Pe lângă numeroasele beneficii pe care le are, trebuie să știi și care sunt efectele negative pe care le are cicoarea. Aceasta poate fi contraindicată anumitor persoane, mai ales celor care sunt alergice la compușii din alcătuirea acesteia
Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cafeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate. Toate părțile sunt folosite, însă în moduri diferite. Astfel, frunzele sunt utilizate în salate, florile pentru ceai, iar din rădăcină se prepară, după cum am menționat, o băutură asemănătoare cafelei
Ce efecte negative are cicoare
Cicoarea este bogată în inulină, care reprezintă o sursă de hrană pentru bacteriile benefice din organism, astfel încât ajută la sănătatea intestinală. Cicoarea poate avea proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Potrivit unor studii, compușii din cicoare ar putea contribui la sănătatea ficatului și la controlul glicemiei.
Pe lângă toate aceste beneficii, există și câteva contraindicații în ceea ce privește consumul de cicoare, printre care se numără interacțiunile medicamentoase. Cicoarea poate interacționa cu medicamentele care afectează coagularea sângelui sau nivelul de zahăr din sânge, e important să consulți un medic înainte de a utiliza cicoare dacă luatți astfel de medicamente.
Persoanele care au alergii cunoscute la plante din familia Asteraceae (mușețel, păpădie) ar trebuie să evite cafeaua de cicoare, deoarece pot exista reacții alergice, consumul excesiv de cicoare poate cauza probleme gastrointestinale, cum ar fi disconfortul abdominal sau diareea.
Persoanele care au probleme cu aciditatea stomacului sau cu refluxul gastroesofagian ar trebui să fie atente la consumul de cicoare deoarece aceasta poate agrava simptomele în unele cazuri.
Datorită conținutului său de potasiu, consumul excesiv de cicoare poate avea un impact asupra persoanelor cu probleme renale, consultarea unui profesionist medical este recomandată în astfel de cazuri.
Efectele negative ale consumului de cicoare pot fi probleme gastrointestinale, cum ar fi disconfortul abdominal, flatulența sau diareea, de asemenea, consumul în exces poate afecta eficacitatea unor medicamente, precum cele care controlează tensiunea arterială și celor anticoagulante
Cât de sigur este consumul de cicoare
Rădăcina de cicoare a fost folosită de secole în scopuri culinare și medicinale și este considerată în general sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, fibrele sale pot provoca gaze și balonare atunci când sunt consumate în exces.
Cantități mai mari de cicoare pot duce și la alte efecte secundare, inclusiv creșterea fluxului menstrual. Având în vedere că nu a fost stabilită nicio doză oficială recomandată pentru fibra de rădăcină de cicoare, dacă vrei să o administrezi sub formă de supliment, cel mai bine este să ceri în prealabil sfatul medicului. Dacă îți iei cicoare pentru a prepara băutura asemănătoare cafelei, e bine să respecți dozajul de pe ambalaj. Iată ce efecte negative are și apa minerală asupra organismului.
Mai mult de atât, se pare că persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea, de asemenea, alergie și la cicoare. Imediat ce se observă simptome specifice unei alergii, e indicat să se oprească consumul de cicoare și să se solicite ajutorul unui medic.
De asemenea, consumul de cicoare nu este recomandat femeilor însărcinate, întrucât poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan. Astfel că, efectele negative pe care le are cicoarea trebuie să fie luate în considerare înainte de a consuma această plantă.