Actualitate

Bilanțul morților din Turcia și Siria a depășit cifra de 20.000. S-au înregistrat 650 de replici

Publicat: 10 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bilanțul morților din Turcia și Siria a depășit cifra de 20.000. S-au înregistrat 650 de replici
650 de replici au avut loc după cutremurele de 7,8 și 7,6 din Turcia și Siria

Numărul persoanelor găsite decedate în urma catastrofei din Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Peste 20.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni. Fereastra de 72 de ore, în care există încă şanse ca oamenii să fie găsiţi în viaţă sub dărâmături, a trecut.

Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei.

650 de replici au avut loc după cutremurele de 7,8 și 7,6 din Turcia și Siria

Agenția turcă pentru managementul dezastrelor, AHAD, a înregistrat aproape 650 de replici de când au avut loc cele două cutremure – de 7,8 și 7,6 magnitudine – luni, făcând eforturile de salvare chiar mai dificile și periculoase pentru echipajele de urgență ce caută printre dărâmături și clădirile serios slăbite de seism, transmite The Guardian.

Replicile sunt trepidații de magnitudine mai mică ce apar ca urmare a unui cutremur mai mare, scoarța deplasată a Pământului ajustându-se după seismele inițiale. Acestea scad treptat în magnitudine și frecvență potrivit unui model științific recunoscut, însă pot continua zile sau chiar săptămâni la rând.

Rânduri de corturi sunt ridicate pe stadioane și în centrele devastate ale orașelor, pentru a găzdui sute de mii de oameni ce au rămas fără adăpost după cutremurele din Turcia și Siria, în vreme ce stațiunile mediteraneene și din jurul Mării Egee, din afara zonei de cutremur, își deschid ușile pentru refugiați.

Aproape 6.500 de clădiri s-au prăbușit iar multe altele sunt foarte avariate, sute de mii de oameni nu au un adăpost sigur, notează Reuters.

Bahjat Selo, refugiat sirian în vârstă de 62 de ani, și familia lui s-au mutat la cort lângă locuința lor din bolțari, ciment și metal cutat din Kahramanmaraş, de când cutremurul a creat crăpături în ziduri.

El a spus: „E prea periculos să fii înăuntru. Când mergem înăuntru să ne luăm lucruri, intrăm ca hoții. Am petrecut patru ani într-o tabără iar acest lucru este mai greu”.

Într-un oraș de corturi stabilit pe un stadion din Kahramanmaraş, cozi lungi de locuitori dezorientați s-au format pentru a primi kebab cald și a săpa prin saci cu donații pentru a găsi haine groase.

Hotelurile din stațiunile turcești și-au deschis ușile pentru persoanele evacuate

Autoritatea turcă pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor a calculat că mai bine de 28.000 de oameni fără adăpost au fost aduși în afara zonei de cutremur până acum, iar aproape 5.000 au plecat pe cale rutieră și peste 23.000 de persoane pe calea aerului.

Federația hotelierilor turci a declarat că mii de camere au fost alocate în stațiuni precum Antalya, Alanya, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Izmir și Cappadocia.

Ulkay Atmaca, șeful Asociației profesioniste a managerilor de hotel, le-a declarat reporterilor că 15.729 de oameni s-au cazat în locuințe ale statului, cămine de studenți și hoteluri, în vreme ce doar în Antalya 11.165 de persoane evacuate stăteau în hoteluri.

Adauga un comentariu