Stiri si curiozitati

Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos: Cum să te rogi liniștitorului sufletelor noastre

Publicat: 03 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos Cum să te rogi liniștitorului sufletelor noastre
Cel mai indicat este ca Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos să fie invocat în perioada postului şi se citeşte timp de 40 de zile

În lumea ortodoxă, acatistul este modul cel mai simplu prin care credinciosul poate cere ajutorul divin în anumite momente importante din viaţă, dar şi legătura care se creează cu lumea divină.

Acatistul reprezintă o slujbă liturgică ortodoxă prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere ajutorul lui Dumnezeu şi a Sfinţilor în viaţa celui care citește acel acatist.

În terminologia bisericească, catisma înseamnă a şedea, iar acatism înseamnă a sta în picioare sau în genunchi, nu şezut. Aceasta este explicația pentru care acatistul se face în picioare sau în genunchi.

Primele acatiste au apărut încă din primele secole creştine. Spre exemplu, s-a decoperit că în secolul al IV-lea s-a făcut pentru prima dată Acatistul Bunei Vestiri, după care s-au compus şi alte acatiste în cinstea Mântuitorului sau în constea diferiţilor sfinţi. Astfel s-a ajuns ca sfinți icei mai importanți să aibă acatiste.

După decretul din anul 313 a Împăratului Constantin, a devenit o tradiție ca biserica să-şi organizeze slujbele bisericeşti. Astfel au apărut regulile tipiconale, liturgice, dogmele bisericeşti. Tot în acea perioadă s-au compus şi acatistele. Cei care scriau cântările bisericeşti prin revelaţia duhului sfânt au fost imnografii, toto ei fiind cei care care au scris și primele acatiste.

Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos: Când are cel mai mare efect

Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos începe cu o rugăciune începătoare care se încheie cu Troparul (Glas 1):

„Liniştitorul cel Sfânt şi minunat al valurilor înspumate şi salvatorul trupesc şi sufletesc al Sfântului Petru, linişteşte-ne pe noi sufleteşte şi trupeşte, şi salvează pe toţi aleşii tăi, din focul ce va fi să vină, ca să-ţi cântăm Iisuse salvator ceresc, salvează-ne pe noi păcătoşii.“

Se continuă cu Condacul 1, care are la final versetul „Iisuse linişteşte sufletele noastre şi salvează pe aleşii tăi“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Iisuse, linişteşte sufletele noastre şi salvează pe aleşii tăi“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciune pentru liniştiri sufleteşti:

„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorule al nostru, protectorule şi binefăcătorule al întregii omenirii, linişteşte sufletele noastre cele zbuciumate şi ne îndeamnă pe toţi pe calea mântuirii şi a sfintei conlucrări cereşti. Amin!“

Când se spune Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos

Cel mai indicat este ca acatistul să fie invocat în perioada postului şi se citeşte timp de 40 de zile. Preoții spun că orice om poate să facă singur acatistul timp de 40 de zile.

Acatistul Mântuitorului se citește în postul Paştelui. Acatistele pot fi citite în biserică, dar şi acasă. La mănăstire se citește acatistul dimineaţa, înainte de liturghie, iar la bisericile de mir atunci când rânduiesc preoţii. De oicei, dimineaţa se face acatistul şi seara se face paraclisul Mântuitorului.

Totuși, dat fiind programul încărcat pe care îl are fiecare, credinciosul poate să citească acatistul la prânza sau după masa.

Preoții sunt de părere că persoanele care dau un acatist trebuie să şi participe la slujbă şi la citirea acestuia. În mod normal, omul dă un pomelnic, iar în unele biserici şi mănăstiri se pomenesc atunci când se face slujba. Fie că este vorba despre pomelnic, acatist sau sărindar, este bine ca atunci când se dă un acatist, persoana respectivă să fie prezentă atunci când preotul îl citeşte.

Adauga un comentariu