Titlurile zilei

Averi făcute pe spatele bolnavilor din Iași! Angajații firmelor de îngrijiri la domiciliu erau la plajă pe litoral și raportau că sunt la patul pacienților. Alți patroni au decontat servicii medicale pe morți

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Averi făcute pe spatele bolnavilor din Iași Angajații firmelor de îngrijiri la domiciliu erau la plajă pe litoral și raportau că sunt la patul pacienților. Alți patroni au decontat servicii medicale pe morți
Un copil care ar fi fost infectat cu noul coronavirus se află la terapie intensivă şi are sindrom inflamator multisistem

Averi făcute pe spatele bolnavilor din Iași. Organele de control au descoperit metode ingenioase prin care firmele de îngrijiri medicale atrăgeau deconturi uriașe de la CAS Iași. S-a descoperit faptul că serviciile pe care le-au declarat de-a lungul timpului sunt fictive. Unii doar vizitau bolnavii la domiciliu, alții decontau servicii pentru persoane decedate

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) din Iași au sporit, în ultimii ani, acțiunile de control efectuate la nivelul firmelor care prestează servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. Astfel, în urma controalelor pe care le-au organizat, au ieșit la iveală lucruri incredibile și unele firme s-au ales cu sancțiuni uriașe. Zeci de firme de îngrijiri medicale la domiciliu sunt nevoite să restituie milioane de lei către CAS, după ce au fentat sistemul medical. CAS Iași a descoperit în ultimii trei ani că firmele de îngrijire la domiciliu au încercat să fure sistemul cu suma de 406.901 lei, din care a recuperat 274.969 lei.

SC IASMED CENTER SRL are de plătit 36.830 lei. CAS a trecut la executare silită

Pe lista celor mai datoare firme de îngrijiri la domiciliu către CAS Iași se află SC IASMED CENTER SRL. Încă din anul 2017, CAS Iași se chinuie prin instanțe judecătorești să recupereze suma de 36.830 lei de la această firmă. S-a apelat la executare silită, iar reprezentanții firmei au înapoiat către CAS suma de 32.168 lei. Contactată de redactorii BZI, Doinița Cojocaru, reprezentantul legal al firmei de îngrijiri SC IASMED CENTER SRL și întrebată de neregularitățile pentru care a fost sancționată, femeia a oferit un răspuns evaziv.

„Nu mă întrebați! Nu trebuie să dau explicații nimănui. Sănătate!”, spune Doinița Cojocaru.

Reprezentanții CAS Iași au menționat că firma nu a restituit suma de 36.830 lei și că au fost nevoiți să meargă în instanță. Silită, a acoperit o sumă de bani, dar nu și rușinea de a se afla pe lista celor care au încercat să fenteze sistemul medical ieșean.

SC Cristionmed SRL s-a îmbogățit pe spatele morților și trebuie să dea înapoi către CAS suma de 59.035 lei

SC Cristionmed SRL, sau firma de îngrijiri medicale care s-a îmbogățit pe spatele morților. Această firmă, reprezentată legal de către Irina Cristina, a încercat să scoată bani frumoși de la CAS Iași, chiar și după ce persoanele pe care le-a îngrijit au murit. Practic, reprezentanții firmei, crezând că nimeni nu va sesiza golănia la care au recurs, au declarat la CAS că au acordat servicii medicale pacienților, o perioadă bună după ce pacienții au decedat. SC Cristionmed SRL a datorat CAS suma de 59.035 lei, pe care a achitat-o după ce reprezentanții au fost executați silit.

„Nu vreau să mă explic, m-am mai justificat în ziare. E treaba mea cum am plătit suma pe care o datoram la CAS. Sunt cu un pacient, nu mai pot vorbi”, a spus Irina Cristina, reprezentant legal al SC Cristionmed SRL, redactorilor BZI.

Se pare că sumele imense restituite către CAS nu au împiedicat firma să meargă mai departe. Această firmă de îngrijiri medicale a intrat în atenția presei încă din 2017 și cu alte iregularități.

Patroana SC Radisam Med SRL are de plătit peste 8.080 de lei la sistemul de sănătate. Și-a băgat fiica-n față

Firma de îngrijiri medicale la domiciliu SC Radisam Med SRL se află pe lista firmelor la care au fost descoperite foarte multe nereguli, pornind de la efectuarea unor servicii fictive, până la servicii raportate în cazul unor persoane decedate. Totodată, s-au mai găsit nereguli referitoare la programul de lucru, la structura de personal, lipsa unor documente de la punctul de lucru și diferite neconcordanțe între documentele medicale. Firma a încercat să fenteze CAS cu suma de 8.080 lei și a plătit doar 2.000 lei.

„Știu că trebuia să plătim ceva la CAS, dar nu știu exact ce anume. S-a plătit o sumă de bani pentru ceva. Eu sunt reprezentantul legal, dar mama mea se ocupă de partea de îngrijiri medicale la domiciliu. Nu știu ce iregularități s-au găsit la firmă”, spune Diana Elena Samachiș, reprezentat legal al SC Radisam Med SRL.

Prestatorii de servicii medicale la domiciliu au plecat în concediu, dar au mințit CAS că sunt la muncă

De când există acțiuni de control bine puse la punct și coordonate, reprezentanții CAS Iași au putut observa o scădere a numărului de firme de îngrijiri medicale la domiciliu care încearcă să păcălească sistemul. Printre grozăviile pe care le-au făcut aceste firme din Iași se numără nerespectarea timpului mediu de vizită pentru fiecare pacient.

Practic, prestatorii de servicii medicale la domiciliu treceau numai să-l viziteze pe pacient, îi făceau în fugă toate serviciile medicale, închideau ușa și plecau repede. O altă situație cu ajutorul căreia prestatorii de servicii medicale la domiciliu credeau că păcălesc sistemul medical, era de a raporta servicii medicale de către aceeași persoană angajată, pentru pacienții cu domicilii diferite, în aceeași zi, în interval de câteva minute. Teoretic, îngrijitorul era omniprezent. Unii și-au luat concediu medical, erau la mare, dar raportau la CAS că sunt la locul de muncă. Nu și-au dat seama că reprezentanții CAS vor verifica și perioada de concedii.

Peste 4000 de pacienți din Iași imobilizați la pat primesc îngrijiri medicale la domiciliu

În Iași sunt, în total, 24 de firme de îngrijiri medicale la domiciliu, dintre care una este de îngrijiri paliative. Anual se îngrijesc la domiciliu o medie de 4.000-4.500 de pacienți care nu se pot deplasa și care nu au alte condiții de îngrijire. Practic, prestatorii de servicii medicale la domiciliu merg la fiecare pacient cu care firma a semnat contract și le oferă servicii medicale de la alimentare artificială până la servicii de kinetoterapie, îngrijire escare, injecții etc. Pe fiecare pacient, firma de îngrijiri medicale paliative la domiciliu primește 60 de lei pentru o oră de îngrijire în mediul urban și 75 de lei pentru mediul rural, dacă pacientul se află la 15 kilometri distanța de oraș. Firma care oferă servicii medicale la domiciliu primește 55 de lei per pacient în mediul urban și 70 de lei pentru mediul rural.

Adauga un comentariu