Prima pagină » Sanatate » Vocea farmacistului » Ce trebuie sa stie oricine despre paracetamol
Ce trebuie sa stie oricine despre paracetamol

Ce trebuie sa stie oricine despre paracetamol

12 sept. 2018, 19:16,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:83887;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

În medicina, multe tratamente au mecanisme de actiune neîntelese, dar asta nu înseamna ca nu sunt studiate si nu sunt testate. Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generala, unde nu se stie exact modul de actiune al anumitor agenti. Medicii folosesc paracetamol în pastile, solutii de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinatii cu efedrina, tramadol, codeina, dupa caz. O fac stiind ce posibile reactii adverse pot aparea.

Si ce reactii adverse pot aparea? Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în alta parte: e usor de procurat de la orice farmacie si multi îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioada de cateva zile, nu pun probleme. 3 grame pe zi de paracetamol cu durata lunga de actiune, pe o perioada de mai multe zile, pot genera reactii adverse serioase, îndeosebi hepatice. Exista cazuri de distrugere a celulelor hepatice pana la insuficienta hepatica acuta, sangerari, modificari ale elementelor sangvine care survin dupa ingestia de paracetamol fara supraveghere.

Posibile reactii adverse paracetamol: – coloratie galbena piele, sclere (arata afectarea hepatica, cu icter); pete rosii sau vinetii pe piele (afectare vasculara); afte sau ulcere la nivelul gurii; mancarime (prurit) ; urina rosie (hematurie); greata, varsaturi; diaree, balonizare; spasme musculare ; insomnie; urina în cantitate mica (oligurie) ; alergii pana la hipersensibilizari de tip anafilaxie.
Important. În cazul în care apare letargie, somnolenta profunda, apetit abolit, durere severa în etajul abdominal superior, transpiratii abundente, prezentati-va imediat la medic. Sunt semne de intoxicatie cu acetaminofen.

E cazul sa-l evitam? Nici vorba. Trebuie sa fim numai atenti la gramaj si la formula, evitand a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie sa apelam la medic înainte de a face o posibila greseala. Trebuie sa evitam paracetamolul daca avem anumite boli de ficat, de sange, alergii cunoscute, luand doar pastile recomandate de medic. Trebuie sa nu combinam forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stari virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depasind doza fara sa ne dam seama.

Atentie mare la doze, la preparate, la durata de actiune. Întrebati medicul acolo unde aveti dubii. Puteti muri continuand sa luati anumite preparate care sumeaza treptat concentratia de acetaminofen în sange. Nu e cazul sa coboram paracetamolul de pe pozitia sa binemeritata printre cele mai bune substante analgezice/antipiretice. E cazul sa fim vigilenti, inteligenti, bine informati. 

sursa: leapsadesanatate.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`