Cancan ultimă oră

A murit soţia lui Tudor Gheorghe. Cine a fost actriţa Georgeta Luchian Tudor

Publicat: 26 ian. 2021
Georgeta Luchian Tudor
Soţia lui Tudor Gheorghe, actriţa Georgeta Luchian Tudor

Soţia lui Tudor Gheorghe, actriţa Georgeta Luchian Tudor, a decedat marți, 26 ianaurie, au anunţat reprezentanţii Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

„Teatrul Naţional «Marin Sorescu» anunţă cu tristeţe plecarea la cele veşnice a actriţei Georgeta Luchian Tudor, una dintre actriţele emblematice ale unei instituţii pe care a slujit-o cu un talent ieşit din comun, şi este alături în aceste momente de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe”, au informat, marţi, reprezentanţii Naţionalului craiovean.

„A plecat în această iarnă tristă, dar versurile sale, ca şi amintirea unei actriţe depline, rămân: ‘Am fost întrebată de ce uneori femeile surâd. Şi am răspuns: pentru că plâng prea mult, în fiecare zi, pentru toate durerile lumii, nu numai pentru cele ale lor. Dar, doamnelor, domnişoarelor, pentru că este ziua noastră, vă doresc să surâdeţi mai mult, chiar şi atunci când vă doare inima… Pentru că surâsul e un balsam'”, au transmis reprezentanţii teatrului.

50 de ani de căsătorie

Tudor Gheorghe și Georgeta Luchian Tudor au fost unu exemplu de iubire. Cei doi au fost împreună peste o jumătate de veac și s-au iubit până la final. Gheorghe a considerat-o pe soția lui o femeie minunată, dar și cea care l-a transformat într-un bărbat adevărat, cea de la care a avut de învățat o mulțime de lucruri.

Secretul căsniciei lor de durată a fost faptul că niciodată nu au îmbinat profesia cu viața de familiei și au știut mereu să-și impună limite.

„Avem 50 de ani de căsătorie, au fost ani frumoşi, petrecuţi lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit şi mă susţine”, spunea muzicianul.

Cine a fost actriţa Georgeta Luchian Tudor

Actriţa Georgeta Luchian Tudor s-a născută la Brăila (6 septembrie 1934, numele de familie Loch), a absolvit Institutul de Teatru în 1963, clasa profesor Ion Şahighian, asistenţi David Esrig şi Călin Florian.

A debutat la Naţionalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais (1963). A fost distribuită în roluri feminine complexe: Maria Lothundiaz („Valetul de cupă” de H. de Balzac), Cenuşăreasa („Pantofiorul de aur” de E. Liţu), Dona Anna („Ţărăncuţa din Getafe” de Lope de Vega), Cellia („Volpone” de Ben Johnson), Dona Angela („Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca), Păuna („O piatră de hotar” de Ion D. Sîrbu), Ara („Arca Bunei Speranţe” de Ion D. Sîrbu), Clarice („Slugă la doi stăpâni” de Goldoni), Sanda Augustin („Amurgul acela violet” de Ion D. Sîrbu), Marion („Marion Delorme” de V. Hugo), Domnişoara Nastasia („Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu), Nora („Nora” de H. Ibsen), Viorica („Micul infern” de Mircea Ştefănescu) etc.

A jucat alături de Tudor Gheorghe în spectacolul „Micul infern”

A jucat în spectacole regizate de cunoscuţi regizori: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornişteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete şi alţii. În spectacolul „Micul infern” a jucat alături de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani.

În noiembrie 2013, Teatrul Naţional din Craiova a sărbătorit-o la împlinirea a 50 de ani petrecuţi în lumea pe care a iubit-o atât, alături de colegii săi de scenă Leni Pinţea-Homeag, Emil Boroghină, Valeriu Dogaru.

Într-un ultim spectacol memorabil a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuală din perioada interbelică, în spectacolul „Alice nu ştie să moară”, adaptare de Gheorghe Truţă după jurnalul scriitoarei, în regia lui Mircea Cornişteanu. Este autoarea volumului de poezii „Uneori femeile surâd” (Ed. Scrisul românesc, 2011).

 

Adauga un comentariu