Prima pagină » Informații utile » Ce este Pasărea Kiwi? Cea mai mică pasăre carnivoră din lume

Ce este Pasărea Kiwi? Cea mai mică pasăre carnivoră din lume

23 sept. 2024, 17:20,
Redacția BZI în Informații utile

Pasărea Kiwi este o specie de păsări extrem de interesantă. Are aripi atât de mici încât nu poate zbura, însă dispune de picioare puternice, cu ajutorul cărora poate alerga și săpa vizuini.

Pasărea Kiwi, cunoscută științific sub numele de Apteryx australis, este o pasăre care nu zboară și face parte din familia păsărilor nezburătoare. Fiind cea mai mică dintre acestea, cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia au descoperit că ea și pasărea elefant din Madagascar împărtășesc un strămoș comun, care a trăit acum aproximativ 50 de milioane de ani.

Pasărea Kiwi

De dimensiunea unui pui de găină, kiwi măsoară între 45 și 54 de centimetri și cântărește în jur de 2,5-3,5 kilograme. Penajul său este de culoare maronie, având o textură asemănătoare mai degrabă cu blana decât cu penele clasice specifice altor păsări

Deosebit de interesant este că pasărea kiwi are mustăți fine la baza ciocului, pe care le folosește pentru a simți mediul înconjurător. Acestea sunt esențiale, deoarece vederea ei este slabă, având ochii mici și insuficient dezvoltați. Spre deosebire de alte păsări, kiwi nu are coadă, iar aripile sale sunt atât de mici încât măsoară doar 5 centimetri și nu permit zborul. Totuși, picioarele sale sunt foarte puternice, permițându-i să alerge destul de rapid atunci când este necesar. În plus, are un simț olfactiv extrem de bine dezvoltat, lucru neobișnuit în rândul păsărilor. Temperatura corpului său este mai mică decât a altor specii de păsări, fiind de aproximativ 38 de grade Celsius. Un alt aspect unic este prezența măduvei osoase, care, la alte păsări, este absentă. De asemenea, mușchii săi pectorali nu sunt suficient de dezvoltați pentru a-i permite zborul.

Unde trăiește

Kiwi este carnivoră și se hrănește cu diverse nevertebrate terestre și acvatice, deși poate consuma și fructe. Pe timpul nopții, pasărea își folosește ciocul lung și ascuțit pentru a săpa în pământ în căutarea hranei. Habitatul său natural se regăsește în Noua Zeelandă și Australia, iar lipsa abilității de a zbura este unul dintre motivele pentru care nu a migrat spre alte regiuni. Aceasta preferă pădurile întunecoase, unde se poate ascunde și dormi în siguranță pe timpul zilei. În zonele nelocuite, kiwi își construiește adăpostul sub pietre sau sapă vizuini în pământul moale. În schimb, în zonele locuite, s-a adaptat prezenței umane, găsindu-și refugiu sub bușteni sau arbuști.

Kiwi-urile trăiesc în vizuini săpate în solul umed, unde femela depune ouă de dimensiuni impresionante, care cântăresc până la 450 de grame, adică aproximativ 25% din greutatea corpului său. Aceasta este o caracteristică unică, raportată la dimensiunea corporală a păsării. Spre deosebire de alte păsări, kiwi se bazează pe simțul mirosului în timpul vânătorii. Nările sale se află la vârful ciocului lung, pe care îl folosește pentru a adulmeca pământul umed, în căutarea râmelor, larvelor, insectelor și rădăcinilor.

În Noua Zeelandă, kiwi este considerată un simbol național, iar în orașul Rotorua există o casă specială dedicată acestei păsări, unde vizitatorii pot admira specia. Localnicii maori aveau o legătură spirituală profundă cu această pasăre, considerând-o sacră. Doar căpeteniilor triburilor le era permis să mănânce carnea de kiwi, iar pieile cu pene erau folosite pentru a confecționa pelerine purtate de liderii triburilor. Kiwi-urile sunt monogame și formează cupluri ce durează, de obicei, pe viață, relația lor putând să dureze între 20 și 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024