National

Alexandru Rafila reproșează Grupului de Comunicare Strategică: „Comunicarea a fost punctul cel mai slab în această pandemie”

Publicat: 27 oct. 2020
Alexandru Rafila își pune masca de protecție
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Marți, 27 octombrie, Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a reproșat Grupului de Comunicare Strategică faptul că, în afară de informații legate de numărul de cazuri noi, de numărul de decese şi de numărul de persoane internate la Terapie Intensivă, nu a transmis nimic, ci a creat doar confuzie.

„Nu ştiu, dvs ce vi s-a părut strategic la comunicare? Eu vă întreb aşa. Care a fost strategia? Când spui strategie înseamnă că ai o viziune, ştii ce faci în fiecare situaţie, cu cine faci, care e reacţia în funcţie de situaţia epidemiologică şi aşa mai departe. Vă rog frumos, spuneţi-mi ce aţi observat dvs ca a fost strategic în această comunicare în afară de bâlbe, schimbări ale modului de raportare care au creat o confuzie”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila: „Nişte cifre seci şi nişte informaţii repetitive”

Profesorul Rafila a subliniat că nu a existat nicio strategie, iar comunicarea a lăsat de dorit. Prezentarea unor „cifre seci” și a unor „informaţii repetitive”, privind folosirea măștii de protecție nu înseamnă comunicare. Cea mai mare greșeală este reprezentată de transmiterea acelorași mesaje din iunie și până acum, în contextul în care situația este gravă în aceste momente.

„Comunicarea, din punctul meu de vedere, a fost punctul cel mai slab în această pandemie. (…) Nişte cifre seci şi nişte informaţii repetitive legate de folosirea măştii nu cred că sunt suficiente încât să convingem oamenii că suntem un sistem, suntem o ţară, care poate să gestioneze această pandemie. Deci mesajele, în primul rând, trebuie să fie adaptate, să fie profesioniste, să ţină cont de evoluţia pandemiei. Gândiţi-vă că noi am avut acelaşi tip de mesaj în luna iunie, când lucrurile erau sub control şi avem acelaşi tip de mesaj acum, când nu mai sunt sub control. S-a schimbat ceva din punct de vedere al informaţiilor pe care le primiţi? În fiecare zi primiţi o informaţie legată de numărul de cazuri noi, de numărul de decese şi de numărul de persoane internate la Terapie Intensivă. Şi cam atât”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Alexandru Rafila: „Un om care este informat are mult mai multă încredere chiar dacă informaţia pe care o primeşte îl afectează”

Profesorul adresează o serie de întrebări, menite să trezească atenția Grupului de Comunicare Strategică. Rafila este de părere că un om informat, care nu este mințit, va avea mai multă încredere în autorități și va respecta altfel măsurile.

„În judeţul Braşov, vă dau un exemplu, există informaţii referitoare la judeţul Braşov, dincolo de cifre? Unde avem probleme? Care sunt căile de transmitere a infecţiei? Ce anume ar trebui să aibă în vedere populaţia ca să nu se infecteze într-un judeţ afectat? Nu avem acest tip de informaţii, îmi pare rău. Şi mai mult, nu trebuie să fie doar oameni specializaţi în comunicare aici. (…) Eu cred că trebuie să ai echilibru, să ai bună credinţă şi să fii onest atunci când vorbeşti cu oamenii, să le spui adevărul. Un om care este informat are mult mai multă încredere chiar dacă informaţia pe care o primeşte îl afectează”, consideră acesta.

Comentarii
  • Domnule Rafila nu va este rusine sa acuzati colegii de comunicare proasta dumneavoastra ca si reprezentant OMS ati comunicat corect? Nu aveti coloana vertebrala de medic daca sunteti membru PSD, sunteti un oportunist.

Adauga un comentariu