Local

Zdrobit in urma unui accident rutier. ATENTIE IMAGINI SOCANTE – FOTO, VIDEO

Publicat: 03 nov. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Medicii de la Spitalul de Urgente au reconstruit cu succes genunchiul unui barbat. Operatia de mare dificultate a presupus reconstructia unui genunchi sfaramat intr-un accident rutier si montarea unei proteze extrem de flexibile.

Pe 21 octombrie, un iesean in varsta de 57 ani a fost victima unui grav accident rutier. Barbatul conducea o motocicleta si s-a ciocnit violent de un autoturism. Anterior, barbatul suferise o fractura la piciorul drept, pentru care i s-a aplicat o tija metalica la femur. In momentul impactului, tija a protejat femurul de fractura, insa genunchiul a fost zdrobit. Ieseanul a fost adus la Spitalul de Urgente Sf. Ioan, iar medicii de la Sectia Ortopedie-Traumatologie l-au pregatit pentru o operatie extrem de anevoioasa. „Impactul a fost foarte mare, iar tija din femur a tinut osul, astfel ca s-a rupt suprafata articulara, care era fractura cea mai grava. Este greu de tratat si de format calusul, insa adevarata problema apare la restabilirea intra-operatorie a suprafetei articulare. Trebuie sa te gandesti cu ce fixezi, ce suruburi trebuie puse, caci altfel poate sari tot. Scopul este restabilirea anatomiei, iar apoi fixarea cu ceva, care sa-i redea piciorului mobilitatea”, a declarat dr. Paul Sarbu, directorul medical de la Spitalul de Urgente Sf. Ioan.

Placa are un mod unic de fixare

Chirurgii au decis sa monteze o placa din inox, cu suruburi care permit miscarea intr-un unghi de 30 de grade, largind considerabil mobilitatea victimei. „Am ales sa aplicam singurul implant recomandat la nivel mondial, adica o placa cu stabilitate angulara, cu suruburi care intra in gauri, dar nu mai ies. Placile sunt din granturi de cercetare oferite de Universitatea de Medicina si Farmacie si ofera o stabilitate poliaxiala, ideala pentru acest tip de situatii. Am restabilit suprafata articulara si am fixat brose. Pentru ca avea calus mare, am mutat placa pe acest calus. Am urmarit restabilirea completa a functionalitatii piciorului. Operatia a reusit, insa de acum inainte depinde doar de vointa pacientului, care trebuie sa inteleaga ca fara gimnastica post-operatorie n-are nici un sens„, a mai precizat dr. Paul Sarbu.

La astfel de interventii, chirurgii ortopezi au la dispozitie o placa mai ieftina, care nu ofera o recuperare completa a piciorului, iar suruburile risca sa iasa. Pentru interventie, ieseanul a scos din buzunar 2.000 lei, pretul placii, si inca 450 lei, costul a cinci suruburi. Recuperarea este extrem de dificila si dureaza pana la 45 de zile, insa barbatul are acum toate sansele sa-si poata folosi piciorul ca inainte.

Adauga un comentariu