Economic Local

Ce bani primesc fermierii din Iași săptămâna aceasta? APIA virează două milioane de euro în conturile beneficiarilor

Publicat: 14 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce bani primesc fermierii din Iași săptămâna aceasta APIA virează două milioane de euro în conturile beneficiarilor
Noi subvenții sunt virate în conturile beneficiarilor din Iași

Fermierii din Iași primesc, în această perioadă, banii pentru ajutoarele naționale tranzitorii solicitate în anul 2023. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură virează două milioane de euro în conturile beneficiarilor pentru sectoarele vegetal și zootehnic

Noi plăți s-au făcut, în această săptămână, către beneficiarii din Iași care au solicitat ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2023. Intervențiile plătite de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)  corespund ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) vegetal (ANT 1, 4, 6) și zootehnic (ANTZ 7 vaci lapte, ANT 8 taurine carne și ANT 9 ovine/caprine), Măsurii 10 (Pachetul 1, 2, 3, 4, 6, 7 și Pachetul 9 varianta 9.2.1) – agromediu și climă, Măsurii 11 (Submăsura 11.1 – Pachet 1, 2, 3, 4, 5, 6 și Submăsura 11.2 – Pachet 1, 3, 4, 5) – agricultura ecologică și Măsurii 13 (Submăsura 13.1 și 13.3) – Plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative. Sumele acordate fermierilor din Iași sunt cuprinse între 62 de euro/hectar/an și 86 de euro/hectar/an. APIA a mai virat o tranșă de bani în conturile ieșenilor.

Fermierii din Iași au primit banii de la APIA și pentru sectorul zootehnic

Astfel, atât fermierii din sectorul vegetal, cât și cei din sectorul zootehnic primesc subvențiile. Ajutorul național tranzitoriu pentru culturi în teren arabil este de 11,9238 euro/ha, iar cel pentru in sau cânepă pentru fibră ajunge la 20 de euro la hectar. Pentru tutun se acordă 5.254,6083 euro/ha. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură Iași acordă ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna februarie 2024. Suma autorizată este în valoare de 2.660.210,43 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Fermierii din Iași mai pot depune cererile la APIA pentru anul 2024

Fermierii din Iași au înaintat, până în prezent, peste 6.000 de cereri în campania derulată până la 7 iunie 2024. În următoarele două săptămâni, sunt programați în jur de 4.000 de fermieri să depună documentele. Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Sunt așteptați 17.000 de fermieri să depună documentele pentru obținerea subvențiilor pentru anul de cerere 2024. Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Fermierii pot semna documentele folosind semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe, prin mesaj telefonic sau prin e-mail, funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. De asemenea, în această perioadă, fermierii din Iași primesc banii de la APIA pentru ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului 2023.

Adauga un comentariu