Mărarul, fie el verde ori sub formă de semințe, are beneficii pentru sănătate cunoscute de mii de ani, fiind găsit chiar și în mormintele faraonilor egipteni. Vechii romani utilizau și ei uleiul de carvonă, un ulei esențial extras din mărar (dar și din mentă) și ale cărui beneficii au fost documentate de studii recente, fiind, printre altele, antimicrobian și antifungic.
Mărarul, cunoscut și sub denumirea de crop sau chimen dulce, provine din zona mediteraneană, dar este cultivat acum peste tot în România. Atât semințele, cât și frunzele de mărar sunt folosite în bucătărie, fiind unul dintre cele mai comune condimente în gastronomia românească și nu numai. Mărarul are și numeroase beneficii pentru sănătate, fie că vorbim despre frunzele de mărar verde, despre mărarul uscat sau despre semințele și uleiul care se extrage din ele.
Ce beneficii are mărarul pentru sănătate?
Mărarul este o plantă aromatică anuală care se găsește din belșug ușor, atât în grădinile personale, cât și în piețe sau în magazine. Este frecvent utilizat în diferite mâncăruri, salate sau garnituri.Și, cu toate că poate părea o plantă mai degrabă banală prin prisma faptului că este atât de comună, este bine să cunoști faptul că mărarul este foarte sănătos.
Pe durata a multe secole mărarul a fost folosit în medicina tradițională asiatică. Ba mai mult, mărarul este utilizat și în ziua de astăzi în diverse scopuri medicale, precum: tulburări gastrointestinale; tulburări ale ficatului; boli ale rinichilor; boli infecțioase; tulburări ale vezicii biliare și ale tractului urinar; bronșită; hemoroizi; răceală și febră; tuse; spasme; insomnie și tulburări ale somnului.
Mărarul proaspăt poate fi adăugat pentru aromatizarea salatelor, supelor, ciorbelor sau a rețetelor cu carne, a omletelor, droburilor și plăcintelor. Este planta medicinală care stimulează digestia, reglează metabolismul și are efect benefic pentru combaterea balonărilor.
Datorită proprietăților diuretice, mărarul consumat sub formă de suc proaspăt și în combinație cu sucul de lămâie ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor de la rinichi.
Consumul regulat de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare. Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.
Este recomandat împotriva flatulenței și a durerilor abdominale
Mărarul poate fi recomandat împotriva flatulenței și a durerilor abdominale. Beneficiile mărarului în acest sens fac parte din medicina tradițională din multe părți ale lumii.
Practic, el este universul considerat ca putând stimula digestia. Multe dintre aceste beneficii au fost recent confirmate de o cercetare realizată pe mame care trecurseră printr-o operație de cezariană, cărora li s-a administrat ulei esențial de mărar.
Mărarul poate fi recomandat persoanelor care suferă de diabet tip 2, dar și de epilepsie. Un studiu recent realizat pe șoareci a arătat că uleiul extras din mărar poate avea efecte pozitive în cazul acestor boli. O altă cercetare a arătat că extracul din frunze verzi de mărar reduce semnificativ nivelul colesterolului LDL.
Astfel, administrarea sa timp de 2 săptămâni ar putea reduce nivelul trigliceridelor cu aproape 50% și cel al colesterolului, cu 20%. Este nevoie însă de mai multe date privind aceste beneficii ale mărarului. De asemenea, nu este clar dacă are un impact asupra nivelurilor de glucoză și insulină.
Alte studii, atât pe oameni cât și pe animale, au identificat o posibilă legătură între consumul de mărar și creșterea apetitului, dar și proprietăți antispastice sau sedative.
Este posibil ca mărarul să aibă și beneficii pentru memorie și împotriva depresiei, însă studiile în aceste direcții nu sunt suficient de avansate. Cercetătorii chinezi au avansat de curând ipoteze privind beneficiile antoxidante și antiinflamatorii ale mărarului care ar putea implica un potențial al acestei plante împotriva îmbătrânirii și a cancerului.