Boli si tratamente

4 boli ale pancreasului

Publicat: 23 apr. 2015
7

Durerile abdominale repetitive, chiar daca nu sunt puternice si trec dupa administrarea unor calmante, nu trebuie ignorate. In unele cazuri, pot ascunde boli grave ale pancreasului, cum ar fi un cancer, care nu se depisteaza la testele de rutina. Iata care sunt bolile pancreasului:

10 lucruri despre pancreas pe care trebuie sa le stii

Pancreatita acuta

Este o inflamatie acuta a pancreasului, cu grade variate de severitate, afectand functionarea intregului organism in stadiile grave. Desi se considera ca este o afectiune specifica alcoolicilor, pancreatita acuta poate avea si alte cauze: antrenarea unei pietricele din vezicula biliara pe canalul coledoc, la pacientii cu litiaza biliara, infectii virale, bacteriene sau parazitare, trigliceride crescute, hipercalcemia, unele medicamente, leziuni ce comprima calea biliara principala.

Simptomele pancreatitei sunt reprezentate de: durere abdominala in capul pieptului, ce merge in spate, in coloana vertebrala, rezistenta la analgezicele uzuale, greata si varsaturi care nu cedeaza la medicatie, febra, tensiune arteriala scazuta, puls ridicat, dificultati la respiratie.

In pancreatita acuta se pot forma chiste, adica zone fluide fara o delimitare precisa, ce apar la aproximativ o luna de la atac si evolueaza in functie de dimensiunile lor si pot necesita drenare chirurgicala.

Dupa un puseu sever de pancreatita acuta sau dupa numeroase atacuri pe fondul unei pancreatite cronice, functia pancreasului poate sa fie compromisa, necesitand supliment de lipaza pancreatica.

Durerile de pancreas: cum se manifesta si care sunt cauzele

Pancreatita cronica

In tarile dezvoltate, aceasta boala apare mai ales dupa varsta de 40 de ani, la alcoolicii care au si o dieta bogata in grasimi. In tarile sarace, boala apare la tinerii sub 20 de ani cu o dieta hipoproteica.

Pacientii cu pancreatita cronica pot avea pusee dureroase si pe acest fond este posibil ca in timp sa se dezvolte insuficienta pancreatica exocrina (diaree si scadere in greutate cauzate de digestia necorespunzatoare a alimentelor) sau endocrina (diabetul zaharat).

Simptomul dominant si initial al pancreatitei cronice este durerea in capul pieptului, ce merge in coloana vertebrala, agravata de consumul de alcool si alimente. Apare si noaptea.

Cand boala este avansata pot sa apara scaune diareice de volum mare si cu picaturi de grasime ce plutesc in apa toaletei.
Pancreatita cronica este insotita de deficite ale vitaminelor A, D, E, K, B12 si chiar de proteine si zaharuri, ducand la scadere severa in greutate.

Cele mai frecvente boli ale pancreasului

Cancerul pancreatic

Este o afectiune severa, cu sanse mici de supravietuire, careia i-a cazut victima si Steva Jobs, fondatorul Apple. Tendinta este de crestere a numarului de cazuri diagnosticate, mai ales dupa varsta de 50 ani.

Din nefericire, este o boala tacuta care devine simptomatica cand deja este prea tarziu. Din cauza agresivitatii (supravietuirea dupa diagnosticare, chiar sub tratament, este de aproximativ 6 luni, maximum 1 an in majoritatea cazurilor) si rezistentei la tratament, mortalitatea este foarte mare.

Cauzele frecvente ale cancerului pancreatic sunt fumatul, alcoolul, dieta dezechilibrata (bogata in grasimi, prajeli, afumaturi si saraca in fructe si legume proaspete), pancreatita cronica dar si un istoric familial de cancer pancreatic (daca exista doua sau mai multe rude diagnosticate cu aceasta boala, riscul este de 50 ori mai mare decat la cei care nu au in familie astfel de cazuri), un istoric familial de polipi colonici, diabetul zaharat la 10 ani de evolutie.

Depistarea poate depinde de localizare: daca nodulul canceros se formeaza la nivelul capului pancreasului, boala va fi diagnosticata mai repede deoarece va aparea icterul prin comprimarea caii biliare. Daca apare la corp sau coada, simptomele vor debuta mai tarziu, deoarece nu ajunge sa comprime calea biliara, deci nu apare icterul. Durerea se instaleaza in stanga abdomenului, sub coaste, si merge in omoplatul stang. Ulterior apar scaderea in greutate si febra.

Dieta cu care poate fi prevenit cancerul de pancreas

Diabetul

In diabet, organismul fie nu produce sau nu poate folosi insulina, un hormon pancreatic, iar rezultatul este cresterea glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului.

Exista diabet zaharat de tip 1 sau primar, diabet zaharat de tip 2 sau secundar, in cadrul sindromului metabolic si supraponderalitatii, precum si diabetul femeii gravide sau gestational.

Diabetul de tip 1 afecteaza in special copiii si tinerii si reprezinta 5-10% dintre persoanele cu diabet. Diabetul zaharat tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, care conduce la un deficit de insulina.

Diabetul zaharat tip 2 afecteaza 90-95% dintre suferinzii de diabet si este cauzat de rezistenta crescuta la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina. Lipsa de raspuns la insulina a tesuturilor este cauzata, cel mai probabil, de modificarea receptorului pentru insulina de pe membrana celulara.

Diabetul gestational este diabetul care apare la unele femei in timpul sarcinii si apoi dispare. Cu toate acestea, ramane un risc crescut de a face diabet si la sarcinile urmatoare, si de asemenea, exista risc mare de a dezvolta diabet de tip II la mai putin de 5 ani de la nastere.

Diabetul gestational apare din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine in limite normale o glicemie.

Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. in plus, copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala.

Remedii pentru bolile pancreasului

Adauga un comentariu