Plante medicinale

Beneficiile cicoarei: bogata în fibre și minerale, natural fără cofeină și săraca în calorii

Publicat: 08 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Beneficiile cicoarei bogata în fibre și minerale natural fără cofeină și săraca în calorii
Utilizată din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile sale digestive, cicoarea este una dintre puținele băuturi făcute dintr-o rădăcină.

Rădăcina din care este fabricată cicoarea are o mare valoare nutritivă și proprietăți medicinale care sunt încă slab înțelese.

O rădăcină folosită încă din Antichitate

Utilizată din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile sale digestive, cicoarea este una dintre puținele băuturi făcute dintr-o rădăcină. A fost cultivată în Europa ca plantă medicinală în Evul Mediu. Dar dezvoltarea sa reală este, din păcate, legată de poveștile de război și blocadă din secolul al XIX-lea. Cicoarea a cunoscut apoi un adevărat boom în tot nordul Europei. Într-adevăr, cicoarea ar putea înlocui cafeaua.

O băutură și un ajutor pentru gătit

Utilizarea alimentelor s-a diversificat de-a lungul secolelor. Făina de cicoare extrasă din rădăcini este folosită pentru fursecuri, produse de patiserie sau pâine, cărora le conferă o colorare frumoasă. Prăjită și infuzată, este sursa unei băuturi calde populare cu o aromă excelentă de nuci și caramel, o alternativă fără cofeina care poate fi savurată de dimineață până seara. Cicoarea poate da, de asemenea, berii o culoare subtilă de cupru și poate amplifica amărăciunea.

Cicoarea este un aliment sănătos

Cicoarea are totul: bogata în fibre și minerale, natural fără cofeină și săraca în calorii. În plus, stimulează flora intestinala, favorizează asimilarea calciului și fierului, asigură digestia, întărește apărarea naturală. De asemenea, ajută la reducerea aportului de sare, deoarece stimulează aroma.

Efectele active

Cicoarea este utilizată pentru zaharurile sale, inuline, care promovează anumite bacterii benefice în sistemul digestiv în detrimentul altora. Acesta se numește zahăr „prebiotic”, care este benefic pentru tranzitul intestinal și protejează împotriva infecțiilor și alergiilor.

Cicoarea conține, de asemenea, molecule antioxidante care ajută la protejarea celulelor împotriva reacțiilor de oxidare care accelerează îmbătrânirea.

Animalele adoră și ele cicoarea

Cicoarea poate fi folosită și ca nutreț și poate fi păscută (animale mari și păsări sălbatice). Este interesanta atât pentru rădăcinile sale, cât și pentru frunzele sale. Înglobat în furaje, este într-adevăr apreciata de animale și ajută la acoperirea nevoilor de minerale. Dar este necesar să se favorizeze soiurile mai puțin amare, astfel încât gustul laptelui să nu fie afectat.

Adauga un comentariu