Actualitate

Cei mai mulţi morţi într-o zi de la începutul conflictului dintre palestinieni şi israelieni! Palestienienii ar fi lansat mii de rachete în doar o săptămână

Publicat: 17 mai 2021
Cei mai mulţi morţi într-o zi de la începutul conflictului dintre palestinieni şi israelieni Palestienienii ar fi lansat mii de rachete în doar o săptămână
Salvatorii din Gaza și-au petrecut o mare parte a zilei căutând printre resturi

Oficialii palestinieni din Gaza spun că duminica a fost cea mai mortală zi de când au început luptele actuale cu Israelul. Peste 40 de persoane au fost ucise în ultimele atacuri aeriene israeliene asupra Gaza, spun oficialii de acolo.

Armata israeliană spune că militanții palestinieni au lansat peste 3.000 de rachete asupra Israelului în ultima săptămână. Numărul de rachete este unul uriaș şi a făcut sute de victime printre care și mulţi copii.

ONU pledează pentru încetarea conflictului dintre Israel și Palestina

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că lupte suplimentare ar putea duce regiunea într-o „criză incontenabilă”. El a pledat pentru încetarea imediată a violenței „cu totul îngrozitoare”.

Luni , avioanele de război israeliene au lansat 80 de atacuri aeriene asupra mai multor zone din orașul Gaza, la scurt timp după ce militanții Hamas au tras un baraj de rachete asupra sudului Israelului. ONU a avertizat, de asemenea, despre lipsa de combustibil în Gaza, care ar putea duce la pierderea puterii de funcţionare de către spitale și alte facilități.

Lynn Hastings, coordonator special adjunct al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a declarat pentru BBC că a făcut apel la autoritățile israeliene pentru a permite ONU să aducă combustibil și provizii, dar i să spus că nu este sigur.

Pe de altă parte, oficialii din Israel resping vehement ideea unui armistițiu

Zeci de persoane printre care şi femei şi copii au murit în doar o zi în Fâșia Gaza

Oficialii din Gaza au declarat că 42 de persoane, inclusiv 16 femei și 10 copii, au murit în timpul atacurilor aeriene israeliene de duminică. Zece persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacuri cu rachete asupra Israelului de când au început luptele luni trecute, a spus Israel.

Numărul total al deceselor în Gaza se ridică acum la 188 de persoane, inclusiv 55 de copii și 33 de femei, cu 1.230 de răniți, potrivit ministerului sănătății controlat de Hamas. Israelul spune că zeci de militanți sunt printre morți. Ambele părti spun că cealaltă parte se face vinovată de numărul mare de civili omorâţi.

Totul a început în momentul pe fondul unui vechi conflict dintre musulmani şi evrei, conflict care a fost iniţial catalogat prin mai multe violente stradale dar care a exceledat în violente fără precedent în ultimii zeci de ani.

Drama civililor din Fâșia Gaza

Atacurile aeriene israeliene au lovit o stradă aglomerată din Gaza chiar duminică după miezul nopții, provocând prăbușirea a cel puțin trei clădiri și zeci de decese.

Hamas a lansat o serie de rachete către sudul Israelului peste noapte și după-amiază. Milioane de israelieni s-au grăbit să ajungă în camere sigure sau adăposturi, în timp ce sirenele au dispărut. Palestinienii au încercat, de asemenea, să ia măsuri de precauție, dar în Fâșia Gaza densă și cu resurse slabe, mulți nu aveau încotro.

Riyad Eshkuntana a declarat pentru agenția de presă Reuters că și-a adormit fiicele într-o cameră a casei sale, pe care a considerat-o ca fiind cea mai îndepărtată de explozii. Doar una dintre fiicele sale, Suzy, în vârstă de șase ani, a supraviețuit nopții. Soția lui și alți trei copii au murit.

„Am fugit să verific fetele”, a spus Eshkuntana. „Soția mea a sărit, a îmbrățișat fetele pentru a le scoate din cameră, apoi un al doilea atac aerian a lovit camera … Tavanele au fost distruse și eu eram sub dărâmături.”

Armata israeliană a declarat ulterior că a efectuat atacuri asupra unui sistem de tuneluri militante din zonă. Prăbușirea tunelurilor a făcut ca și casele de mai sus să se prăbușească, ducând la victime civile neintenționate, a spus acesta.
Adauga un comentariu