International

În a 7-a zi de război Hamas trimite o nouă ploaie de rachete către Tel Aviv și Beer Șeva. Casa șefului Hamas a fost bombardata de armata israeliană

Publicat: 16 mai 2021
O clădire dintr-un oraș este bombardată
Conflictul dintre cele două țări a ajuns în a șaptea zi. Atât palestinienii cât și israelienii nu vor renunța la atacuri

Conflictul dintre cele două ţări continua să se agraveze. În ziua de duminică, 16 mai 2021, Israelul a bombardat locuinţa şefului organizației paramilitară palestiniană islamistă, Hamas, din Fâşia Gaza. În schimb cei de la Hamas nu au renunţat să asalteze Tel Aviv cu rachete. Conflictul a intrat în a şaptea zi fără semne de diminuare.

În urma atacului aerian israelian, cel puţin 4 palestinieni şi-au pierdut viaţa şi mulţi au fost răniţi în timpul nopţii conform oficialilor din domeniul sănătăţii. Israelienii s-au adăpostit în locuri special amenajate pentru un astfel de incident. În timp ce israelienii alegrau spre adăposturi, în jur de 10 persoane au fost rănite, conform medicilor.

De la începutul conflictului şi până în prezent s-au înregistrat 149 de morţi palestinieni din Fâşia Gaza, iar în acest număr se afla 41 de copii, conform spuselor medicilor. În Israel s-a raportat un număr de 10 persoane care şi-au pierdut viaţa, în acest bilanţ se afla şi un copil.

Cine a încercat să le facă pe cele două ţări să renunţe la acest război

Situaţia este un foarte îngrijorătoare şi mai multe delegaţii au încercat să intervină pentru a opri conflictul dintre cele două ţări. Delegaţii din Statele Unite ale Americii (SUA), Egipt şi ai Naţiunilor Unite au încercat să-i facă pe israelieni şi palestinieni să renunţe la acest conflict. Însă, totul a fost în zadar, atât Israelul cât şi cei de la Hamas nu au băgat de seamă ceea ce au încercat delegaţii. În decursul zilei de astăzi la Consiliul de Securitate ONU, ar urma să se întâlnească mai mulţi oficiali pentru a discuta despre cel mai grav conflict israeliano-palestinian din ultimii ani.

După un alt conflict aerian a celor din Israel, aceştia au distrus o clădire cu 12 etaje în care se găzduiau operațiunile Associated Press și Al Jazeera. Atât israelienii cât şi Hamas au anunţat că nu vor renunţat la ostilităţi.

Oficialii armatei israeliene au declarat că imobilul pe care l-au bombardat era o ţintă militară legitimă, care adăpostea birourile Hamas. Aceştia au avertizat civili să iasă înainte de a distruge clădirea.

Israelul refuza ideea unui posibil armistiţiu

Oficialii delegaţiei din Egipt, o ţară care a intervenit de mai mareu ca mediator intre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, au fost joi, 13 mai 2021, la Tel Aviv pentru a discuta cu oficialii israelieni, în încercarea de a-i face să renunţe la atac. Însă, Israelul refuza ideea unui armistiţiu, aceştia dorind să desfăşoare o „amplă operaţiune militară” în enclava palestiniană.

„Este clar că Israelul are obiective specifice cu atacul asupra Fâşiei Gaza, pe care doreşte să-l realizeze înainte de o încetare a focului, precum distrugerea capacităţilor militare ale rezistenţei palestiniene, în special ale Hamas, vizând de asemenea mai mulţi lideri ai Hamas căutaţi” de Israel, a declarat una dintre sursele apropiate delegaţiei care se afla la Tel Aviv.

Românii care au luat parte la bombardamentul din Israel

Mai multe familii de români stabilite în Israel au luat parte la bombardamentul celor de la Hamas. Pe data de 14 mai 2021, a fost anunţat cod roşu de rachete în Israel, în special în Ashdod și Ashkelon. Conform unui bliant 1.700 de rachete au fost trimise către Israel.

”Am auzit o explozie spre Tel Aviv. Am vorbit cu soţul meu care era pe stradă, în Tel Aviv și care s-a ascuns, pentru că din nou este o ploaie de rachete în mijlocul zilei în Israel astăzi, acum, la prânz.”, a declarat Alina Tomer, ghid turistic.

Un alt roman a oferit o declaraţie despre atacurile din în Ashkelon.

”Ne-am obişnuit într-un fel. Sună tâmpit, sună idiot, dar ăsta e adevărul. Eu locuiesc în Ashkelon, aşa se cheamă, poate oricine să verifice pe hartă, la 14 km nord de Gaza. Asta înseamnă că o rachetă pornită de acolo face doar câteva secunde până aici. Nu ai timp în aceste secunde să ieşi din casă şi să te duci în adăpost.”, a mărturisit Viorel Maier, un român care locuiește în Ashkelon.

Adauga un comentariu