Diete si regimuri

Care sunt avantajele roșiilor pentru sanatate

Publicat: 06 iul. 2020
Avantajele roșiilor pentru sanatate
Avantajele roșiilor pentru sanatate

Avantajele roșiilor pentru sanatate. Bogată în vitamina C, magneziu, beta-caroten, licopen sau potasiu, roșia este un adevărat aliat pentru organismul nostru. Prin urmare, nu există niciun motiv să nu o consumam de vara pana toamna.

Roșiile sunt bune pentru piele

Ca și morcovul, roșia este un adevărat concentrat de beta-caroten, un antioxidant cunoscut pentru efectul său asupra pielii. Prin urmare, această legumă face posibilă restabilirea strălucirii pielii. Dar acesta nu este singurul său efect asupra epidermei: tomata conține și licopen, care este considerat a fi cel mai puternic antioxidant.

Un studiu german publicat în 2005 în revista Photochemical & Photobiological Sciences (PPS) a analizat efectele licopenului asupra pielii și mai precis asupra sensibilității la UV. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au cerut voluntarilor să consume alimente bogate în licopen, inclusiv roșii. Zece până la douăsprezece săptămâni mai târziu, oamenii de știință au observat o scădere a eritemului indus de UV la voluntari, semn că licopenul a avut într-adevăr un efect protector împotriva razelor solare.

Avantajele roșiilor pentru sanatate. Roșia, un aliat împotriva cancerului

Roșia ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Un efect datorat și bogăției acestei fructe-legume în licopen. O meta-analiză publicată în 2014 în revista Scientific Reports a evidențiat astfel rolul protector al tomatei împotriva cancerului de prostată.

Un alt studiu publicat în același an în revista Cancer Epidemiology a tras concluzii similare. Cercetatorii au spus ca consumul a 10 portii de 150 g rosii pe saptamana a fost asociat cu un risc redus de cancer de prostata. O cantitate echivalentă cu 1,5 kg de roșii pe săptămână.

Roșiile sunt bune pentru inimă

Beneficiile licopenului nu se opresc aici! Acești antioxidanți au și efecte de protecție asupra inimii. Consumul de roșii ar limita riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială sau accidentul vascular cerebral.

Avantajele roșiilor pentru sanatate. Roșiile te ajută să te menții în formă

Roșia este foarte scăzută în calorii: conține doar 16 calorii la 100 de grame. Prin comparație, mărul, considerat fructul de slăbire final, conține 52 de calorii la 100 de grame.

Adauga un comentariu