Prima pagină » Informații utile » Cât durează gestația la scroafe? Ce semne prezintă în această perioadă

Cât durează gestația la scroafe? Ce semne prezintă în această perioadă

12 mart. 2025, 10:04,
în Informații utile

Gestația la scroafe durează aproximativ 114 zile (aproximativ 3 luni, 3 săptămâni și 3 zile) și necesită o îngrijire atentă pentru a asigura o fătare reușită și o dezvoltare optimă a purceilor

Deși e greu, în lipsa unui medic veterinar, să îți dai seama când scroafa este gestantă, există câteva semne care te pot ajuta. Iată care sunt acestea, dar și principalele etape ale gestației.

Determinarea gestației la scroafe

După montă sau inseminare artificială, semnele timpurii ale gestației pot fi observate în primele 2-3 săptămâni. Printre cele mai comune indicii că o scroafă este gestantă se numără: lipsa revenirii în călduri, modificări de comportament, creșterea în greutate și modificări ale ugerului.

Dacă după 18-24 de zile scroafa nu intră din nou în estru (perioada de călduri), este un semn bun că gestația s-a instalat. În această perioadă, unele scroafe devin mai calme, în timp ce altele pot devenit mai teritoriale. După aproximativ o lună, glandele mamare încep să se dezvolte treptat.

Pentru confirmarea gestației, fermierii folosesc adesea ecografia, care poate detecta prezența embrionilor la aproximativ 25-30 de zile după montă.

Cu 2-3 zile înainte de fătare, scroafa va prezenta următoare simptome: neliniște și comportament agitat (poate să scurme paiele sau să-și aranjeze culcușul), umflarea și înroșirea ugerului (laptele poate începe să curgă cu câteva ore înainte de fătare), scăderea apetitului (multe scroafe refuză să mai mănânce înainte de fătare), respirație rapidă și schimbări de poziție frecvente (se pregătește pentru momentul nașterii).

Etapele acestei perioade

Gestația este împărțită în trei perioade principale. În prima lună (0-30 de zile), embrionii încep să se dezvolte și să se fixeze în uter. Este o etapă critică, deoarece stresul, alimentația necorespunzătoare sau infecțiile pot duce la resorbția embrionară. Este esențial să se evite manipulările excesive și schimbările bruște de dietă.

În a doua lună (30-75 de zile), fătul continuă să crească, iar organele sale se dezvoltă rapid. Scroafa trebuie să primească o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și proteine, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a purceilor.

În ultima lună (75-114 zile), purceii cresc semnificativ în greutate. Scroafa trebuie monitorizată atent, iar cu aproximativ 10-14 zile înainte de fătare, este bine să fie mutată într-un spațiu special amenajat pentru fătare.

În perioada de gestație, scroafa trebuie hrănită cu furaje de calitate, bogate în nutrienți esențiali (proteine, fibre, minerale și vitamine). O dietă necorespunzătoare poate duce la fătări dificile și purcei subdezvoltați.

Apa curată și proaspătă trebuie să fie disponibilă în permanență, mai ales în ultimele săptămâni de gestație. Adăpostul trebuie să fie curat, bine ventilat și ferit de temperaturi extreme. O temperatură optimă pentru scroafele gestante este de 18-22°C.

Manevrarea frecventă, zgomotele puternice sau prezența altor animale pot provoca stres, ceea ce poate afecta negativ gestația.

O alimentație echilibrată, condiții optime de adăpost și reducerea stresului sunt esențiale pentru o fătare reușită. Printr-o monitorizare atentă, fermierii pot optimiza acest proces și pot obține o producție sănătoasă de purcei.

Gestația la scroafe este un proces care necesită atenție și îngrijire corespunzătoare pentru a asigura sănătatea mamei și a purceilor.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce riscuri implică modificările la apartament, pe lângă amenzi
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`