Prima pagină » Eveniment-Social » Astăzi este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor – FOTO

Astăzi este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor – FOTO

27 oct. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

An de an, pe 27 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, cunoscut și drept Dumitrie Basarabov. Sfântul a fost canonizat în anul 1955 și este ocrotitorul Bucureștilor.

Cine a fost Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor

moastele Sfantului Dimitrie Basarabov

Nu se știe exact anul în care moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov au ajuns în Țara Românească

Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi, în sudul Dunării, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea. A iubit de tânăr viața ascetică și de aceea s-a retras într-o peșteră. Nu se știe exact câți ani s-a nevoit în această peșteră și nici când a trecut la cele veșnice. Când a simțit că i se apropie sfârșitul, Sfântul Dumitrie s-a așezat între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, trupul său fiind acoperit de apele râului Lom până când o copilă ce era stăpânită de un duh necurat l-a văzut, acesta spunându-i:

„Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Părinții fetei au mers fix în locul care i s-a arătat fiicei lor și l-au găsit între două pietre. Mai apoi, moaștele sfântului au fost aduse și așezate într-un lăcaș de cult din Basarabi. Nu se știe exact anul în care au ajuns în Țara Românească, nici cine este domnitorul care a plătit o sumă mare de bani pentru acestea.

Însă se cunoaște că, atunci când cortegiul cu moaștele sfântului au ajuns în apropiere de București, caii au încetat să mai meargă. Atunci, delegația care se deplasa cu moaștele a tras la sorți drumul pe care cortegiul urma să-l urmeze și a căzut cel spre Basarabi, astfel că au revenit în biserica din Basarabi. Au rămas în acest lăcaș de cult până în timpul războiului ruso-turc, 1768-1774, când generalul rus Petru Salticov a luat moaștele și a dorit să le trimită în Rusia.

La rugămințile lui Hagi Dimitrie și ale mitropolitul Grigore II al Țării Românești au ajuns la București. Astfel, în iunie 1774, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au fost așezate cu mare fast în actuala Catedrală Mitropolitană din București.

o fata care se piaptana

Pe 27 octombrie, în ziua în care se sărbătorește Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, creștinii ortodocși nu au voie să folosească piaptănul

Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în data de 27 octombrie

o imagine cu un cioban

În ziua în care se sărbătorește Sfântul Dimitrie cel Nou, ciobanii află cum va fi iarna care se apropie

Conform tradiției, ziua în care este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov marchează începutul iernii. Totodată, ciobanii află cum va fi iarna care se apropie. Pentru aceasta își așază cojocul în mijlocul turmei și așteaptă să vadă care este oaia care se apropie. Dacă lângă cojoc se culcă una neagră, înseamnă că urmează o iarnă scurtă și blândă, în schimb, dacă este albă, atunci va fi una geroasă. Ciobanii au și alte ritualuri după care pot prevesti cum va fi iarna.

În cazul în care în dimineața zilei de 27 octombrie se trezește mai întâi o oaie albă și aceasta merge spre sud, atunci iarna va fi una grea, iar dacă este neagră, atunci va fi una blândă. În unele zone ale țării există un obicei să se aprindă o roată de paie care este urcată pe un deal și lăsată să se rostogolească. Tăciunii sunt aruncați mai apoi în livezi și în grădini, pentru a da putere solului să rodească. Pe 27 octombrie, în ziua în care se sărbătorește Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, creștinii ortodocși nu au voie să folosească pieptănul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *