Semnele și simptomele pentru afecțiunile hematologice pot fi întâlnite atât la adulți, cât și la copii. Află cum le poți identifica și de ce apar.
Modificările patologice ce apar în evoluția acestpr afecțiuni implică celulele sangvine și celelalte componente plasmatice, precum factorii de coagulare și globulina.
Semnele și simptomele pentru afecțiunile hematologice
Cele mai multe persoane au simptome, dar la debutul afecțiunilor pot fi și persoane asimptomatice. Cel mai comun simptom este febra, care, de obicei, nu este însoțită de niciun alt simptom.
Acestea se manifestă cu scăderea în sângele periferic a elementelor circulante normale, precum a hemoglobinei, a neutrofilelelor și a trombocitelor. La anemie, se determină apariția unor stări de amețeală, oboseală intensă, palpitații și o senzație de lipsă de aer.
În același timp, scăderea numărului de trombocite poate cauza sângerări dese din gingii, din nas și vânătăi accentuate la traumatisme ce sunt minore.
Dacă numărul de leucocite este mare, numărul de blaști circulanți creează o hipervâscozitate ce se manifestă prin tulburări auditive și vizuale, confuzie, letargie, amețeli, și chiar comă.
Persoanele ce au leucemie acută pot prezenta de la început o coagulare intravasculară diseminată, ce este o alterare gravă a procesului de coagulare, care este asociată cu sângerări abundente, foarte greu de controlat.
De asemenea, în evoluția afecțiunilor poate fi întâlnită astenia fizică marcată, cefaleea, paloarea tegumentelor, pierderea neintenționată a greutății, creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici, transpirațiile nocturne abundente, mai ales în extremitățile cefalice, infecțiile frecvente cu germeni patogeni sau oportuniști și accidente tromobotice recurente la persoanele ce sunt tinere.
Care sunt afecțiunile cele mai frecvente
Printre cele mai frecvente boli de sânge se enumeră coagulopatiile, ce sunt tulburări ale factorilor de coagulare, anemiile ce sunt caracterizate prin scăderea hemoglobinei și poliglobuliile, ce sunt caracterizate printr-o valoare mare a hemoglobinei, ce apar ca o reacție a organismului la mai mulți factori din mediu. Printre acești factori se pot enumera fumatul, altitudinea crescută.
În același timp, mai există trombocitopenia, ce este caracterizată de scăderea numărului de trombocite, ce poate apărea prin formarea de anticorpi antitrombocitari, cât și prin hipersplenism din cirozele hepatice.
Trombocitozele sunt cauzate de o valoare crescută a trombocitelor, acestea putând fi reactive la afecțiunile inflamatorii, infecțioase, la sângerări, la feripriviilor sau în contextul afecțiunii hematologice neoplazice.
Bolile hematologice maligne sunt formele de cancer ce afectează sângele și măduva osoasă, precum leucemiile, mieloamele, mieloproliferările cronice și limfoamele.
Toate acestea pot apărea din cauză genetică, când apar mutații la nivelul materialului genetic. Destul de rar unele dintre aceste afecțiuni sunt cu transmitere ereditară, acestea putând să fie diagnosticate chiar din perioada prenatală. Un alt factor sunt anumite virusuri, precum cele hepatice, expunerea la substanțe chimice, precum coloranții de păr, pesticide și insecticide.
De asemenea, pot apărea și din urma expunerii la chimioterapie pentru alte afecțiuni oncologice, ca urmare a bolilor cronice și după o expunere la doze mari de radiații, ce afectează direct ADN-ul celulelor.
Semnele și simptomele pentru afecțiunile hematologice trebuie verificate și evaluate atent pentru un diagnostic și un tratament adecvat.