National

Bogdan Aurescu, avertisment despre masarea trupelor rusești la Marea Neagră

Publicat: 03 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bogdan Aurescu avertisment despre masarea trupelor rusești la Marea Neagră
Bogdan Aurescu afirmă faptul că actuala tensiune de la Marea Neagră poate însemna o problemă a securității Europei

Ministrul de Externe lansează un avertisment la masarea trupelor rusești la Marea Neagră. Într-o conferință comună cu ministrul francez pentru Europa, Bogdan Aurescu a precizat faptul că ceea ce se întâmpla acum la Marea Neagră nu afectează doar spațiul amintit ci întreaga securitate a Europei.

Anunţul vine în contextul în care Rusia a masat sute de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar președintele american a anunțat că va trimite 1000 de soldați în România.

Avertisment despre masarea trupelor rusești la Marea Neagră

Bogdan Aurescu a lansat un avertisment pentru Federația Rusă în contextul în care sunt masate trupe la Marea Neagră. Acesta a specificat faptul că actuala criză din Ucraina nu este doar la Marea Neagră, ea putând să se extindă și să amenințe securitatea Europei. Ministrul precizează faptul că toate forțele implicate trebuie să ia măsuri pentru a descalada situația tensionată din Ucraina:

„Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică. Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră.

Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului”, a spus Bogdan Aurescu, în conferinţa comună cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian.

Americanii au trimis trupele militare în România

Pe de altă parte, americanii au anunțat faptul că au trimis 1000 de trupe militare în România. Decizia vine în contextul în care Rusia devine din ce în ce mai agresivă. Militarii prezenți în România au fost relocați din Germania. Decizia de a trimite ajutor l-a enervat pe Vladimir Putin care a catalogat gestul ca fiind o provocare. Moscova a spus că a fost un pas „distructiv” care a sporit tensiunea și a redus posibilitățile unei soluții politice.

 

Vă aducem aminte faptul că Rusia și-a mutat armamentul nuclear la granița cu Ucraina și chiar a pus în mișcare trenurile militare. Trenurile militare despre care am adus aminte sunt așa spusele trenuri capabile să transporte logistică militară (spitale de campanie, armament, cele mai puternice tancuri ale Federației Ruse, armament nuclear sau soldați ) și care au ajuns deja în anumite zone de la granița cu Ucraina. Între timp, eforturile diplomatice intense au continuat să încerce să găsească o soluție politică la criză, pe fondul temerilor că aceasta ar putea exploda într-un război la scară largă în Europa.

În replică, au fost mai multe țări care au acordat ajutor militar Ucrainei. Unul dintre cele mai mari ajutoare au fost trimise Ucraine de către Marea Britanie. Așadar, vom vedea în ce măsură declarațiile făcute de Bogdan Aurescu legată de masarea trupelor rusești la Marea Neagră vor avea ecou la Moscova.

Adauga un comentariu