Titlurile zilei

Afacere imobiliară, la Aeroportul Iași! Teren cedat cu 29,2 euro metrul pătrat lângă hangarul Aerostar – FOTO, LIVE VIDEO, UPDATE

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afacere imobiliară la Aeroportul Iași Teren cedat cu 292 euro metrul pătrat lângă hangarul Aerostar - FOTO LIVE VIDEO UPDATE
O afacere imobiliară ar urma să aibă loc la Aeroportul Iași, un teren urmând a fi cedat cu 29,2 euro pe metru pătrat pentru construcția unui hangar destinat mentenanței elicopterelor

O nouă afacere cu terenuri apare la Aeroportul Iași. Terenul de 1,5 hectare va ajunge la o firmă care va realiza un hangar pentru mentenanța elicopterelor. O investiție asemănătoare, vânată de o firmă cu legături în Republica Moldova, s-a lăsat cu un scandal uriaș în instanță

Un teren aflat în interiorul Aeroportului Internațional Iași ar urma să fie cedat unei firme private pentru construirea unui hangar destinat mentenanței elicopterelor. Terenul are o suprafață de 15.400 de metri pătrați și este în apropierea hangarului deschis de Aerostar pentru mentenanța avioanelor.
Pentru a ceda suprafața unui investitor, Consiliul Județean (CJ) Iași, proprietarul terenului, ar urma să primească peste 2.200.000 de lei (aproape 450.000 de euro).

UPDATE: Plenul CJ Iași s-a reunit și ședința a început cu validarea mandatului lui Constantin Nemțanu, din partea PNL Iași. Acesta l-a înlocuit pe Daniel Șandru, ajuns director la Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.

Terenul de la Aeroportul Iași, dat cu 450.000 de euro

Conform procedurii, terenul de 15.400 de metri pătrați va fi concesionat pe o perioadă de 25 de ani contra a minimum 18.000 de euro anual. Evaluarea făcută de Carmen Laura Ohmt a dus la un preț de 29,2 euro pe metru pătrat pentru terenul respectiv.

”Zona în care este amplasată proprietatea este una limitrofă municipiului lași, pe strada Moara de Vant, nr. 34, aproape de ieșirea din localitate, la circa 8 kilometri de centrul orașului, în incinta Aeroportului lași. Terenul este racordat la utilități. Limita minimă a prețului concesiunii se stabilește, după caz, prin hotărârea Consiliului Județean sau a Consiliului Local, astfel încât să asigure recuperarea în 25 de ani a prețului de vânzare a imobilului, în condiții de piață, la care se adaugă costul lucrărilor de infrastructură aferente. Recuperarea prețului de vânzare a imobilului în condiții de eficiență se estimează la 25 de ani”, se arată în nota de evaluare a terenului.

Circa 500.000 de euro plătește drept redevență și compania Aerostar pentru hangarul de avioane de la aeroport.

Terenul de la Spitalul Regional de Urgențe este de 3 ori mai scump

Spre comparație, un teren din zona Moara de Vânt, de lângă viitorul Spital Regional de Urgență, ajunge la 70 de euro metrul pătrat. Terenul de la Aeroportul Iași este intravilan și a fost cuprins în categoria ”fâneață”. Suprafața totală de la Aeroportul Iași este de peste 1.036.251 de metri pătrați, din care se va scoate la concesionat terenul de 15.400 de metri pătrați.

”Terenul în suprafață de 15.400 mp este situat în incinta Aeroportului Internațional Iași și face parte din imobilul compus din suprafaţa de 1.036.251 mp de teren și construcții în suprafață de 102.370 mp (inclusiv pista și căile de rulare). Din suprafața de teren mai sus menționată a fost delimitată o suprafaţă de 15.400 mp care nu afectează activitatea RA Aeroportul Iași în vederea amenajării de către un investitor privat a unei stații de mentenanţă pentru elicoptere. Se urmărește realizarea unei capacități de producție pentru activități de întreținere și mentenanță elicoptere, cu asumarea obținerii autorizațiilor prevăzute de legislația în vigoare, creşterea atractivității pentru Aeroportul Internaţional Iaşi a transportatorilor aerieni etc.”, susțin cei de la Consiliul Județean Iași.

O nouă tentativă de concesionare a terenului de la Aeroportul Iași

CJ Iași a mai scos la concesionare un teren de 7.800 de metri pătrați de la aeroportul ieșean, aflat lângă clădirea de la fosta Aviație Utilitară. Terenul a ajuns la firma Heli Avia SRL din Iași, societate ce reprezintă interesele Companiei Aeriene Aim Air SRL Republica Moldova și Organizației de deservire tehnică JAR-145 Aim Helicopter Plant SRL.
Concesionarea a fost, însă, anulată de CJ Iași, terenul fiind inclus în proiectul noului terminal T4.

Și această firmă dorea să facă un hangar pentru mentenanța elicopterelor. Pentru noua concesionare, CJ Iași a impus prezența a două firme la licitație. Nu este prima afacere la Aeroportul Iași care stârnește nemulțumiri.

Adauga un comentariu