Economic Local

APIA demarează plățile finale pentru subvențiile aferente anului 2022. Fermierii din Iași au încasat 30 de milioane de euro

Publicat: 02 dec. 2022
APIA demarează plățile finale pentru subvențiile aferente anului 2022. Fermierii din Iași au încasat 30 de milioane de euro
Fermierii din Iași primesc subvențiile de la APIA

APIA demarează, începând de astăzi, plățile finale pentru subvențiile solicitate de fermierii din Iași în anul 2022. Până în prezent, agricultorii au primit avansul din subvenții, în valoare de 30 de milioane de euro

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) continuă plățile către fermierii din Iași, care au solicitat subvenții în anul 2022. Dacă agricultorii au încasat până acum 70 la sută din cuantumul stabilit fiecare schemă de plată, aceștia vor încasa 30 la sută din sumele finale. Astfel, dacă în schema unică de plată pe suprafață au primit 333 de euro la hectar, din cei 476 de lei, respectiv 96 de euro la hectar, diferența de 143 de lei o vor primi în această perioadă.

De asemenea, pentru plata redistributivă, fermierii care au între 1 și 5 hectare primesc 30 la sută din 5 euro, cuantumul la hectar. Cei care au până la 30 de hectare primesc 30 la sută din 48 de euro, la hectar. Suma stabilită pentru plata pentru înverzire este de 58 de euro, la hectar, astfel că fermierii primesc 30 la sută din această sumă, iar tinerii fermieri, 30 la sută din 48 de euro, suma pe hectar.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files. GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni...

APIA demarează plățile finale pentru subvențiile aferente anului 2022

În ceea ce privește sectorul zootehnic, sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) stabilit pentru crescătorii de ovine/caprine este de 15 euro pe cap de animal. Fermierii primesc 30 la sută din această sumă, respectiv 23 de lei pe cap de animal. Potrivit APIA, un crescător de capre beneficiază de SCZ pentru un număr minim de 50 de capete de capre/ovine. În sectorul taurinelor de rasă, suma stabilită pe cap de animal este de 209 euro, iar pentru vacile de lapte, 347 de euro pe cap de animal.

Pentru bivolițe de lapte, sprijinul cuplat zootehnic este de 158 de euro pe cap de animal, iar crescătorii primesc 30 la sută din această sumă. Fiecare beneficiar trebuie să aibă minim 10 vaci în fermă. Plățile sunt făcute de APIA, în lei, la cursul de 4,9490 de lei pentru un euro, publicat în Jurnalul Oficial UE la data de 30 septembrie 2022 și se derulează până la finalul lunii iunie 2023. Până acum, APIA a plătit subvenții în valoare de 30 de milioane de euro, avansul pentru anul 2022.

Fermierii trebuie să aducă mai multe documente la APIA

Agricultorii ieșeni care vor să obțină subvenția la motorină pentru anul 2023 trebuie să depună, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cererile de acord pentru finanțare, aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare. La nivel național, valoarea ajutorului de stat, acordat sub formă de rambursare este de 248.752.348 de lei, pentru un număr de 17.525 de beneficiari, cu cantitățile de motorină determinate, cu acciza redusă de 152.608.742,008 litri.

APIA demarează plățile pentru fermierii din Iași, în fiecare an, după depunerea cererilor unice de plată.
Adauga un comentariu