Stiri si curiozitati

Care sunt zilele libere din 2024. Ce putem face de sărbători

Publicat: 11 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt zilele libere din 2024. Ce putem face de sărbători
Zilele libere în 2024 sunt mai multe decât în 2023

Zilele libere din 2024 sunt mai numeroase decât cele de anul trecut. Șaptesprezece dintre ele sunt sărbători legale iar încă trei libere sunt date de Guvern pentru a face ”punte” între anumite weekend-uri.

Zile libere 2024 pentru români

Zilele libere în 2024 pentru români sunt: 1 și 2 ianuarie (luni și marți și coincid Anului Nou), 24 ianuarie (marți – Ziua Unirii Principatelor Române), 1 mai (miercuri – Ziua Muncii), 3 mai (vineri – Vinerea Mare), 6 mai (luni – a doua zi de Paşte), 24 iunie (luni – a doua zi de Rusalii), 15 august (joi – Sfânta Maria), 25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi – primele două zile de Crăciun).

Bugetarii au trei zile libere în plus anul acesta

La zilele libere normale se mai adaugă ziua de 2 mai (joi), 16 august (vineri) şi 27 decembrie (vineri) decise de Guvernul României pentru a face „punte” cu weekend-urile respective şi să fie recuperate prin prelungirea programului de lucru.

Celelalte sărbători legale – 6 ianuarie (Boboteaza), 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul), 5 mai (prima zi de Paşte ortodox), 1 iunie (Ziua copilului), 23 iunie (prima zi de Rusalii), 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) sunt anul acesta în zile de sâmbătă sau duminică.

La nivel european, România oferă cele mai multe zile libere (20), urmată de Austria (13 zile), Grecia (12 zile), Polonia (11 zile) iar Finlanda este pe ultimul loc în clasamentul zilelor libere, oferind cetățenilor doar 10 zile libere pe an.

Ce putem face de sărbători

De Ziua Muncii, pe 1 mai se deschide sezonul estival la mare. Având în vedere că temperaturile sunt mult mai înalte față de cât ar fi fost normal, vremea este prielnică pentru o baie în mare. Prima zi de Paște ar fi indicat să o petrecem în liniște, acasă cu familia. Cu folos este să citim rugăciuni și să mergem la biserică, unde se va oficia slujba Învierii a doua. De asemenea, vremea se anunță frumoasă pentru toate zilele pascale, așadar putem merge la un grătar cu prietenii sau ne putem programa un sejur într-un loc mult dorit.

De Rusalii superstițiile spun că cine nu ține sărbătoarea, va avea de suferit din cauza „ielelor”. Boala adusă de iele seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Ziua de 15 august este destinată uneia dintre cele mai mari sărbători din an sărbătorită atât de catolici cât și de ortodocși: Adormirea Maicii Domnului, sau așa cum este cunoscută în popor, Maria Mare. În această zi, Sfânta Maria a trecut din vața pământească la cer. În popor se știe că fetele nemăritate trebuie să culeagă flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În acest fel, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Zilele libere din 2024 pot fi un bun moment de respiro după o săptămână încărcată de muncă și de asemenea pot fi folosite pentru anumite activități de dezvoltare personală.

Adauga un comentariu