Prima pagină » Local » Astronomii amatori își unesc pasiunea la Iași: Cluburile din regiune își prezintă proiectele

Astronomii amatori își unesc pasiunea la Iași: Cluburile din regiune își prezintă proiectele

16 sept. 2024, 02:00,
Cătălina IURAȘCU în Local

Astronomii amatori își unesc pasiunea la Iași, fiind vorba de un total de 10 cluburi, atât din municipiu, cât și din zonele rurale. Sâmbătă, 14 septembrie, s-au întâlnit pe pietonalul Ștefan cel Mare, la Noaptea Internațională a Observării Lunii.

În județ, cluburile de astrologie atrag tot mai mulți pasionați de misterele astrelor, care se întâlnesc regulat pentru a discuta despre influențele planetare și evenimentele cosmice. Aceste grupuri oferă o oportunitate pentru astronomii amatori, să își unească pasiunea la Iași.

Astronomii amatori își unesc pasiunea la Iași

În județ, cluburile de astrologie au devenit tot mai populare, atrăgând zeci de membri de toate vârstele, de la tineri curioși, la adulți pasionați de influențe cosmice. Aceste cluburi organizează diverse evenimente în oraș, cum ar fi Noaptea Internațională a Observării Lunii sau Noaptea Cercetătorilor. Aceste evenimente nu oferă doar o oportunitate de socializare și învățare, dar și un mediu educativ pentru copii, care au ocazia să descopere tainele universului, într-un mod interactiv și captivant. Astfel, cluburile devin un spațiu în care se întâlnesc generații, unite de interesul comun pentru astrologie și astronomie.

„În  momentul actual, în bibliotecile din județul Iași, cele rurale plus biblioteca județeană, sunt, în total, 10 astrocluburi. Asta înseamnă că 10 biblioteci din județul Iași au 10 telescoape, echipamente de setare și oculare care se folosesc pentru observație. Pe lângă observație, în astrocluburi se fac, de regulă, și alte activități: prezentări ale planetelor, excursii, tabere. Noi, la Cotnari, facem în fiecare an tabăra de astronomi, organizată de AstroClubul bibliotecii din Cotnari. Anul ăsta am avut 80 de participanți. E a opta ediție. Am început acum cam nouă ani și majoritatea astrocluburilor au primit finanțare de la Fundația Comunitară Iași, prin fondul Științescu. Aceste cluburi sunt un fel de serviciu inovativ al bibliotecii, în încercarea de a atrage și alți utilizatori și de a face activități care să atragă publicul la bibliotecă”, a explicat Dorin Cozan, membru al Astroclubului Bibliotecii Publice Cotnari.

AstroClubul din Iași are activități periodice la Ateneu, la Clubul Lunaticilor, unde poate participa orice persoană care este curioasă sau pasionată.

„În club nu sunt membri, în sensul să facă cerere sau să plătească cotizație. Oricine este binevenit la activități, fie că este membru sau nu. Singura cotizație este timpul pe care îl investești activităților. Avem toate categoriile de vârste. La biblioteca Județeană „Gh. Asachi” mai organizăm diverse activități pentru copii, în general. Mai organizăm, de asemenea, și pregătiri pentru Olimpiada de Astronomie și Astrofizică”, a declarat Bogdan Marian Tofănică, de la AstroClubul din Iași.

AstroCluburile organizează numeroase evenimente în oraș

Iubitorii de astrologie s-au reunit sâmbătă, 14 septembrie 2024, la Iași, pentru a celebra Noaptea Internațională a Observării Lunii. Acest eveniment, dedicat pasionaților de astrologie și fenomene cosmice, a strâns o comunitate tot mai numeroasă de curioși și entuziaști, dornici să împărtășească din cunoștințele lor și să adune cât mai mulți oameni interesați de misterele cerului.

Din păcate, din cauza condițiilor meteorologice, nu au putut fi prezenți toți, din cele 10 cluburi de astronomie, din județ. La eveniment au fost puse la dispoziție trei telescoape, prin care curioșii au putut vedea cerul și astrele cerești.

Organizatorii își propun să organizeze din nou activitatea, în viitorul apropiat, atunci când condițiile meteorologice vor permite ca aceasta să fie făcută așa cum și-au propus.

„Sigur vom organiza în altă seară. Poate la sărbătorile Iașului. Ne dorim ca următoarele întâlniri să fie în fiecare localitate, să mergem cu telescoapele. Numai la noi, la Belcești, sunt aproape 1.500 de elevi”, a declarat Corneliu Popescu, membru al AstroClubului de la Biblioteca Publică Belcești.

AstroCluburile vor fi prezente, alături de telescoape, și la următoarele evenimente ce vor avea loc în oraș. Unul dintre acestea este Festivalul Străzii Lăpușneanu, care va avea loc în perioada 20 – 22 septembrie, dar și la Noaptea Cercetătorilor, de pe 27 septembrie.

Astronomii amatori își unesc pasiunea la Iași, în cadrul numeroaselor evenimente în care își doresc să adune cât mai mulți iubitori de astrologie și astronomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`