Marți, 10 august, Antena 3 a prezentat câți români au murit, de fapt, după ce s-au vaccinat împotriva COVID-19.
Carmina Pricopie, jurnalist Antena 3, a solicitat Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) date referitoare la numărul persoanelor decedate post-vaccinare. Astfel, în perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, la un număr de 497 persoane a survenit decesul, după ce s-au vaccinat și s-au infectat cu COVID. Este vorba despre persoane care au fost vaccinate cu o singură doză. Dintre acestea, 407 (81,89%) erau vaccinate cu Pfizer, 52 (10,46%) cu Moderna și 38 (7,65) cu Astra Zeneca.
Potrivit INSP, niciunul din decese nu s-a datorat vaccinării.
Câți români au murit după ce s-au vaccinat?
După ce s-au vaccinat cu ambele doze ale vaccinului anti-COVID-19, au decedat 113 persoane. De asemenea, în perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, la un număr de 113 persoane, vaccinate cu ambele doze, infectate ulterior cu COVID, a survenit decesul. Dintre acestea, 107 (94,69%) erau vaccinate cu Pfizer, 4 (3,54%) cu Moderna, iar 2 (1,77%) cu Astra Zeneca. Niciunul din decese nu s-a datorat vaccinării.
Pe de altă parte, 18 persoane au decedat după ce au fost vaccinate, fără a se infecta cu noul coronavirus.
”Le-am cerut celor de la INSP să ne spună câte persoane s-au vaccinat, nu s-au infectat dar au decedat. Și am primit răspuns: Până acum au fost raportate 18 decese la persoane ce nu erau infectate cu virusul SARS CoV 2, decese înregistrate la un interval de timp variabil după administrarea vaccinului.
Tot cei de la INSP au răspuns și au spus că, în cazul a 15 decese, a fost infirmată o legătură de cauzalitate cu administrarea vaccinului, iar trei dintre ele se află în investigare”, a povestit Carmina Pricopie la postul de televiziune Antena 3.
Valeriu Gheorghiță anunță când va fi administrată cea de-a treia doză de vaccin
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat că este foarte probabil ca din luna septembrie să se ia decizia de vaccinare cu a treia doză a unor categorii de persoane.
„Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să aveam această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: „Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală”
Conform acestuia, este posibil ca la recomandarea celei de-a treia doze să se țină cont și de istoricul de boală al persoanelor.
„Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.