International

Angela Merkel a prelungit toate restricțiile. Noi măsuri în lupta contra COVID-19 luate de cancelarul Germaniei

Publicat: 26 nov. 2020
Angela Merkel a prelungit toate restricțiile
În Germania, restricțiile pentru combaterea pandemiei de coronavirus au fost prelungite cu încă o lună

Supărare mare printre germani după ce cancelarul Angela Merkel a prelungit toate restricțiile până la începutul lunii ianuarie 2021. De asemenea, au fost luate noi măsuri în lupta contra COVID-19. Totodată, cancelarul le-a recomandat concetățenilor să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun.

Angela Merkel a prelungit toate restricțiile

Germania prelungeşte restricţiile impuse în lupta împotriva COVID-19, până la începutul lui ianuarie. Anunțul a fost făcut de Angela Merkel, cancelarul german, și vizează închiderea barurilor şi restaurantelor şi limitarea participării la reuniuni private.

Trebuie să facem în continuare eforturi (…). Numărul zilnic al infecţiilor (cu noul coronavirus) se află în continuare la un nivel prea mare”, a anunţat cancelarul după mai bine de şapte ore de discuţii cu conducătorii celor 16 landuri germane.

Restricţiile decise într-o întâlnire anterioară, în noiembrie, urmează astfel să se aplice „până la începutul lui ianuarie, dacă nu apare o scădere neaşteptată a ratei infectării (cu SARS-CoV-2), însă acest lucru este, în acest stadiu, improbabil”, a precizat ea.

Situația în Germania este destul de gravă. Rata infectării atingea miercuri 139,6 la 100.000 de locuitori – şi 195,3 la 100.000 la Berlin -, departe de obiectivul de 50/100.000. Totodată, Germania înregistra miercuri 961.320 de cazuri de COVID-19 declarate oficial (+18.633 în 24 de ore) şi 14.771 de decese din cauza COVID-19 (+410, un nou „record”), potrivit Institutului Robert Koch. Nivelul simbolic de un milion de cazuri urmează să fie atins în zilele următoare.

Noi măsuri luate în Germania

Barurie, restaurantele, locurile culturale sau cluburile de sport ar urma să rămână închise timp de peste o lună. Accesul în magazine va fi restrâns la un număr limitat de clienţi – în funcţie de suprafaţa acestora.

Singura relaxare acordată de către liderii germani este că reuniunile private vor putea atinge zece persoane – începând de la 23 decembrie la 1 ianuarie, fără ca în acest număr să fie incluşi copiii în vârste de până la 14 ani. În afara acestei perioade, reuniunile private sunt limitate la cinci persoane.

Petardele şi focurile de artificii, foarte apreciate de către germani de sărbători, vor fi interzise în pieţele şi pe străzile cele mai frecventate. Şcolile vor rămâne deschise până la vacanţă, la 19 decembrie, mai prevede textul negociat de către cancelar cu cele 16 landuri şi transmis presei.

Ce sfaturi le dă Angela Merkel germanilor

Merkel i-a invitat pe germani să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun, mai ales la sejururi la schi. Guvernul federal şi regiunile vor cere de asemenea Uniunii Europene (UE) să interzică – până la 10 ianuarie – sejururile la schi, pentru a evita răspândirea virusului. Bavaria, foarte căutată de schiorii germani, a devansat această punere în gardă şi şi-a închis marţi staţiunile de Crăciun.

Însă Austria vecină se află la cealaltă extremă şi prevede deschiderea pistelor sale de schi. Austria este considerată în continuare de către Germania drept un teritoriu cu risc, în care virusul circulă activ. Una dintre staţiunile cele mai frecventate – Ischgl – a fost un important focar de contaminare iarna trecută, unde s-au infectat turişti veniţi din mai multe ţări europene.

Întrebată ce demersuri va face Germania la UE, Merkel a recunoscut că nu prea are mari şanse în acest sens. „Voi fi sinceră cu voi. Probabil că nu va fi uşor, dar vom încerca”, a declarat ea într-o conferinţă de presă. Oricum, după ce Angela Merkel a prelungit toate restricțiile, rămâne de văzut care vor fi efectele în luna ianuarie a anului viitor…

Adauga un comentariu