Prima pagină » Informații utile » Care sunt beneficiile șofranului, cel mai scump condiment din lume? Este un ajutor dovedit în vindecarea depresiei!

Care sunt beneficiile șofranului, cel mai scump condiment din lume? Este un ajutor dovedit în vindecarea depresiei!

24 iul. 2025, 08:34,
Redacția BZI în Informații utile

Șofranul, un condiment valoros, aduce numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în antioxidanți și compuși activi. Printre cele mai importante beneficii se numără: proprietăți antioxidante, ameliorarea simptomelor depresiei și anxietății, prevenirea diabetului, îmbunătățirea sănătății ochilor și beneficii cosmetice.

Șofranul este unul dintre cele mai apreciate plante medicinale datorită proprietăților aromatice și nutriționale. Se folosește atât în scop medicinal, cât și în industria alimentară deoarece are o serie de beneficii valoroase pentru organism.

Care sunt beneficiile șofranului, cel mai scump condiment din lume?

Șofranul are un conținut bogat de antioxidanți specifici precum: crocin, procrocin și crocetină. Toți aceștia luptă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi, care joacă un rol important în dezvoltarea multor afecțiuni de sănătate. Conform studiilor efectuate, antioxidanții de șofran pot ajuta la protejarea sănătății.

Potrivit studiilor, consumul de șofran zilnic, în cantități moderate, poate avea efecte pozitive împotriva durerilor sindromului premenstrual. De asemenea, femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani care au mirosit șofran timp de 20 de minute pe zi au avut un nivel mai mic de cortizol al hormonului de stres, iar asta contribuie activ și la reducerea simptomului premenstrual.

Există unele dovezi conform cărora șofranul poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și implicit la pierderea kilogramelor nedorite. Cercetătorii au susținut faptul că pacienții care sufereau de boală arterială coronariană și au consumat extract de șofran, și-au redus indicele de masă corporală, dar și masa totală de grăsime.

Antioxidanții și potasiul din compoziția șofranului ajută la menținerea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina din compoziția plantei ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin și implicit la oxigenarea și circulația optimă a sângelui.

Cum se consumă

Pentru a maximiza beneficiile și aroma șofranului, este important să-l folosești corect. Înmoaie firele de șofran în apă caldă, lapte sau vin timp de 10-15 minute înainte de a le adăuga în rețete. Acest proces eliberează compușii activi și culoarea. Folosește șofranul cu moderație, deoarece gustul său poate deveni copleșitor în cantități mari. De asemenea, păstrează șofranul într-un recipient etanș, ferit de lumină și umiditate, pentru a-i menține prospețimea.

Pentru ceaiul de șofran la 250 ml de apă clocotită se adaugă o linguriță de șofran mărunțit. Se acoperă totul și se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară și se consumă ceaiul pe durata zilei.

Tinctura se face în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade, se adaugă 20 de grame de șofran mărunțit. Se lasă totul la macerat timp de 15 zile, dar se amestecă zilnic, după care se strecoară și se consumă diluat în câteva picături pe zi intern sau extern.

Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare(de la 2.000 la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare. Tot acest proces se desfășoară o singură săptămână pe an.

Pentru a ști daca șofranul este original sau contrafacut se poate scufunda o bucata mică în apă calda sau lapte. Dacă lichidul se colorează imediat, este un fals. Șofranul autentic are o durată de aproximativ 10 până la 15 minute de înmuiere înainte de a colora apa. Prin urmare, cercetările recente au evidențiat numeroase beneficii ale șofranului, susținute de studii științifice.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025