National

Alerta în țară. Focar de pestă porcină africană, descoperit în Bârlad. Ce măsuri de prevenire s-au luat

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alerta în țară. Focar de pestă porcină africană descoperit în Bârlad. Ce măsuri de prevenire s-au luat
Un focar de pestă porcină africană s-a descoperit în județul Vaslui, la Bârlad

Este alertă în țară după ce un focar de pestă porcină africană s-a descoperit în județul Vaslui, la Bârlad. În acest sens, reprezentanții DSVSA Vaslui au luat mai multe masuri de prevenire.

Mai exact, pesta porcină africană a fost descoperita în gospodăria unui cetățean din orașul Bârlad, un porc domestic pe care bărbatul îl creștea fiind confirmat cu teribila boala.

Focar de pestă porcină africană, descoperit în Bârlad

Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat faptul că un porc domestic, dintr-o gospodărie de pe raza orașului Bârlad, a fost diagnosticat cu pestă porcină africană (PPA).

Astfel, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat, în data de 26 octombrie, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare la porcii domestici.

Ce măsuri de prevenire s-au luat

DSVSA Vaslui comunică măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:

Este permisă sacrificarea traditională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stării de sănătate a animalului, vă anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitar-Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării ante mortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberã practică dacă:

a)înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetentă, febră, pielea se înroseste, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);

b)după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roție sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

Cât de contagioasă este pesta porcină africană

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă. Aceasta poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectaţi, fluide biologice provenite de la porcii contaminaţi şi prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi a restricţiilor de mişcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Simptomele bolii care are o rată de mortalitate de aproape 100%

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

Adauga un comentariu