Titlurile zilei

Afacerea învățătoarei de 63 de ani, din centrul Iașului, la mâna arhitecților! Vrea să intre în legalitate după ce nu a respectat autorizația de construire. Casa a ajuns cât un bloc – FOTO

Publicat: 13 dec. 2022
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Afacerea învățătoarei de 63 de ani din centrul Iașului la mâna arhitecților Vrea să intre în legalitate după ce nu a respectat autorizația de construire. Casa a ajuns cât un bloc  FOTO
Învățătoarea Tincuța Sabău Habib încearcă să intre în legalitate cu construcția din centrul Iașului

Învățătoarea Tincuța Habib așteaptă avizul CZMI ca să intre în legalitate cu clădirea din centrul Iașului. Casa cu patru niveluri are caracteristicile unui bloc de locuințe colective. Arhitecții beneficiarei trebuie să fie convingători în fața comisiei, dacă vor să obțină avizul favorabil

Un proiect imobiliar controversat din centrul Iașului este la mâna arhitecților, membri în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), ce este constituită la nivelul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași. Inițiativa aparține Tincuței Sabău Habib, o femeie în vârstă de 63 de ani, învățătoare la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu.

În luna noiembrie a anului 2016, în plenul Consiliului Local a fost avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce viza construirea unei locuințe cu regimul de înălțime S+P+1+M, adică patru niveluri. Terenul disponibil era de doar 186 de metri pătrați. În 2019 a primit și autorizația de construire, terenul vizat fiind identificat pe stradela Armeană, nr. 2.

După organizarea șantierului, lucrările au ajuns la stadiul de structură pentru nivelurile autorizate. În urma unui control de la începutul lunii octombrie 2021, inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași au verificat investiția învățătoarei. Au constat că executantul s-a extins fără respectarea autorizației, adică au fost construite balcoane neautorizate, conform proiectul tehnic. Pe data de 08.10.2021 au fost sistate lucrările, iar învățătoarea a fost amendată cu suma de 10.000 de lei, la câteva zile. În luna iulie 2022, Tincuța Habib a obținut un certificat de urbanism de la Primăria Iași, pentru intrarea în legalitate.

În edițiile trecute a fost prezentat și cazul afaceristului Michael Nseir, care a construit ilegal un etaj la blocurile din zona Bucium. Până la urmă a demolat stâlpii.

Afacerea învățătoarei de 63 de ani, din centrul Iașului, la mâna arhitecților care cer lămuriri

Recent, în cadrul CZMI, proiectanții învățătoarei trebuiau să susțină solicitarea pentru intrarea în legalitate. Aceștia au fost invitați să ofere lămuriri suplimentare în cadrul unei viitoare ședințe. Este nevoie de comisie pentru că amplasamentul este situat în zona construcțiilor protejate.

Pe lângă problema balcoanelor s-a constatat că la etajul 1, pe latura planșeului este identificată o extindere ilegală, de aproape 1 metru, care nu este autorizată de Primăria Iași. În edițiile trecute ale  BZI, Tincuța Habib spunea că imobilul va fi folosit de cei doi copii, medici de profesie. A recunoscut că nu a fost respectată autorizația de construire, dar a dat vina și pe firma contractată. Terenul învățătoarei a fost inclus într-un PUZ ce cuprinde și proprietatea vecinilor Raisa Alexandra Apostul și Bogdan Apostul.

Pentru Tincuța Habib s-a aprobat un procent de ocupare a terenului de 61,3 la sută și un coeficient de utilizare a terenului de 1,8. La etapa de autorizare, indicatorii urbanistici au fost reduși.

Totodată, recent, CZMI a avizat favorabil proiectul afaceristului Corneliu Petrea, care vrea să construiască un imobil de locuințe colective în zona Copou, pe strada Lt. Stoicescu, nr. 6. În aceeași zonă a edificat deja două blocuri de locuințe colective, sub denumirea „Stoicescu Boutique Apartments”. Pe amplasamentul menționat este construită o vilă, care este propusă pentru demolare, ca să facă loc noului proiect imobiliar. Terenul în suprafață de 1.500 de metri pătrați este identificat în apropierea căminelor studențești „Al. I. Cuza” din Târgușor.

Afacerea învățătoarei de 63 de ani, din centrul Iașului, este la mâna arhitecților, dar rămâne de văzut ce decizie se va lua în acest caz.

Comentarii
Adauga un comentariu