănite

Mai multe zone din Turcia, inclusiv Istanbulul, au fost lovite de o furtună deosebit de puternică. Patru oameni și-au pierdut viața, printre care și un cetățean străin, iar alte 19 persoane au fost rănite. Vremea rea a făcut ravagii în Istanbul. Orașul cu 15 milioane de locuitori a fost lovit de rafale puternice de vânt.

O femeie a murit în cartierul Esenyurt, unde vântul a desprins o parte dintr-un acoperiș, care s-a prăbușit asupra ei și asupra copilului acesteia, a raportat agenția de stat Anadolu. Copilul a supraviețuit, dar a fost rănit. Biroul guvernatorului din Istanbul a declarat că alte trei persoane au fost ucise în oraș, inclusiv un cetățean străin. Nouăsprezece persoane au fost rănite, iar trei dintre acestea se află în stare gravă, se arată în comunicat, scrie Washington Post.

Rafalele au doborât și un turn cu ceas. Vânturile au smuls 33 de acoperișuri, au doborât 192 de copaci și 52 de semafoare și semne rutiere și au avariat 12 mașini, potrivit municipalității din Istanbul. Bosforul, calea navigabilă îngustă care traversează orașul, a fost închisă traficului maritim, iar serviciile de feribot au fost anulate. Cel puțin șase zboruri Turkish Airlines, programate să aterizeze la Istanbul, au fost redirecționate către orașele Ankara și Izmir, a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene.

De asemenea, vânturile puternice au forțat autoritățile să anuleze serviciile de feribot între stațiunile de coastă Bodrum și Datca, a transmis agenția de presă privată DHA.

Adauga un comentariu