Diete si regimuri

Cei mai periculosi aditivi pentru sanatate

Publicat: 10 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cei mai periculosi aditivi pentru sanatate
Prezența lor în produsele alimentare este întotdeauna menționată pe eticheta produsului, în lista ingredientelor.

Aditivii reprezintă uneori mai mult de jumătate din ingredientele de pe etichetele alimentelor. Dintre cei autorizați în industria alimentară, un sfert este suspectat că dăunează sănătății. Deci pe care ar trebui să ii evitați?

Ce este un aditiv alimentar?

Un aditiv alimentar este o substanță care nu este de obicei consumată ca aliment, dar care este adăugată ca ingredient pentru a produce un produs în industria alimentară.

Utilizări diferite în funcție de nevoi

Aditivii alimentari au funcții diferite, inclusiv:

garanția calității sanitare a alimentelor: acestea sunt conservanți și antioxidanți;

păstrarea stabilității produsului: acestea sunt emulgatori, agenți anti-aglomerare și stabilizatori;

îmbunătățirea aspectului și gustului unui aliment: acestea sunt coloranți, îndulcitori și potențatori de aromă;
contribuția unei anumite texturi: aceștia sunt agenții de îngroșare sau agenții de gelifiere.

Naturali sau sintetici

Există două familii principale de aditivi: cei obținuți în mod natural din microorganisme, extracte din plante, minerale și alge și cei de sinteză care sunt produși în laborator.

Prezența lor în produsele alimentare este întotdeauna menționată pe eticheta produsului, în lista ingredientelor: fie prin codul lor E urmat de 3 sau 4 cifre, fie prin numele lor.

Reglementare la nivel european

Pentru a fi introdusi pe piață, aditivii alimentari trebuie să fie aprobați de Comisia Europeană, sub supravegherea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Bănuiti a fi dăunători sănătății

Aditivii sunt adesea criticați pentru că sunt răi pentru sănătate, dar în realitate este mai complicat decât atât. Dintre cei 327 de aditivi alimentari autorizați pe piață, câtiva zeci sunt suspectați de a fi dăunători sănătății și nu sunt recomandați de mulți oameni de știință și asociații de consumatori.

Culori și conservanți de evitat

Vopsele

În Franța, sunt selectați în mod regulat mai mulți coloranți autorizați pe piață, în special pentru posibilele lor efecte nedorite asupra activității și atenției la copii, potrivit Medisite. Cei mai multi dintre ei se găsesc în mezeluri procesate, iaurturi aromate, înghețată, supe, sosuri, cofetărie, gemuri și unele băuturi spirtoase. Printre cele mai dăunătoare se numara:

E102 sau „tartrazină”;
E104 sau „galben de chinolină”: interzis în Statele Unite și Australia, deoarece este, de asemenea, potențial cancerigen;
E110 sau „FCF galben soare” sau „S galben portocaliu”;
E122 sau „azorubină” sau „carmoisină”: interzisă în Norvegia, Suedia, Statele Unite și Australia;
E124 sau „roșu de canal 4R” sau „roșu de coceneală”;
E129 sau „atunci roșu”: probabil genotoxic;
E150c sau „caramel amoniacal” și E150d sau „caramel sulfit de amoniu”: sunt suspectați că sunt cancerigeni;
E171 sau „dioxid de titan”: utilizarea acestui colorant în produsele alimentare este suspendată în Franța, în așteptarea rezultatelor științifice care confirmă sau nu implicarea sa în cancerul colorectal. Cu toate acestea, utilizarea sa este încă permisă în pastele de dinți.

Conservantii

Acești aditivi sunt utilizați pentru conservarea alimentelor și le permit să păstreze o culoare frumoasă în timp. Autoritatile din Franta recomandă evitarea:

E210 sau „acid benzoic”, E211 sau „benzoat de sodiu”, E212 sau „benzoat de potasiu” și E213 sau „benzoat de calciu”: se găsesc în supe, măsline, gume de mestecat, gemuri cu conținut scăzut de grăsimi, fructe confiate, băuturi aromate, beri și sosuri nealcoolice. Pot provoca reacții alergice (astm, prurit, roșeață) și ar promova tulburări de hiperactivitate la copii;
E249 sau „nitrit de potasiu”, E250 sau „nitrit de sodiu”, E251 sau „nitrat de sodiu”, E252 sau „azotat de potasiu”: se folosesc în carnea gătită, în carnea procesată și în unele brânzeturi. Sunt clasificați ca agenți cancerigeni probabili;
E284 sau „acid boric”, E285 sau „tetraborat de sodiu”: se găsesc în caviar. Acestea pot afecta fertilitatea și fătul și sunt suspectate că sunt perturbatoare endocrine și toxice pentru rinichi.

Adauga un comentariu