National

Alexandru Rafila spune că premierul Florin Cîțu s-a grăbit să anunțe relaxarea unor restricții: „Dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic”

Publicat: 06 apr. 2021
Alexandru Rafila cu mască
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

Marți, 6 aprilie 2021, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat la Antena 3 că premierul Florin Cîțu s-a grăbit să anunțe că unele restricții se vor relaxa în luna iunie.

„Am auzit și declarația domnului prim-ministru, referitoare la data de 1 iunie. Eu o să vă spun sincer, dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic.

Dar, să putem să ajungem la ceea ce își propune domnul prim-ministru, trebuie să atingem cifrele pe care vi le spun eu. Asta este problema. Ajungem să vaccinăm 100.000 medie pe zi? Reușim să păstrăm ritmul acesta de vaccinare și să convingem lumea să se înscrie pe platformă? Atunci sigur că o să putem să avem o siguranță pentru data de 1 iunie și cu atât mai mult pentru sfârșitul toamnei. O să fie cu totul altă situație, pentru că transmiterea comunitară va continua pe deoparte.

Există și o avertizare din partea Comisiei Europene care arată că țările care nu vor reuși să vaccineze cea mai mare parte a populației în perioada următoare vor avea problemele legate de relansarea economică și lucru ăsta cred că trebuie să fie clar pentru toată lumea. Eu pledez pentru vaccinare ca și soluție pentru revenirea la o viață oarecum normală”, a apreciat Rafila.

Florin Cîțu: De la 1 iunie România ar putea reveni la normalitate

În cadrul unei conferințe de presă, premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea reveni la normalitate începând cu 1 iunie 2021. Acest lucru s-ar datora în special campaniei de vaccinare și de faptul că românii vor respecta în continuare restricțiile și măsurile de siguranță

Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, aceasta este primul jalon, primul milestone, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate și am să vă explic la ce mă refer”, a declarat premierul.

În urmă cu câteva zile, Florin Cîțu spunea, despre protestele din România, faptul că îi întelege pe românii care au ieșit pe stradă dar că dorește de la aceștia să pătreze regulile pandemice stabilite de Guvern.

Florin Cîțu: „Trebuie să respectăm măsurile în aceste două luni, martie și aprilie”

Premierul Florin Cîțu a declarat că restricțiile din România vor mai dura și în luna aprilie. Acesta a subliniat că singura soluție pentru ridicarea acestora este vaccinarea.

„Creștere la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic de ca anul trecu. Măsurile funcționează, trebuie să respectăm măsurile în aceste două luni, martie și aprilie. Știți bine că sunt un liberal convins și dreptul de a protesta este un drept pe care îl au toți cetățenii. Un singur lucru le cer, să respectăm legea, putem avea opinii diferite, dar să respectăm legea.

Acesta a fost întrebat dacă se va prelungi programul magazinelor, iar Florin Cîțu a răspuns că în momentul de față nu, deoarece este nevoie să vedem o reducere a cifrelor. „Singurul mod în care vorbim de realizare este o campanie de vaccinare de succes. Doar așa oprim pandemia, prin vaccinare”, a declarat Cîțu.

Adauga un comentariu