:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/01/Hotel-Astoria-Cristian-Stanciu-Hotel-Traian-Vasile-Puscasu-1.jpg)
Somnul este atât fragil, cât și prețios. Cei care suferă de insomnie știu totul despre acesta. Insomnia este o scădere a calității și cantității somnului. Oricine poate experimenta insomnie la un moment dat in timpul vietii. Poate fi tranzitorie, apare in una sau două nopți, episodic, fără a provoca repercusiuni, sau cronică atunci când apare de mai mult de 3 ori pe săptămână. timp de mai mult de 3 luni. Numărul de ore de somn necesare variază în funcție de vârstă și de individ. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, unii oameni au nevoie doar de 5 până la 6 ore de somn. Iată cinci mituri despre somn si insomnie pe care ar fi bine să le ignori!
Fals. S-a dovedit că majoritatea persoanelor care suferă de insomnie supraestimează timpul pe care îl petrec fara a dormi. Fără să-ți dai seama, atipești o perioadă de timp. Cu toate acestea, creierul tău își va aminti momentele in care ai fost treaz.
Fals. Deși adormirea cu o oră mai târziu poate părea banală, rețineți că această obisnuinta poate avea consecințe asupra memoriei, dispoziției și chiar asupra sistemului imunitar.
Fals. Cei care suferă de insomnie ar trebui sa reduca timpului petrecut în pat. Dacă nu reusiti sa adormiti, ieșiti din dormitor pentru a citi o carte sau a medita și apoi întorceti-va in pat când va este somn.
Fals. Este adevărat că alcoolul vă va permite să adormiți mai repede, deoarece are un efect anxiolitic. În timpul nopții, însă, vei avea un somn mai neliniștit. Este posibil să aveți tendința de a vă trezi la scurt timp dupa ce ati adormit.
Fals. Este adevărat că somnul mediu al populatiei generale este de 7,5 ore pe noapte. Cu toate acestea, nevoile variază de la o persoană la alta. Pentru a afla care vă este nevoia de somn, vă puteți observa obiceiurile în weekend sau în vacanțe. Rețineți că doar 15% din populație are nevoie de mai mult de 9 ore de somn.