Leucocitele mărite, denumită în termeni medicali leucocitoză, apar în momentul în care în corp apare o infecție. Persoanele care acuză aceste probleme vor să știe ce se întâmplă dacă ai leucocitele mari.
Leucocitele sunt cea mai importantă parte a sistemul imunitae, celulele albe din sânge ajutând organismul să lupte împotriva diferitelor boli, de la infecții virale și bacteriene la tumori canceroase.
În momentul în care sistemul imunitar se confruntă cu o amenințare, acesta trimite mai întâi un semnal către măduva osoasă pentru a produce mai multe celule albe din sânge pentru a combate boala. Nivelul leucocitelor din sânge crește brusc.
În mod normal, sângele unei persoane sănătoase conține lau adulți între 4.000 și 11.000 de leucocite pe mililitru (4-11 × 10⁹ / l), iar la copii între 5.000 și 10.000 (5-10 × 10⁹ / l). Dacă numărul total de celule albe din sânge este mai mare de 11 × 10⁹ / l, atunci vorbim despre un nivel crescut de leucocite sau leucocitoză.
Ce se întâmplă dacă ai leucocitele mari: Simptome care dau de gol leucocitoza
Leucocitoza nu are simptome care anunțe imediat o disfuncționalitate, iar creșterea numărulu ide celule albe este descoperită accidental. De multe ori, creșterea nivelului leucocitelor pot fi asociate oboselii, răcelii sau gripei.
Cele mai des întâlnite simptome care apar în cazul creșterii numărului de leucocite sunt apariția febrei, transpirației nocturne, a frisoanelor, pierderea în greutate, oboseala excesivă, epuizarea, durerea în piept, tusea sau respirația îngreunată.
De asemenea, persoanele care suferă de leucocitoză pot să acuze crampe abdominale, inflamarea gandionilor limfatici, iritații ale pielii, instalarea unei stări de durere generală, slăbiciune musculară și osoasă, stări de confuzie sau migrene.
Care sunt cauzele leucocitelor mărite
Pentru a stabil iexact care este cauza nivelului crescut al leucocitelor, se iau în calcul diverși factori, precum medicamentele luate, simptomele avut, dar și istoricul medical.
De cele mai multe ori, leucocitoza este cauzată de infecții cu virusuri, bacterii, paraziți sau ciuperci, fumat, tuberculoză, tumorile din măduva spinării, leucemie sau limfom.
În alte cazuri, nivelul ridicat al numprulu ide leucocite poate fi determinat de afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă sau boli inflamatorii intestinale, afecțiuni renale, stres emoțional, exerciții fizice intense, răni adânci, traumatisme sau arsuri, boli ale țesutului conjunctiv sau astm.
În plus, există anumite medicamente, precum corticosteroizi, prostaglandine, heparină sau antiepileptice ce pot determina crșeterea nivelului de leucocite, dar ș ianumite tipuri de cancer, precum cel pulmonar, chimioterapia sau radioterapia.
Cum se tratează leucocitoza
În cazul în care ți se găsește o valoare crescută a leucocitelor și nu prezintă simptome grave, indicat este să te adresezi unui medic de medicină internă, care cunoaște știe bine organismul și bolile acestuia, față de medicul infecționist, hematolog, nefrolog sau diabetolog.
După stabilirea cauzei nivelului crescut al leucocitelor, medicul va recomanda un plan de tratament și efectuarea periodică a hemogramei.
În situația în care deși s-a stabilit un tratament, leucocitele sunt tot crescute, este posibil ca boala pe care o ai să se fi înrăutățit, caz în care poate fi necesară o ajustare a medicamentelor recomandate. Dacă hemograma periodică arată valori normale ale leucocitelor, înseamnă că tratamentul este eficient.